Devynios savivaldybės vienijasi – sieks laivybos Nemunu

Alytaus miesto ir rajono, Lazdijų, Kaišiadorių, Kauno bei Prienų rajonų merai trečiadienį pasirašė ketinimų protokolą dėl laivybos Nemuno upės aukštupyje plėtros. Visi vieningai sutiko – būtina prikelti Nemuną antram gyvenimui, tai galimybė vystytis vandens turizmui.

Po Vidaus vandens kelių direkcijos parengtu protokolu netrukus turėtų atsirasti ir Druskininkų, Birštono bei Varėnos rajono savivaldybių merų parašai. Pasirašyti kviečiama ir Kauno miesto savivaldybė, tačiau jos vadovai pasiūlymą dar tik ketina svarstyti.

Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius, taip pat pasirašęs po ketinimų protokolu, pažymėjo, jog šis dokumentas – tai pirmas žingsnis pilnos Nemuno laivybos plėtros programos link.

„Juo tiesiog susitariame, kas ir už ką bus atsakingas. Protokolas – be lėšų, konkrečių vienetų ir terminų, bet jam esant atsivers daugiau galimybių, bus drąsiau kviesti privačius investuotojus investuoti į vandens kelio plėtrą, su juo palaipsniui eisime į priekį“, – kalbėjo G. Skamaročius, kuris tikisi, jog Kauno miesto savivaldybė solidarizuosis su jau pasirašiusiomis savivaldybėmis ir priims palankų sprendimą ketinimų protokolo atžvilgiu.

Anot po protokolo tekstu taip pat pasirašiusio Vidaus vandens kelių direkcijos generalinio direktoriaus Vladimiro Vinokurovo, Europos Sąjunga pastaruoju metu daug dėmesio ir lėšų skiria ekologijos skatinimui bei šalių vidaus laivybai.

„Pasinaudodami europinėmis programoms, mes galime padaryti nemažą pažangą šioje srityje. Dėsime visas pastangas siekiant gauti finansavimą ir jo didinimą vandens kelio priežiūrai Lietuvoje. Laukia ilgas kelias, bet pradžia jau yra, mes turime noro ir ryžto daug nuveikti. Dažnai iš ministerijų atstovų tenka išgirsti, kad priimant vienokius ar kitokius sprendimus jiems rūpi savivaldybių ir gyventojų poreikis, o šis protokolas kaip tik ir parodo žmonių valią“, – sakė V. Vinokurovas.

Jis įsitikinęs, jog laivybai Nemunu iki Baltarusijos pajudėjus, atsivers visi keliai į Europą, juk čia pat ir Lenkijos Augustavo kanalas.

Ketinimų protokolu visos pusės susitarė, kad bendradarbiaudamos plėtos vidinę ir tarptautinę laivybą Nemuno upėje nuo Kauno iki valstybės sienos ir pasienio ruože su Baltarusija.

Vidaus vandens kelių direkcija bus atsakinga ir rūpinsis Nemuno upės aukštupio laivakelio parengimu ir pritaikymu laivybai bei jo priežiūra, pagal galimybes planuos ir vykdys laivakelio įrengimą kuo arčiau prieplaukų ir kitų savivaldybėms svarbių infrastruktūros objektų.

Savivaldybės skatins infrastruktūros, skirtos pramoginės, keleivinės, esant galimybei – krovininės, laivybos vystymuisi sukūrimą, bei rūpinsis šios infrastruktūros palaikymu „nuo kranto“ ir sausumoje, o taip pat jų prieigomis sausumoje ir vandenyje. Jos sieks vandens transporto maršrutų Nemuno upės aukštupyje populiarinimo savo savivaldybės ribose ir už jos ribų.

Nemuno euroregiono Marijampolės biuras sutinka būti atsakingu ir rūpintis Nemuno upės aukštupio vandens kelio, jo bendro turistinio pažintinio maršruto parengimu ir populiarinimu bei tarpregioninio bendradarbiavimo iniciatyvomis su Baltarusijos ir Lenkijos pasienio regionais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *