Alytaus rajono gyventojų namuose – ugniagesių vizitai

Alytaus rajono Priešgaisrinės apsaugos tarnybos ugniagesiai pradėjo vykdyti prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“, tad pas gyventojus užsuka ne pakviesti gesinti gaisro, o skleisti gaisrinės saugos žinias, ugdyti saugios gyvensenos įpročius.

Prevencinė akcija pradėta sausio mėnesį ir vyks visus metus. Kaip sakė Alytaus rajono savivaldybės Priešgaisrinės apsaugos tarnybos direktorius Romas Kisleravičius, per du su puse mėnesio ugniagesiai aplankė jau 240 rajono gyventojų būstų.

Apsilankius pas gyventojus, ugniagesiai apžiūri gyvenamąsias patalpas ir įvertinta jų priešgaisrinę būklę, konsultuoja saugios aplinkos ir saugaus būsto klausimais, kaip elgtis ekstremalų įvykių metu, kilus gaisrui, dalija lankstinukus su patarimais. Ypač atkreipiamas dėmesys į  tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, paaiškinama, kodėl reikalingi autonominiai dūmų signalizatoriai.

„Nemažai žmonių įsirengę dūmų signalizatorius, kurie namuose turi būti nuo praėjusių metų gegužės mėnesio. Įrenginiai kainuoja apie dešimt eurų, o gali išgelbėti nuo didelių nuostolių ir net gyvybes.  Ne visuose namuose saugios krosnys, židiniai, o tai gali būti gaisro priežastimi“ , – sako Priešgaisrinės apsaugos tarnybos direktorius Romas Kisleravičius.

Ugniagesiai atkreipia dėmesį, kad kietojo kuro krosnimis šildomuose namuose ypač svarbu gerai prižiūrėti ir valyti kaminus, nes juose susikaupę suodžiai gali užsidegti ir privesti prie didelių nelaimių. Praėjusiais metai rajone dėl netvarkingo kamino įvyko 30 gaisrų, žuvo 2 žmonės. Iš viso įvyko 232 gaisrai.

Gelbėtojai už pažeidimus gyventojų kol kas nebaudė. Žmonės žadėjo ištaisyti pastebėtus krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimus.

Pernai Alytaus rajono savivaldybė skyrė lėšų dūmų detektoriams, kurie buvo įrengti vienišų, senyvo amžiaus, socialinių problemų turinčių gyventojų, nepilnamečius vaikus auginančių šeimų namuose. Iš viso išdalinta 750 dūmų detektorių.

Prasidėjus pavasariui ugniagesiai atkreipia dėmesį ir į šiuo metų laikotarpiu ypač aktualią problemą – žolės deginimą, nes tai yra pavojinga tiek žmogui, tiek ir aplinkai. Gelbėtojai prašo būti atsakingais, nedeginti sausos žolės, nes dėl tokių gaisrų patiriami dideli nuostoliai, o padegėjai baudžiami baudomis. Pernai tokių gaisrų buvo 130 kartų.

Akciją „Gyvenkime saugiai“ vykdo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas visoje Lietuvoje. Siekiama stiprinti gaisrų prevenciją gyvenamajame sektoriuje ir prisidėti prie kylančiuose gaisruose žūstančių žmonių skaičiaus mažinimo, taip pat ugdyti šalies gyventojų gebėjimą saugiai elgtis ekstremalios situacijos metu.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *