Skambantis sugrįžimas: Alytaus muzikos mokyklos bendruomenė džiaugiasi atnaujintomis patalpomis

Po šešis mėnesius trukusio remonto Alytaus muzikos mokykla pradeda darbus įprastu ritmu. Penktadienį surengta įstaigos atidarymo šventė, į pamokas jaunieji muzikantai rinksis jau pirmadienį.

Vos pravėrus mokyklos duris, dingteli mintis, jog iš ankščiau čia beliko tik pamokų grafikas, mat visa kita pasikeitė iš pagrindų. Šviesios, ryškios, jaukios, o svarbiausia – patogios ir muzikavimui pritaikytos, klasės itin džiugina mokyklos bendruomenę.

„Mokiniai ir mokytojai sugrįžo iš keturių Alytaus miesto mokyklų, darželio, kurie jiems buvo tapę laikina pastoge“, – sakė Alytaus muzikos mokyklos direktorė prof. dr. Aldona Vilkelienė. – Tai jau ne statybvietė, o gyva mokykla, nors dar trūksta baldų, tačiau darbą pradedame jau nuo pirmadienio“.

Anot įstaigos vadovės, po remonto mokyklos patalpos yra puikiai pritaikytos muzikavimui ir repeticijoms: koridoriuose išklotas akustinis linoleumas, klasėse – garsą sugeriančios patalpų sienos, lubos ir durys. Dabar iš klasių į išorę nepateks jokie garsai, nevargins jų samplaika, kaip būdavo anksčiau. Tai ypač jausdavosi, kai vienoje jų buvo mokomasi groti instrumentu, o gretimoje – vykdavo solfedžio ar dainavimo pamoka.

Ilgametė muzikos mokyklos pedagogė Birutė Jočienė taip pat pasidžiaugė puikia klasių akustine izoliacija, esą tai ypač pasitarnaus kokybiškesniam ugdymo procesui.

Įkurtuvių bruzdesys įstaigoje jautėsi jau keletą dienų – atidarymo šventei ruošėsi visi, net mokinių tėvai. Jų nuotaikas perteikė mamos Vitalija Matulevičienė ir Jolita Mensevičienė: „Mūsų dukros Jorinda ir Toma tiesiog gyvena muzikos ritmu. Mokykloje išmokę profesionaliai kankliuoti, su įvairiais kolektyvais išmaišė kone visą Europą, koncertavo Japonijoje, o ir namiškius užkrėtė muzikos pažinimo „virusu“, paakino dažniau lankytis koncertuose“.

Perkirpus simbolinę atidarymo juostą, į šviesią ir atsinaujinusią mokyklos koncertų salę sugužėjo didelis būrys šventės svečių. Ji, kaip ir visos kitos mokyklos patalpos, remonto nebuvo mačiusi jau 40 metų, nors čia dažnai koncertuodavo žymiausi šalies simfoninės muzikos atlikėjai. Tiesa, pastariesiems tekdavo susidurti su įvairiais nepatogumais, tačiau šią koncertavimo vietą jie rinkdavosi dėl išprususios, muzikai neabejingos publikos.

Mokyklos koncertų salėje renovacijos metu buvo pakeista scenos danga, įrengtas modernus apšvietimas, apšiltintos lubos.

Tardama sveikinimo žodžius, Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Valė Gibienė pateikė optimistinį faktą – nors visose miesto bendrojo lavinimo mokyklose mokinių skaičius mažėja, tačiau šioje, estetinio ir disciplinuoto  muzikos lavinimo citadelėje, norinčiųjų mokytis kiekvienais metais atsiranda vis daugiau.

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė mokyklai padovanojo Europos Sąjungos vėliavą, linkėdama, kad ji suplazdėtų kiemelyje, šalia mokyklos, kur ateityje planuojama įrengti lauko sceną su stogu ir suoliukais. Ji negailėjo pagyrų visiems, padėjusiems įgyvendinti visam Dzūkijos kraštui svarbų projektą, pritraukiant nemažai Europos Sąjungos lėšų.

Lietuvos Seimo narys Julius Sabatauskas, sveikindamas mokyklos bendruomenę, prisiminė kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio žodžius. Esą muzika – tarsi dievų kalba, prabylanti į mūsų širdis, todėl net ir gražiausios politikų kalbos neatstos jos skambesio.

Renginį  vainikavo jaunųjų atlikėjų koncertas, paversdamas Alytaus muzikos mokyklos atidarymo šventę skambiu sugrįžimu.

Alytaus muzikos mokykla – didžiausia Pietų Lietuvos regione. Joje mokosi 575 mokiniai, dirba 50 įvairių muzikos disciplinų dėstytojų.

Jos renovacijos darbų projekto vertė – 397 tūkst. eurų. Europinių fondų parama sudaro 85 proc. šios sumos, likusi dalis – Alytaus miesto savivaldybės lėšos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *