Alytaus ligoninėje jau veikia naujas magnetinio rezonanso tomografas

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje – džiugios nuotaikos. Svarbūs tyrimai įstaigoje pagaliau atliekami nauju magnetinio rezonanso tomografu, kurio kone metus laukė ir pacientai, ir gydytojai. Šie tyrimai įstaigoje nebuvo atliekami nuo praeitų metų kovo pabaigos, kuomet sugedo senasis tomografas, pacientams teko vykti į kitus miestus.

Trečiadienį įvyko oficialus naujojo įrenginio pristatymas, perkirpta simbolinė tyrimų kabineto atidarymo juostelė.

Anot bendrovės „Arbor Medical Corporation“, iš kurios ligoninė įsigijo naująjį tomografą, atstovo Audriaus Balčiūno, tai vienas naujausių ir moderniausių magnetinio rezonanso įrenginių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Lietuvoje šiandien jų yra vos šeši – be Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės, Nacionaliniame vėžio institute, Kauno klinikose ir trijose privačiose medicinos įstaigose.

Lyginant su prieš tai Alytaus ligoninėje buvusiu magnetinio rezonanso tomografu, šis pranašesnis dauguma aspektų – yra pilnai skaitmeninis, greitesnis, perteikia kokybiškesnį vaizdą, apie 30 proc. naudoja mažiau elektros energijos. Be to, tyrimus juo galima atlikti ir antsvorio turintiems žmonėms (ankščiau tokie būdavo vežami į trečio lygio medicinos paslaugas teikiančias įstaigas).

„Konsultuosimės su specialistais ir sieksime padidinti naujojo aparato darbo našumą, kad vieno paciento tyrimas užtruktų iki 30 minučių. Taip galėsime ištirti daugiau žmonių. Tyrimas senuoju aparatu trukdavo apie 45 minutes“, – sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

Pasak ligoninės Radiologijos skyriaus slaugos administratorės Laimos Lenkienės, pacientų, laukiančių magnetinio rezonanso tyrimų, yra labai daug – vos per porą valandų jų užsiregistruojama dviems savaitėms.

„Moderni ir nauja technika – labai svarbus dalykas, bet ne mažiau svarbūs ir su ja dirbantys specialistai, kurie atlieka didelį darbą“, – kalbėjo L. Lenkienė ir pažymėjo besitikinti didesnės atsakomybės iš pacientų – rezervavus laiką būtina atvykti į tyrimus, nes laukiančiųjų eilės milžiniškos.

„Džiugu, kad aparatas, kuris yra toks reikalingas pacientams, pagaliau veikia. Tikiuosi, kad jis tarnaus ilgai, padės ne vienam žmogui. Norisi tik palinkėti, kad eilės prie jo būtų kuo mažesnės“, – sakė Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė yra didžiausia Alytaus regiono sveikatos įstaiga. Magnetinio rezonanso tomografas – medikams būtinas darbo įrankis, jis padeda tiksliau ir greičiau nustatyti diagnozę sveikatos problemų turintiems pacientams. Juo kasmet atliekama apie 5 tūkstančiai tyrimų, kurie yra labai reikšmingi onkologinių ligų profilaktikai.

Naujoji įranga Alytaus miesto savivaldybei kainavo 1 042 999,92 Eur. Nemaža dalimi prie galutinės naujojo magnetinio rezonanso tomografo kainos prisidėjo penkerių metų garantinis aptarnavimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *