Alytiškiai pagerbė žuvusių už Lietuvos laisvę atminimą

14 žuvusių, 702 sužeisti, 52 – kliudyti kulkų… Tokios aukos prieš 28-erius metus pareikalavo Sausio 13-osios naktis, kai sovietų kariai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą.

Sekmadienį, Sausio 13-ąją, Lietuvos laisvės gynėjai pagerbti ir Alytuje, Miesto sode, prie Sausio 13-osios kryžiaus. Visiems keturiolikai žuvusiųjų uždegtos žvakės, jas prie kryžiaus padėjo meninę kompoziciją atlikę Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos mokiniai. Gausiai susirinkusiems koncertavo Sausumos pajėgų orkestras, Alytaus kultūros ir komunikacijos centro kamerinis choras „Varsa“.

„Kodėl mes visada turime minėti Sausio 13-ąją? Nes laisvė nėra savaime suprantama duotybė – mes žinome, kad pirmiausia ją reikia iškovoti, o ir kovojant tai neatsieina be pasekmių. Visi tie keturiolika žuvusiųjų turėjo savo gyvenimus, darbus, džiaugsmus, tačiau už šalies laisvę sumokėjo pačią didžiausią kainą. Tauta išnyks, jei išnyks žuvusiųjų už jos laisvę atminimas“, – minėjime kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Valė Gibienė.

Sakydamas kalbą Seimo narys Julius Sabatauskas prisiminė, jog likus kelioms dienoms prieš kruvinuosius 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius į Vilnių išvyko per šeši šimtai alytiškių, šimtai nekviesti susirinko miesto Rotušės aikštėje, budėjo prie buvusio „Telekomo“ pastato.

„Buvome beginkliai, bet mūsų stiprybė buvo pasiryžimas vien stipria dvasia pasipriešinti, neleisti užgniaužti laisvės troškimo. Turime didžiuotis, kad esame maža tauta, tačiau didi savo dvasia, stiprybe ir troškimu niekada niekam nepasiduoti“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Jo kolega Seimo narys Robertas Šarknickas Lietuvą palygino su Japonijos Hirošimos sala. Anot jo, kaip Hirošima kažkada buvo gausi naftos ir anglies, taip Lietuvoje šiandien netrūksta pykčio ir neapykantos. Tai – kuras, galintis sunaikinti Lietuvą.

„Vertėtų susimąstyti, kodėl tuomet kovodami už Lietuvos laisvę žmonės negalvojo apie materialinius dalykus, dalinosi sumuštiniais ir karšta arbata, o šiandien jos taip trūksta daugiabučių laiptinėse tarp kaimynų, mums vis negana ir negana“, – kalbėjo Seimo narys ir visiems linkėjo nesipykti.

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *