Plaukti išmokusiems Varėnos rajono antraklasiams – federacijos pažymėjimai

Varėnos rajono antraklasiai džiūgauja – visiems jiems, dalyvavusiems Varėnos sporto centro baseine vykusiame „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2018“ projekte ir sėkmingai baigusiems pirmąjį jo etapą, pirmiesiems Lietuvoje įteikti Lietuvos plaukimo federacijos plaukimo pažymėjimai.

Vos antrus metus veikiantis Varėnos sporto centro baseinas jau spėjo tapti dideliu traukos centru ne tik varėniškiams, bet ir kitų rajonų gyventojams. Gražios iniciatyvos čia įgyvendinamos aukščiausiu lygiu – šiame baseine jau vyko ne vienerios nemažo susidomėjimo sulaukusios respublikinės plaukimo varžybos, nuolat vyksta plaukimo užsiėmimai įvairaus amžiaus vandens pramogų mėgėjams. Ypač džiugu, kad juose dalyvauja vis daugiau mokinių.

Nuo mokslo metų pradžios, bendradarbiaujant su Lietuvos plaukimo federacija, Varėnos sporto centro baseine vėl įgyvendinamas projektas „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2018“. Jame šiais metais dalyvauja visi devynių Varėnos rajono ugdymo įstaigų antraklasiai – iš viso šimtas septyniasdešimt du mokiniai.

Šiandien Varėnos baseine netrūko smagaus pliuškenimosi ir gerų emocijų – visiems projekte dalyvavusiems mokiniams buvo įteikti Lietuvos plaukimo federacijos pažymėjimai, kuriuose bus nurodyta, kokių gebėjimų jie įgijo. Antrokėliai baigė dalį programos – aštuoniolikos plaukimo pamokų kursą, o kitas projekto etapas bus tęsiamas ateinančių metų pradžioje.

Šventinio renginio metu jaunieji plaukikai baseine pademonstravo, ko išmoko su puikių trenerių Gedimino Baryso, Šarūno Krisiulevičiaus, Gyčio Kašėtos ir Egidijaus Kašėtos pagalba. Jų plaukimo įgūdžiais džiaugėsi ir tėveliai, mokytojai ir mokyklų vadovai. Renginį vedė Varėnos sporto centro direktoriaus pavaduotoja Irena Mikalauskienė.

Lietuvos plaukimo federacijos projektų vadovė Milda Šeibokaitė pasveikino vaikus su puikia mokymosi plaukti pradžia, palinkėjo pamėgti vandens pramogas visam gyvenimui ir Varėnos sporto centrui įteikė padėką už aktyvią veiklą ir nuoširdų darbą vykdant projektą:

„Varėniškiai pirmieji šių mokslo metų plaukimo projekto dalyviai, kuriems įteikėme pažymėjimus. Įspūdžiai fantastiniai! Man smagu, kad aš turėjau galimybę pamatyti, kaip Varėnoje profesionaliai vykdomas projektas. Varėniškiai šaunuoliai – tiek projektą įgyvendinantys Varėnos sporto centro darbuotojai, tiek aktyvūs vaikai, tiek mokytojai. Šiandien pamačiau, kaip puikiai savo darbą dirba Varėnos plaukimo treneriai. Stebint šventinę plaukimo programą, man kilo idėjų, kurias, pasitelkusi Varėnos baseino pavyzdį, galėsiu pateikti kitiems. Smagu matyti, kad Varėnos baseine vyksta veiksmas, taip pat labai smagu matyti, kaip nuoširdžiai stengiasi ir bendrauja su mokiniais ir mokytojais Varėnos sporto centro darbuotojai. Glaudžiai bendradarbiaudami su vaikais, mokytojais ir tėveliais, pasieksite gerų rezultatų“.

Lietuvos plaukimo federacijos projektų vadovė M. Šeibokaitė

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, sveikindamas projekto dalyvius, pažymėjo, kad Varėnos sporto centro iniciatyva vykdomas tikrai svarbus projektas, kurio dėka rajono vaikai ne tik pramoko plaukti, pamėgo vandens pramogas, bet ir mokosi saugiai elgtis vandenyje. Rajono vadovas pasidžiaugė vaikų plaukimo įgūdžiais, kurių įgijo su puikių trenerių pagalba. „Džiaugiuosi, kad jūs, vaikai, dalyvaujate tikrai svarbiame jums patiems projekte ir mokotės plaukti.  Tikiuosi, kad  šiuos įgūdžius ir toliau tobulinsite tiek šiame baseine, tiek ežeruose“, – sakė meras A. Kašėta.

Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta

Projekto dalyvius su sėkmingai įveiktu pirmuoju etapu pasveikino Varėnos sporto centro direktorius Ruslanas Oleinik. Projekte dalyvavusių mokyklų direktoriams bei klasių vadovams buvo įteiktos Varėnos sporto centro padėkos, padėkota už geranorišką prisijungimą ir aktyvų dalyvavimą Varėnos sporto centro įgyvendinamame projekte.

Šių mokyklų vadovai džiaugiasi, kad jų mokiniai turėjo galimybę dalyvauti šiame projekte ir pramoko plaukti. Jie padėkojo Lietuvos plaukimo federacijai, Varėnos rajono savivaldybei, projektą profesionaliai vykdančiam Varėnos sporto centro projektų vadovui Rolandui Markinui bei atsakingai vaikus plaukti mokiusiems treneriams.

„Mūsų visų įspūdžiai  – patys geriausi. Ypatingai dėkingi vaikai, nes jiems tai tokia puiki pramoga. Dauguma jų Varėnos baseine apsilankė pirmą kartą, nemokėjo plaukti, bijojo vandens. Pamažu baimė pradingo, nes vaikus ne tik mokė plaukti, bet ir globojo puikūs treneriai. Vaikai čia ir išmoko plaukti, ir draugų surado. Visi labai džiaugiasi, nori, kad projektas tęstųsi.

Juk ne visi tėvai dėl finansinių galimybių gali vaikus leisti į baseiną, o dalyvaudami projekte, mokosi plaukti nemokamai. Vaikus atvežti iš kaimo dvidešimt ir daugiau kilometrų į Varėnos baseiną tėvams taip pat būtų sudėtinga. Ar gali būti geresnė dovana prieš Kalėdas, kaip plaukimo diplomai? Plaukimo pamokomis esame labai patenkinti visi – vaikai, tėvai ir mokytojai. Taip pat labai  laukiame antrojo projekto etapo ir antrojo diplomo“, – sakė projekto dalyviai.

Treneriai džiaugiasi, kad vaikai plaukti tikrai pramoko. „Nors vieni įgūdžių plaukti įgijo daugiau, kiti – mažiau, tačiau žinant, kad kai kurie iš jų apskritai bijojo vandens, plaukimo rezultatai džiugina“. Plaukimo pamokų metu vaikai išmoko plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį, panerti po vandeniu ir rankomis ištraukti ant dugno gulintį daiktą iš ne mažiau kaip 1 m gylio, judėti į priekį atlikdami kojų judesius su lenta ir iškvėpdami į vandenį, gulėdami ant krūtinės, išmoko nuplaukti 25 m gulėdami ant krūtinės arba nugaros.

Šį projektą antrus metus Varėnoje koordinuojantis Varėnos sporto centro sportinės veiklos projektų vadovas Rolandas Markinas pažymi: „Projektas yra labai svarbus ir duoda  realią naudą vaikų mokymui plaukti. Tuo įsitikinome jau pernai, kai Varėnos baseine mokėsi plaukti šimtas aštuoni antraklasiai. Dauguma vaikų, kurie turėjo baimę vandeniui, gyliui, sėkmingai išmoko plaukti be pagalbinių priemonių. Tokių rezultatų tikimės ir šiemet.

Plaukimo pamokėlių metu daug bendravau su vaikais ir su mokytojais. Džiaugiuosi, kad vaikai motyvuoti, noriai mokėsi plaukti. Man, kaip projekto vadovui, labai svarbu, kad jame dalyvavo absoliučiai visi rajono antraklasiai, ypatingai vaikai iš kaimo mokyklų. Varėnoje gyvenantys vaikai turi didesnes galimybes lankyti baseiną, o kaimo vaikams tai padaryti yra sunkiau. Todėl labai svarbu, kad kiekvienas vaikas iš kaimo mokyklos dalyvavo šiame projekte, mokėsi plaukti ir išmoko saugiai elgtis vandenyje. Kas žino – gal būtent jis pamėgs plaukimą visam gyvenimui ir ateityje taps garsiu plaukiku. Visi projekto dalyviai tuo pačiu prisideda prie plaukimo sporto puoselėjimo Varėnos krašte“.

Antrasis projekto etapas bus tęsiamas 2019 m. vasario–gegužės mėnesiais, ir dalį finansavimo šio etapo veikloms įgyvendinti skirs Varėnos rajono savivaldybė. Varėnos sporto centro vykdomo projekto metu mokiniai ne tik išmoks plaukti, bet ir įgis visuminę sveikatos sampratą, išsiugdys sveikatai naudingus gebėjimus, įpročius bei nuostatas, atsakomybę už savo ir kitų sveikatą, rinksis sveiką gyvenimo būdą. Taip pat išmoks saugiai elgtis vandenyje, plaukti ne tik sportiniais plaukimo būdais, bet ir teikti pirmąją pagalbą nelaimingo atsitikimo vandenyje atveju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *