Dzūkijoje jau kyla aukščiausias apžvalgos bokštas šalyje

Įspūdingos gamtos apsuptyje įsikūręs Birštono kurortas ruošia išskirtinę dovaną vietiniams ir atvykstantiems svečiams. Nemuno kilpų regioninio parke, buvusioje vienkiemio kaimo teritorijoje, įpusėjo išskirtinio aukščio ir vaizdo apžvalgos bokšto statybos. Jei tik leis oro sąlygos, pilnai statybų darbus planuojama užbaigti gegužės mėnesį.

Nemuno regioninio parko direkcijos nuotr.

Tai bus aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje – gražiausias Prienų ir Birštono apylinkes bei įspūdingąjį Nemuno slėnį lankytojai galės apžiūrėti net iš 45 metrų aukščio. Įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs 92 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Ką tik praūžusioje Tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2019“ Nemuno kilpų regioninio parko specialistė ir gidė Ramutė Milušauskienė plačiau pristatė šį įspūdingą statinį. Pasak jos, rasti tinkamą vietą apžvalgos bokštui nebuvo lengva – reikėjo taško, iš kurio Nemunas matytųsi iš abiejų pusių, o vaizdo neužstotų aukštos atodangos, vietomis siekiančios net 40 metrų aukštį. „Paieškoms buvo pasitelkti dronai ir net oro balionai“, – prisiminė specialistė.

Apžvalgos bokšto projektas, kuriam vadovavo architektas Vytautas Putna, paremtas tradicinės architektūros pavyzdžiais, statinį sudaro metalo ir medžio konstrukcijos. Tai bus keturkampis lygiasienis bokštas su ažūriniu stogeliu, primenantis senųjų medinių Nemuno pilių sargybinių bokštų formą, siesis su vėlyvesne bažnyčių varpinių architektūra.

Nemuno regioninio parko direkcijos nuotr.

„Aplink Nemuną buvo labai daug pilių – į dangų vis kilo gynybiniai bokštai, šiose vietose stovėjo ir Vytauto pilis. Vėliau pilių bokštus pakeitė taisyklingo kvadrato formos bažnyčių varpinės. Būtent toks ir bus apžvalgos bokštas“, – parodoje pasakojo R. Milušauskienė.

Anot jos, bokšto fasadas dekoruotas trikampiais langeliais, kurie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių ir šiaudinių sodų dekoracijomis.

Nemuno regioninio parko direkcijos nuotr.

Vėliau planuojama įrengti ilgą, nuo apžvalgos bokšto per visą Škėvonių atodangą vedantį taką. Šiuo metu jis siekia maždaug pusę kilometro ir tęsiasi iki Karališkosios rezidencijos, jame įrengta apžvalgos aikštelė. Pabaigus naujojo tako tvarkymo darbus, ši aikštelė bus sujungta su apžvalgos bokštu.

Šiuo metu aukščiausias yra Mindūnų apžvalgos bokštas, 2015 metais pastatytas Labanoro girioje, Molėtų rajone. Bokšto apžvalgos aikštelė įrengta 36 metrų aukštyje.

2 komentarai apie “Dzūkijoje jau kyla aukščiausias apžvalgos bokštas šalyje

  1. pragyvenau puse amziaus ir tik dabar suzinojau, kad Birrstonas yra Dzukija – nuostabu, greitai Dzukija taps ir Prienai, Rokai ir galu gale KAUNAS!!! Tai ka tada darys V. Matjosaitis? Kaip cia tada su savivaldos rinkimais,kam tu meru tiek reikia,paskaiciuokite kiek sutaupytume lesu !!!??? :):):)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *