Pajamų deklaravimo startas: sistema neatlaikė deklaruojančių antplūdžio

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) 1,9 mln. gyventojų suformavo turto ir pajamų deklaracijas. 1,4 mln. gyventojų deklaracijos yra užpildytos, tad jas sistemoje užtenka tik patvirtinti. Deklaracijas, kaip ir kasmet, gyventojai turi pateikti iki gegužės 2 d.

Praėjusiais metais 319 tūkst. gyventojų deklaravo 135,9 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. VMI 742 tūkst. gyventojų grąžino 117,6 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos. Pernai daugiau nei 531 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17,6 mln. eurų, iš jų 1 mln. eurų politinėms partijoms.

VMI pažymi, jog pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių. Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas neapmokestinamasis pajamų dydis. Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

Šiais metais Alytaus apskrities gyventojams parengta daugiau nei 92 tūkst. preliminarių deklaracijų. Alytaus apskrityje pajamas praėjusiais metais deklaravo beveik 66 tūkst. gyventojų, 99,77 proc. tai padarė elektroniniu būdu. Turto deklaracijas pernai teikė 10,4 tūkst. gyventojų, elektroninės deklaracijos sudarė 98,65 proc.

„Šių metų deklaracijos forma ir deklaracijų teikimo tvarka išlieka tokia pati kaip ir praėjusiais metais, tad pagrindo nerimauti dėl reikšmingų pokyčių nėra“, – sako Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pažymėdama, kad nuo 2018-ųjų nėra taikomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD), o tai reiškia, kad šiais metais tėvams papildomai skaičiuoti metinio PNPD už auginamus vaikus nereikės ir deklaruoti bus paprasčiau.

Iki šių metų liepos 1 d. gyventojai gali pasinaudoti vienintele galimybe deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tai reiškia, jog jei gyventojas pateikia ar patikslina ankstesnių metų deklaraciją (už 2017 metus arba ankstesnius) bei deklaruoja papildomas pajamas, delspinigių už pradelstą laiką VMI jiems neskaičiuoja.

„Tai yra pirmą ir vienintelį kartą suteikiama galimybė, kuria norint pasinaudoti, reikia pateikti arba patikslinti savo ankstesnes deklaracijas“ – sako J. Stankienė, pažymėdama, kad nuostata galioja tiems mokesčiams, kurie turėjo būti deklaruoti ir sumokėti ne vėliau kaip iki 2018 pabaigos.

VMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad nuo šių metų, šalia įprastų dviejų procentų pajamų mokesčio skyrimo paramos gavėjams ir vieno procento skyrimo politinėms partijoms, jau bus galima skirti papildomą 1 procentą ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams. Taip pat, 2019-ieji metai, planuojama, yra paskutiniai, kuomet skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus, mat nuo 2020-ųjų tokie prašymai bus priimami tik elektroniniu būdu. 2018 m., tokius prašymus e. būdu pateikė 63% gyventojų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *