Patvirtintas Alytaus rajono metų biudžetas – kam ir kiek?

Verslas, švietimas, komunaliniai darbai, socialinė pagalba – tai prioritetinės sritys, kurios akcentuotos formuojant šių metų Alytaus rajono savivaldybės biudžetą. Savivaldybės pajamas ir išlaidas jau patvirtino savivaldybės taryba. Šių metų biudžete – daugiau kaip 25,3 mln. eurų.

Daugiausia lėšų – švietimui ir socialiniams reikalams

Alytaus rajono savivaldybės gyventojų socialinėms paslaugoms, įvairiai paramai ir pagalbai, kompensacijoms,  vaikų globai ir kitoms priemonėms savivaldybės biudžete numatyta 4 mln. 793,6 tūkst. eurų. Didelė socialinėms reikmėms suplanuotų lėšų dalis tenka socialinėms pašalpoms nepasiturintiems gyventojams. Šios išlaidos jau kelis metus mažėja nuo tada, kai jas savarankiškai skirsto savivaldybė.

Švietimo paslaugoms ir plėtrai – per 7 mln. Eur

Rajono vaikams ir jaunimui skiriamos lėšos ne tik finansuojant švietimo paslaugas mokyklose, kurioms šiemet suplanuota daugiau kaip 7 mln. 291,8 tūkst. Eur. Savivaldybės biudžete numatyta parama universitetų, kolegijų studentams ir profesinių mokyklų moksleiviams, užimtumo projektams, vairavimo mokymuisi, pedagoginei ir psichologinei pagalbai, neformaliam vaikų švietimui, įvairių būrelių veikloms. Pastarosioms suplanuota daugiau kaip 66 tūkst. Eur, o Alytaus rajono meno ir sporto mokyklos, kurioje organizuojami muzikos, dailės ir sporto užsiėmimai – 302,4 tūkst. Eur.

Jau šiais metais Alytaus rajono vaikai turės galimybę stovyklauti moderniose, atnaujintose patalpose, įrengtose buvusioje Nemunaičio mokykloje. Joje galės apsistoji 30 vaikų.

Šiemet numatyta skirti lėšų kompensuoti važiavimo išlaidas į darbą trūkstamų profesijų mokytojams.

Dideli darbai laukia rajono mokyklose. Daugų Vlado Mirono gimnazijoje bus pradėtas patalpų modernizavimas, sumontuota saulės elektrinė. Saulės kolektoriai taip pat bus įrengti Simno, Miroslavo, Burimonių, Pivašiūnų gimnazijose bei Pirminės sveikatos priežiūros centre.

Kultūrai ir sportui – 4,9 proc. biudžeto

Kultūros veiklos plėtros ir jos vaidmens bendruomenės gyvenime stiprinimui planuojam panaudoti  1 mln. 203,6 tūkst. Eur, tai yra lėšos, skiriamos viešosios bibliotekos, kultūros centro veiklai ir kitoms kultūros iniciatyvoms. Kultūros plėtros projektams numatyta 50 tūkst. Eur. Praėjusiais metais buvo finansuoti 43 projektai, kuriuos organizavo  rajono kultūros centras, bendruomenės, kitos organizacijos.

Savivaldybė jau daug metų remia ir religinių bendruomenių projektus, padeda bažnyčioms sutvarkyti stogus, vidų, tvoras, aplinką. Šių metų biudžete padidintas finansavimas ir numatyta 32,5 tūkst. Eur.

Savivaldybės sporto projektams skirtomis lėšomis naudojasi sporto klubai, komandos, kitos sporto organizacijos. Šiųmečiame biudžete sporto rėmimui numatyta – 50 tūkst. Eur.

 Sveikatos paslaugoms – daugiau kaip ketvirtis milijono

Šiemet numatyti rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro padalinių atnaujinimo darbai. Bus modernizuota Miroslavo ambulatorija, apšiltinta Butrimonių ambulatorija.

Savivaldybė finansuos gyventojų, kuriems parama priklauso, dantų protezavimą. Šiai paslaugai numatyta daugiau lėšų nei praėjusiais metais – 20 tūkst. Eur. Visuomenės sveikatos projektams numatyta 5,8 tūkst. Eur, daug prevencinių projektų įgyvendinančio Visuomenės sveikatos biuro išlaikymui ir veiklos organizavimui – 225 tūkst. Eur, Priklausomybių mažinimo programai – 4,5 tūkst. Eur.

Rajono keliai, gatvės, pastatai, melioracija

Rajono infrastruktūros objektų ir būsto priežiūrai, modernizavimui ir plėtrai šių metų biudžete numatyta 4 mln. 732,1 tūkst. Eur. Tai lėšos kelių transporto plėtrai, daugiabučių ir vienbučių gyvenamųjų namų modernizavimui, komunaliniams darbams, gatvių apšvietimui, melioracijos ir hidrotechnikos statinių naudojimui ir priežiūrai.

Rajone šiemet planuojama išasfaltuoti 7 km kelių, suremontuoti 20 km žvyrkelių, 2000 senų šviestuvų pakeisti į  energiją taupančius LED šviestuvus, parengti studiją dėl individualių valymo įrenginių įrengimo kompensavimo gyventojams, prisidėti prie daugiabučių namų modernizavimo.

Verslas ir žemės ūkio ir kaimo bendruomenės

Savivaldybės biudžete sąlygų verslo plėtrai sudarymui, patrauklios investicijoms aplinkos formavimui, turizmo vystymui numatyta beveik pusantro milijono eurų.

Šalyje veikiančių mažų ir vidutinių įmonių skaičius 2018 m. pradžioje, lyginant su 2017 m., labiausiai padidėjo Alytaus rajono savivaldybėje. Jis išaugo 7 procentais, o  palyginti su 2015 m. – 29 procentais. Savivaldybė smulkiu ir vidutiniu verslu užsiimančius rajono verslininkus remia dvidešimt metų. Šiemet paramai numatyta daugiau lėšų negu ankstesniais metais – 90 tūkst. Eur.

Taip pat numatoma žengti naują žingsnį – siekiant sudaryti patrauklią aplinką investicijoms ir verslo plėtrai pradedamas kurti pramonės parkas ir planuojama paruošti investicijoms pavienius pramonės veiklai tinkamus žemės sklypus su būtina infrastruktūra (Nemunaičio, Butrimonių mstl., Daugų m., Mergalaukio k., Skiturių k.). Tikimasi, kad tai padės pritraukti investicijų į rajoną.

Žemės ūkio ir kaimo bendruomenių projektų finansavimui skiriama 150 tūkst. Eur, tai dvigubai daugiau nei praėjusiais metais. Lėšos skiriamos ūkininkų mokymams, infrastruktūros gerinimui, melioracijos statinių remonto bei melioracijos griovių valymo darbų projektams, kitiems projektams.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *