Pagerbti ir apdovanoti iš misijos Malyje sugrįžę kariai

Trečiadienį Alytuje iškilmingai pagerbti Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai, sugrįžę iš Jungtinių Tautų misijos Vakarų Afrikoje, Malio Respublikoje. Tai buvo trečioji Pajėgų apsaugos vieneto pamaina, kurią spalio pabaigoje pakeitė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai.

Birželio 1-ąją išlydėtų ir vos prieš kelias savaites sugrįžusių karių pagerbimas prasidėjo mišiomis Šv. Angelų Sargų bažnyčioje, po jų tęsėsi žygiavimas Alytaus miesto gatvėmis iki Rotušės aikštės, kurioje vyko iškilminga sutiktuvių ceremonija, rikiuotė ir karių apdovanojimas. Čia susirinko misijos dalyvių artimieji, šalies kariuomenės atstovai, Alytaus miesto bei rajono vadovai, alytiškiai.

Ceremonijos metu 34-iems profesinės karo tarnybos kariams ir kariams savanoriams, keturis mėnesius Vokietijos kontingento sudėtyje sėkmingai vykdžiusiems pajėgų apsaugos funkcijas, buvo įteikti Krašto apsaugos sistemos medaliai „Už tarptautines operacijas“. Trys iš misijoje dalyvavusių ir apdovanotų karių – moterys.

„Nežiūrint į tai, kad kai kuriems buvo sunku išvykti, bet visgi jūs pasirinkote tą pareigos ir kelią. Dar kartą dėkoju jums už pareigą, už kovingumą ir pasiaukojimą“, – rikiuotės metu kalbėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas ir dėkojo karių artimiesiems už jų palaikymą, be kurio jie esą galbūt nebūtų išvykę į misiją arba net nebūtų Lietuvos kariais.

Pasak vado, kariams buvo ypač sunku prisitaikyti prie alinančio Afrikos karščio, sąlygas sunkino ir artimųjų ilgesys, tačiau kariai misiją atliko labai profesionaliai, misijos partneriai – Vokietijos kariai – jiems negailėjo pagyrų ir gražių žodžių.

Plk. Dainius Pašvenskas. AMS nuotr.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Arnas Mikaila prisiminė, kad prieš keletą mėnesių jam lankant misijoje Malyje dalyvaujančius karius, nė vienas jų nesiskundė tarnybos sąlygomis ar klimato iššūkiais, nors viskas buvo labai ektremalu. „Iš tiesioginių vadų taip pat girdėjau tik teigiamus atsiliepimus“, – pažymėjo plk. ltn. A. Mikaila.

Plk. ltn. Arnas Mikaila. AMS nuotr.

„Džiugu, kad jūs sėkmingai įvykdėte misiją ir jos laikotarpiu buvote tas garantas, kad Malio žmonės galėtų ramiai gyventi. Jūsų pareiga yra šventa ir jūs ją atsakingai vykdėte. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi jumis“, – sveikindamas karius kalbėjo Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA (angl. Multinational Intergrated Stabilization Mission) Malyje vykdo nuo 2013 metų. Šia operacija siekiama stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *