Pagal gerovės indeksą geriausiai Dzūkijoje sekasi Alytaus miestui, prasčiausiai – Lazdijų rajonui

Vilniaus politikos analizės institutas visuomenei pristatė 2018-ųjų metų Savivaldybių gerovės indeksą. Jis sudarytas remiantis praeitų metų oficialiosios statistikos duomenimis, vertinti penki rodikliai: socialinis ir fizinis saugumas, gyvybinga ekonomika, kokybiškas švietimas bei sveika demografija.

Socialinio saugumo rodiklius įtakojo socialinės paramos gavėjų, socialinės rizikos šeimų, ilgalaikių bedarbių, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų skaičiai, fizinį saugumą – saugumas keliuose, nusikalstamumas, medicininės pagalbos prieinamumas, aplinkos tarša ir kiti.

Ekonomikos gyvybingumą, anot indekso autorių, rodo gyventojų užimtumas, vidutinis atlyginimas, užsienio investicijos, veikiančių įmonių skaičius, kokybišką švietimą – mokyklas ir būrelius lankančių vaikų skaičius, brandos egzaminų balai, įstojusieji į universitetus ir kolegijas.

Nors kai kurie šį savivaldybių indeksą vertina gana skeptiškai, tačiau, kaip bebūtų, iš šešiasdešimties šalies savivaldybių sąrašo pirmajame dešimtuke vietos neatsirado nei vienai Pietų regiono savivaldybei. Kaip žinia, tam tikrų sričių rodikliai kai kuriose jų išties nėra patys geriausi: Lazdijams jau kurį laiką niekaip nepavyksta pažaboti bedarbystės, Alytui – pritraukti investicijų…

Tačiau Alytaus miesto savivaldybė buvo įvertinta geriausiai iš Dzūkijos regione esančių savivaldybių ir pagal visus rodiklius atsidūrė 15 sąrašo vietoje. Stipriausios Dzūkijos sostinės pusės – fizinis saugumas ir švietimo kokybė, silpniausios – ekonomika ir socialinis saugumas.

16-oje šio sąrašo vietoje esanti Druskininkų savivaldybė stipri socialinio ir fizinio saugumo srityse, tačiau demografiniu ir ekonominiu aspektais jai reikėtų pasitempti. 24 poziciją užėmusioje Birštono savivaldybėje geriausi yra socialinio saugumo rodikliai, tačiau problemų kurortas turi su ekonomikos gyvybingumu ir demografija.

Tarp prasčiausiai pagal visus rodiklius indekse įvertintų – Varėnos, Alytaus ir Lazdijų rajono savivaldybės, atitinkamai patekusios į 47, 54 ir 59 vietas.

Varėnos rajono savivaldybėje geriausiai įvertintas fizinis saugumas, prasčiausi – ekonomikos ir demografijos rodikliai. Alytaus rajono savivaldybėje geriausi socialinio saugumo rezultatai, prasčiausi – ekonomikos. Lazdijų rajono savivaldybėje geriausi rezultatai yra švietimo ir fizinio saugumo srityse, ypač prasti – ekonomikoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *