Londone gyvenančiai alytiškei – premija už aktyvią lituanistinio švietimo veiklą

Šių metų Švietimo ir mokslo ministerijos Lituanistinio švietimo premija paskirta Londone veikiančio lietuviško darželio-mokyklos „Obelėlė“ direktorei alytiškei Alvijai Černiauskaitei. Planuojama, kad premija laureatei bus įteikta Kovo 11-ąją, teikiant ir Lietuvos metų mokytojų premijas.

Lietuvos metų mokytojo premijos analogu A. Černiauskaitė įvertinta už aktyvią ir kūrybišką lituanistinio švietimo veiklą, tautinių vertybių diegimą mokykloje ir lietuvių bendruomenėje, ryšių su Lietuva stiprinimą. 2018 metais ji išrinkta Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos Švietimo komisijos pirmininke.

Londone gyvenanti lietuvė dažnai grįžta į Lietuvą ir skaito paskaitas, veda mokymus tėvams bei mokytojams apie specialiųjų poreikių vaikų ugdymą, yra parengusi smurto prieš vaikus atpažinimo ir reagavimo į jį mokymo priemonę, kurią naudoja visos Lietuvos ugdymo įstaigos.

A. Černiauskaitė – aktyvi pasaulio alytiškių bendruomenės narė, 2018 metais paskelbta Alytaus ambasadore Jungtinėje Karalystėje. Jos iniciatyva Alytuje pradėtas sodinti Pasaulio alytiškių skveras, moteris aktyviai dalyvavo ir steigiant Lietuvybės centrą, kurį gali lankyti iš užsienio sugrįžusių alytiškių vaikai.

Vilniaus universitete A. Černiauskaitė yra įgijusi tiksliųjų mokslų srities mokytojo kvalifikaciją, vėliau baigė magistro studijas Londono South Bank universitete. 2007-aisiais Londine ji įkūrė darželį-mokyklą „Obelėlė“, kuriai jau du kartus yra suteiktas Londono Newham savivaldybės kokybės įvertinimo sertifikatas.

Lituanistinio švietimo metų premiją Švietimo ir mokslo ministerija teikia ją antrąjį kartą. Šių metų premijos dydis sieks 50 bazinių socialinių išmokų, tai yra 1 900 eurų.

Pirmuoju laureatu 2017 metais buvo išrinktas Gruzijos technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovas ir lietuvių kalbos dėstytojas prof. Vidas Kavaliauskas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *