Žodžiai tapo kūnu: Alytuje pasodinta „Pasaulio alytiškių alėja“

Alytus tampa vis draugiškesnis po pasaulį išsibarsčiusiems alytiškiams. Iš pradžių – kasmetinis Pasaulio alytiškių sambūris, vėliau – sugrįžusių emigrantų atžaloms skirtas „Lietuvybės centras“ Likiškėlių progimnazijoje, galiausiai – „Pasaulio alytiškių alėja“.

Pasak alėjos idėjos autorės – Jungtinės Karalystės sostinėje Londone su šeima gyvenančios ir ten lietuvišką mokyklą-darželį „Obelėlė“ įkūrusios alytiškės Alvijos Černiauskaitės, visos šios pastangos nelieka nepastebėtos. Įvairiuose susitikimuose su Lietuvos valdžios atstovais ir pasaulio lietuviais ji girdinti daug pagyrų Dzūkijos sostinei, esą nė vienas šalies miestas nededa tiek pastangų ryšiui su emigrantais išlaikyti, nerodo jiems tiek dėmesio.

Apie sumanymą Alytuje pasodinti medžių alėją, kurioje augtų emigravusių kraštiečių dovanoti sodinukai, turintys reikšmę jiems arba tai šaliai, kurioje gyvena, Alvija užsiminė birželio mėnesį vykusio Pasaulio alytiškio sambūrio metu. „Alytus nesunkiai gali tapti „žaliuoju kampeliu“, kuriame sutilptų visas pasaulis. Siūlome mieste įrengti pasaulio alytiškių skverą, kurį puoštų augalai, būdingi toms užsienio šalims, kuriose gyvena emigravę miestelėnai“, – tąkart kalbėjo A. Černiauskaitė.

Jos idėja susilaukė didelio Alytaus miesto savivaldybės bei įvairiose pasaulio šalyse gyvenančių alytiškių palaikymo ir trijų mėnesių pakako, kad būtų įgyvendinta – Sveikatingumo take, A. Sakalausko gatvės pabaigoje, įkurdintoje „Pasaulio alytiškių alėjoje“ šeštadienį pasodinta 29 medžių ir dekoratyvinių augalų sodinukai: ąžuoliukai, putinai, lazdynai, dervamedžiai, rožės ir viržiai.

Juos dovanojo Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Vokietijoje, Ukrainoje, Norvegijoje ir Moldovoje gyvenantys alytiškiai: sugrįžusieji – sodino patys, negalėję parvykti – įpareigojo tai padaryti artimuosius.

Pasak A. Černiauskaitės, laikui bėgant šioje vietoje atsiras reprezentacinė lenta bei informacinis žemėlapis. Esą šis sodinimas – tik pirma dalis, antroji laukia pavasarį, kuomet alėją papuoš Jungtinėje Karalystėje gyvenančių alytiškių dovanoti rožių sodinukai. Rožė yra šios šalies simbolis, ji puikuojasi ir Alytaus miesto herbe, todėl tai turi ryšį ir yra labai simboliška.

„Norisi, kad šis takas būtų tarsi takas grįžti namo, kad kiekvienas sugrįžęs galėtų ateiti prie sau artimo medžio ir pajusti tą Lietuvos ir gimtojo miesto šilumą, kad širdyje visada būtų ta kibirkštėlė ir noras sugrįžti namo“, – apie savo idėją kalbėjo Alvija.

Iš viso „Pasaulio alytiškių alėjoje“ pasodinta daugiau kaip 40 augalų: gegužę čia įsikūrė 10 Švedijoje gyvenančios alytiškės Gretos Bernatavičiūtės dovanotų liepų, prieš kelias dienas 4 Airijos alytiškių ąžuoliukus pasodino šioje šalyje gyvenantis atlikėjas Darius Mileris-Nojus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *