Bibliotekoje – pažintis su menininku A. Judicku ir jo kūryba

Spalio pabaigoje alytiškiams atverta originalaus, įvairiapusio menininko Algirdo Judicko kūrybos paroda. Dzūkijoje gerai žinomas tautodailininkas, tapytojas, medžio drožėjas Algirdas Judickas Alytaus J. Kunčino viešojoje bibliotekoje įkurdino savo tapybos darbus ir pristatė juos lankytojams.

A. Judickas

Svarbiausiu akcentu tapo menininko A. Judicko albumo pristatymas. Leidinyje atskleidžiamas platus menininko darbų ir jų atlikimo technikų spektras: tapyba, akvarelė, piešiniai, koliažai, skulptūros, kryžiai, koplyčios, stogastulpiai, koplytstulpiai. Ką tik dienos šviesą išvydęs solidus leidinys pakeri dar net neatverstas – iš jo viršelyje esančio autoportreto skvarbiai žvelgia A. Judicko akys. Turbūt tame žvilgsnyje ir užkoduota menininko drąsa.

„<…> Algis Judickas turi daug žmogiškos (jau net ne meninės) drąsos atverti savo gyvenamąjį ir vidinį pasaulius, yra drąsus, nes yra toks, koks yra, ir tai fiksuoja meninės kūrybos pavidalais“, – taip viename iš knygoje esančių tekstų rašo menotyrininkas Vidas Poškus.

Albumas „Algirdas Judickas“ Alytaus krašte buvo ypatingai laukiamas, mat šis menininkas gyvena ir kuria vienkiemyje netoli Pivašiūnų. Apie geografines jo gyvenimo ir kūrybos peripetijas byloja dar viena menotyrininko Vido Poškaus tekstų nuotrupa:

„Algis Judickas viena koja remiasi į žvyringas ir miškeliais apaugusias Pivašiūnų kalveles, kita – į barokinį Vilniaus peizažą. Būtent tokia yra jo skulptūra – senas geras Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir XIX amžiaus dievdirbių tradicijas menantis kūrybos segmentas“.

Parodos atidarymo ir albumo pristatymo renginyje šmėžavo LRT sukurto filmuko apie Algirdą Judicką kadrai, skambėjo žavios viešnios Akvilės atliekamos lietuviškos dainos. J. Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė, pro kurios akis nepraslysta nei vienas jubiliejus, publikos akivaizdoje iš karto „demaskavo“ šių metų garbingą sukaktuvininką… Algirdą Judicką. Aplinkiniams pritariamai besišypsant, buvo nutarta, kad naujasis albumas – puikiausias šių, A. Judickui tokių neeilinių, metų įprasminimas.

J. Kunčino viešosios bibliotekos direktorė G. Bulgakovienė ir A. Judickas

Meno albumas išleistas vienintelio rėmėjo – Romo Gailevičiaus – lėšomis. Renginyje pasisakė leidinio sudarytojas ir dailininkas Vytautas Stanionis, tekstų autoriaus Vido Poškaus tėvas dailininkas Kostas Poškus ir viena iš redaktorių – Rūta Jasionienė. Visi kalbėjusieji nuoširdžiai atviravo ir dalijosi asmeninių bendravimo su A. Judicku patyrimų persmelktomis tiesomis.

Pats Algirdas Judickas apie save nedaugžodžiavo ir striuką pasisakymą užbaigė taip: „Apie knygą aš neišmanau, bet ji man patinka“.

Kaip žinia, apie menininką daugiausia pasako jo kūriniai. A. Judicko medžio drožybos darbų galima pamatyti greta Šakių, Lukšių bažnyčių, Šiluvoje, Klaipėdoje, Lazdijuose, Dauguose, Darsūniškyje, Pivašiūnuose, Dubičiuose. Algirdo Judicko tapybos paroda Alytaus J. Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) veiks iki lapkričio 26 dienos.

Jūratė Čėsnaitė

Ilonos Krupavičienės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *