Maisto atliekų surinkimas prasidėjo – pirmieji startavo Druskininkai

Alytaus regione jau pradedamos surinkti gyventojų išrūšiuotos maisto atliekos. Pirmoji ne tik regione, bet ir visoje šalyje startavo Druskininkų savivaldybė, kur pirmą kartą maisto atliekos atskirai surinktos spalio viduryje.

„Maisto atliekų rūšiavimas ne tik padės sumažinti sąvartyne šalinamų mišrių atliekų kiekį, bet ir leis užtikrinti, kad rinkliava už atliekų tvarkymą nebrangtų“, – sakė Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro valdybos pirmininko pavaduotoja Vilma Jurgelevičienė.

Anot jos, regione sukurta pažangi ir efektyvi atliekų tvarkymo sistema, leidžia užtikrinti bendruomenės poreikius, tačiau kasmet ES bei LR Aplinkos ministerijos reikalavimai aplinkosaugai didėja, todėl reikia ieškoti būdų, kaip dirbti taupiai, racionaliai ir ekonomiškai, kad pavyktų išlaikyti stabilius atliekų tvarkymo kaštus.

Ruošiantis atskiram maisto atliekų surinkimui, Druskininkų savivaldybės individualių namų gyventojams buvo išdalina daugiau kaip 900 šioms atliekoms skirtų konteinerių komplektų. Pirmą kartą maisto atliekos iš gyventojų atskirai surinktos spalio viduryje.

„Akivaizdu, kad rūšiuojantys žmonės puikiai žino, kokias atliekas galima mesti į maisto atliekų konteinerius – juose atsidūrė ne tik maisto likučiai, bet ir virtuvės bei smulkios žaliosios atliekos. Nors kol kas tokių atliekų dar išmetama ir į mišrių atliekų konteinerius, tačiau tai, neabejotinai, yra laikina – esame pastebėję, kad turėdami sąlygas rūšiuoti, gaudami reikiamą informaciją daugelis žmonių atsakingai elgiasi su atliekomis“, – kalbėjo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Visų septynių Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemą kuriančių savivaldybių miestų ir miestelių individualių namų gyventojams jau išdalinti maisto atliekų konteineriai, sudarytos sutartys su savivaldybėmis bei vežėjais dėl šių atliekų surinkimo ir pradedamas atskiras maisto atliekų surinkimas – netrukus maisto atliekos atskirai bus pradėtos surinkinėti ir kitose regiono savivaldybėse. Tam jau pilnai yra pasiruošusios Alytaus miesto, Birštono, Lazdijų rajono, Prienų rajono savivaldybės.

Iki šiol daugelis gyventojų, neturėjusių galimybės kompostuoti biologiškai skaidžių atliekų, maisto atliekas mesdavo į mišrių atliekų konteinerius. Į juos patekusios maisto atliekos buvo šalinamos sąvartyne. Atskirai surinktos maisto atliekos bus perdirbamos biologinio apdorojimo įrenginiuose, kur iš biologiškai skaidžių atliekų gaminama energija ir vertingas kompostas.

„Atskirai surenkant maisto atliekas gerokai sumažės sąvartyne šalinamų atliekų kiekis, o tai yra vienas svarbiausių aplinkosauginių reikalavimų“, – neabejoja A. Reipas, pabrėždamas, kad atskiras maisto atliekų surinkimas neturės jokios įtakos nustatytam rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą dydžiui.

Atskirai surinkti maisto atliekas įpareigoja ir nacionaliniai teisės aktai, ir vis griežtėjantys Europos Sąjungos reikalavimai. Lietuvos valstybinis atliekų tvarkymo planas numato kad nuo 2019 metų visos maisto atliekos turi būti surenkamos atskirai didžiuosiuose miestuose, o Europos Sąjungos taisyklės reikalauja, kad nuo 2023 metų maisto atliekos atskirai būtų surenkamos visose urbanizuotose teritorijose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *