Pokyčiai, kuriuos atnešė 2019-ieji: daugiau gausime, daugiau ir išleisime

Prasidėję 2019-ieji su savimi atsinešė ir nemažai naujovių, paliesiančių kone kiekvieną šalies gyventoją. Nors jau nuo sausio 1 dienos dirbantiesiems kyla atlyginimai, pensininkams – pensijos, didėja kitos išmokos, tačiau brangsta elektra ir dujos. Taigi, kokie pagrindiniai ir esminiai pokyčiai laukia?

Didėja atlyginimai

Dėl įsigaliojusios mokesčių reformos dirbantiesiems „ant popieriaus“ 1,289 karto didėja atlyginimai. Skaičiuojama, kad jie turėtų augti nuo 18 iki maždaug 60 eurų. Taip yra dėl to, kad darbuotojo ir darbdavio mokami mokesčiai konsoliduojami darbuotojo naudai, įvedamas progresinis gyventojų pajamų mokesčio tarifas, didinamas neapmoketinamųjų pajamų dydis, išplečiamos jo taikymo ribos, atsiranda kiti pakeitimai.

Šiek tiek padidėja ir pareiginės algos bazinis dydis, kuris naudojamas apskaičiuojant darbo užmokestį valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams. Jis didėja 1,71 euro ir sieks 134,21 euro.

Didėja minimali mėnesio alga

Minimali mėnesio alga didėja 30 eurų, tai yra 7,5 procento. Minimalus mėnesio atlyginimas kyla nuo 400 iki 430 eurų pagal iki šiol galiojusią mokesčių sistemą. Pagal naująją sistemą – sujungus darbuotojo ir darbdavio mokamus mokesčius – „ant popieriaus“ ši suma bus 555 eurų.

Minimalusis valandinis atlygis didinamas 18 centų, nuo 2,45 iki 2,63 euro. Pagal naująją mokestinę sistemą valandinis atlygis sieks 3,39 euro.

Didėja „vaiko pinigai“

Vadinamieji „vaiko pinigai“ didėja 20 eurų: kas mėnesį kiekvienam vaikui bus mokama 50 eurų, kiekvienam neįgaliam vaikui – 69,92 euro. Gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams prie „vaiko pinigų“ bus mokama papildoma 20 eurų dydžio išmoka ir sieks po 70 eurų kiekvienam.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad jeigu tėvai jau yra pateikę prašymą šiai išmokai gauti, naujo prašymo teikti nereikia. Naujas prašymas turėtų būti teikiamas tais atvejais, jei šeimoje pasikeitė aplinkybės: pavyzdžiui, gimė dar vienas vaikas, šeima tapo gausi arba sumažėjo vidutinės pajamos vienam šeimos nariui.

Didinamos pensijos

Senatvės pensijos ir visos kitos „Sodros“ mokamos pensijos indeksuojamos ir didinamos 7,63 procento. Paskaičiuota, jog vidutinė senatvės pensija turėtų padidėti maždaug 26,5 euro turint pilną stažą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, jog mažesnes nei 238,45 euro išmokas gaunantys senatvės pensininkai, turintys minimalų ar ilgesnį stažą, vidutiniškai gaus po 20 eurų priemoką, tačiau kiekvienam asmeniui senatvės pensija didės individualiai.

Šalpos pensija pagyvenusiems asmenims augs nuo 117 iki 132 eurų.

Kyla elektros ir dujų kainos

Jau nuo sausio 1 dienos už vartotojai sulauks didesnių sąskaitų už elektrą ir dujas.

Populiariausio „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo kaina didėja 15 procentų (1,7 cento) iki 13 centų už kilovatvalandę, o dviejų laiko zonų – 17,2 proc. (2,1 cento) iki 14,3 cento (dienos) ir 9,9 proc. (0,9 cento) iki 10 centų (nakties). Plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 17,5 proc. (1,7 cento) iki 11,4 cento už kilovatvalandę, dviejų laiko zonų – 20,4 proc. (2,1 cento) iki 12,4 cento (dienos) ir 11,1 proc. (0,9 cento) iki 9 centų (nakties).

Gyventojams, kurie gamtines dujas naudoja maistui ruošti ir per metus suvartoja iki 300 kubinių metrų, dujos iki šiol kainavo 59 centus už kubą. Nuo sausio – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – kaina didėja iki 66 centų už kubą.

Daugiau nei 300 kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams kubinis metras dujų iki šiol kainavo 39 centus už kubą, nuo sausio kaina jiems kyla iki 46 centų už kubinį metrą. Daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų suvartojantiems klientams kaina kyla nuo 38 iki 45 centų už kubinį metrą.

Lengvatos spaudai ir malkoms, brangs alkoholis

Seimas patvirtindamas šių metų biudžetą nusprendė, kad vietoje iki šiol galiojusio 9 proc. lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio tarifo nuo sausio galios 5 proc. tarifas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams.

Vietoje 21 proc. PVM tarifo malkoms ir iš medienos pagamintai kūrenimui skirtai produkcijai (medžio skiedroms, traiškytai medienai, medienos plokščių ir atraižų šalutiniams produktams, žievei, pjuvenoms, drožlėms ir iš medienos biomasės pagamintiems briketams bei granulėms) bus taikomas lengvatinis 9 proc. tarifas. Tiesa, pastarąja lengvata galės pasinaudoti tik tie, kurie perka malkas iš PVM mokėtojų ir naudoja ją savoms reikmėms.

Be to, nuo šių metų kovo 1 dienos 10 proc. padidės akcizas etilo alkoholiui. Skaičiuojama, kad dėl to 0,5 litro butelis stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai pabrangs maždaug 40 centų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *