Teismo verdiktas: kolegijos direktorė trečiajai kadencijai paskirta neteisėtai

Alytaus apylinkės teismas, išnagrinėjęs Švietimo ir mokslo ministerijos ieškinį dėl Alytaus kolegijos tarybos ir akademinės tarybos sprendimų panaikinimo, nustatė, kad kolegijos direktorė Danutė Remeikienė trečiajai kadencijai buvo paskirta neteisėtai.

Esą direktore ji buvo išrinkta trečiajai kadencijai, nors Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatyme nustatyta, kad tas pats asmuo tos pačios aukštosios mokyklos direktoriumi gali būti renkamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės ir ne ankščiau kaip po penkių metų nuo paskutinės kadencijos pabaigos, jeigu paskutinė kadencija buvo iš eilės antra.

D. Remeikienė pirmai penkerių metų kadencijai kolegijos direktore buvo paskirta 2008-ųjų vasario 11 d., o nuo 2013 metų kovo 14 d. – paskirta antrai penkerių metų kadencijai, todėl jos išrinkimas trečiajai kadencijai, ministerijos nuomone, yra neteisėtas.

Švietimo ir mokslo ministerija teismo prašė panaikinti Alytaus kolegijos tarybos ir akademinės tarybos protokolinius sprendimus, kurių pagrindu D. Remeikienė buvo paskirta eiti Alytaus kolegijos direktorės pareigas.

Alytaus kolegijos atstovas teisme su tokiais argumentais nesutiko ir nurodė, kad pirmai kadencijai Alytaus kolegijos direktorė buvo paskirta, vadovaujantis senąja tvarka ir galiojant senajam aukštojo mokslo įstatymui. 2009 metų balandžio 3 d. buvo priimtas naujas Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymas, kurio pagrindu buvo keičiama valstybinių aukštųjų mokyklų teisinė forma, jų valdymo ir organizacinė struktūra, kolegialių valdymo organų įgaliojimai. Atsižvelgiant į tai, Alytaus kolegijos direktorė pagal naujai įsigaliojusią tvarką paskirta ne trečiajai, o tik antrajai kadencijai.

Alytaus apylinkės teismas, išanalizavęs byloje pateiktus dokumentus, nustatė, kad nuostata, jog mokymo įstaigos direktoriumi asmuo gali būti renkamas ne ilgesnės nei penkių metų trukmės kadencijoms ir ne daugiau nei dviem kadencijoms iš eilės, priėmus naują Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymą, išliko nepakitusi – tiek 2008 m., D. Remeikienei tapus direktore, tiek ir 2018 m., trečiąjį kartą išrinkus ją į kolegijos direktorės pareigas, įstatymuose buvo aiškiai reglamentuotas kadencijų skaičius.

Teismas Švietimo ir mokslo ministerijos ieškinį patenkino, pripažino neteisėtais ir negaliojančiais Alytaus kolegijos tarybos ir akademinės tarybos sprendimus, įpareigojo Alytaus kolegiją nutraukti jos ir D. Remeikienės darbo sutartį, taip pat priteisė valstybei 105,04 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Portalą dzukijosveidas.lt Alytaus kolegijos direktorė D. Remeikienė patikino, jog dar nesusipažino su teismo sprendimu, todėl negalinti komentuoti savo tolimesnių veiksmų. „Susipažinsime ir tuomet spręsime, ką daryti, tai priklausys nuo argumentų mano arba ne mano naudai. Be kita ko, tai ne mano vienos sprendimas, tarsimės ir su kolegijos taryba“, – kalbėjo D. Remeikienė.

Anot jos, susiklosčiusi situaciją ją verčia jaustis įkaite – ji pati savęs į pareigas nepaskyrė, atitiko visus konkurso reikalavimus, sprendimą priėmė kolegijos taryba.

Parengta pagal Alytaus apylinkės teismo informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *