Ne vieną pacientą išgelbėjusi gydytoja pati gydymo negauna: yra tik viena išeitis 

Šeimos gydytojai iš Alytaus Linai Kochanskienei (61 m.) ne vienas pacientas yra dėkingas už sugrąžintą sveikatą, o gal net ir išgelbėtą gyvybę. Būtent šios įžvalgios specialistės dėka ne vienam žmogui buvo laiku diagnozuota onkologinė liga.

Už tokią profesinę intuiciją 2009 metais L. Kochanskienė net buvo apdovanota anuomet Lietuvos prezidento pareigas ėjusio Valdo Adamkaus žmonos Almos Adamkienės įsteigto fondo ir gydytojų sąjungos, kaip viena geriausių šalies diagnosčių.

Deja, pačiai gydytojai teko sunkus išbandymas: laiku pastebėjusi savo pacientų vėžinius susirgimus pati L. Kochanskienė susirgo sunkia onkologine liga – gimdos kūno vėžiu ir dabar yra priversta kovoti už galimybę gydytis svetur, nes mūsų šalyje toks gydymas netaikomas, o jos ligą galintys padėti suvaldyti imunoterapiniai vaistai tokiai indikacijai, kaip gimdos kūno vėžys, deja, nekompensuojami.

Lieka viltis, kad geri žmonės padės surinkti gydymui ir vaistams reikalingą sumą, nes pati gydytoja tiek pinigų neturi.

Pasitraukusi liga sugrįžo

Liga L. Kochanskienei smogė 2012 metais. Pasijutusi blogai gydytoja buvo nuvežta į Kauno klinikų onkologijos ligoninę Rokuose. Ten onkologai ginekologai ir nustatė diagnozę – pirmos stadijos gimdos kūno vėžys.

Įvertinę moters amžių ir būklę medikai nusprendė chirurginiu būdu pašalinti gimdą.

„Atlikus tyrimus nebuvo nustatyta, kad tai – piktybinis navikas, todėl po operacijos joks papildomas gydymas – nei chemoterapija, nei švitinimas – nebuvo taikyti. Tiesiog tuo metu visi pasidžiaugė, kad, ačiū dievui, viskas laiku“, – prisiminė L. Kochanskienės sesuo Rasa Naujalienė.

Tačiau po trejų metų gydytoja L. Kochanskienė vėl pradėjo blogai jaustis. Ją ėmė kamuoti stuburo skausmai, buvo sunku valdyti koją. Todėl vėl nuvyko į Kauno klinikas.

„Ten nustatyta, kad galėjo būti likęs prikibęs kažkoks išsisėjimas, kaip jie sakė, darinukas nuo ano karto, kuris ir davė apie save žinoti. Nuspręsta tą darinį prie stuburo švitinti“, – pasakojo R.Naujalienė, visais sunkiausiais momentais buvusi kartu su savo sergančia seserimi ir ją palaikiusi.

Deja, švitimas nepadėjo, tad pradėta taikyti chemoterapija. Bet ir vėl bergždžiai. L. Kochanskienei buvo labai sunku pernešti chemoterapijos procedūras. Po to ilgai neatsistatydavo kraujo rodikliai.

Gydytojas mėginius siuntė į JAV

Savijauta vis blogėjo, liga progresavo. Niekaip nepasveikstanti L. Kochanskienė nusprendė kreiptis į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kuri vienintelė Lietuvoje turi onkologinių ligų diagnostikos skyrių.

„Norėjome, kad seseriai padarytų visus įmanomus tyrimus ir būtų pagaliau nustatyta, kas vis dėlto ją kamuoja, ar pats vėžys, ar kažkas kito“, – prisiminė L. Kochanskienės šeimos nariai.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje L. Kochanskienę ėmėsi gydyti žinomas Lietuvos onkologas-chemoterapeutas Alvydas Česas.

Iš pradžių A. Česas savo kolegei bandė taikyti antrąjį chemoterapijos kursą, bet ir šį L. Kochanskienė pernešė labai sunkiai, todėl jis buvo nutrauktas taip ir nepabaigus. Kad išsiaiškintų, kokie jai tinkamiausi vaistai, gydytojas A. Česas savo iniciatyva nusiuntė L. Kochanskienės mėginius į JAV „Fondation One“ institutą.

Atlikus genetinius tyrimus paaiškėjo, kad moteriai gali padėti dveji vaistiniai preparatai – Pembrolizumabum ir Nivolumabum. Deja, Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse šių vaistų indikacijos registruotos kitoms ligoms – tam tikros stadijos odos melanomai ir plaučių vėžiui gydyti. Tarp indikacijų gimdos kūno vėžio nėra.

Galimybė gydyti šiais vaistais L. Kochanskienę graužiančią ligą tebėra tyrimų stadijoje. Tai reiškia, kad jeigu šiais imunoterapiniais vaistais būtų gydomas gimdos kūno vėžys, bent jau kol kas jie nebūtų kompensuojami.

Profesoriaus žodžiai nuliūdino

Kol L. Kochanskienę bandė gelbėti Lietuvos medikai, pati gydytoja ir jos šeimos nariai taip pat laiko nešvaistė veltui. Draugų padedami susirado profesorių Jeaną-Françoisą Baurainą iš Briuselio Šv. Luko universitetinės ligoninės ir nusprendė kreiptis į jį dėl antrosios nuomonės.

Šių metų sausį nuvykus į Briuselį L. Kochanskienei buvo atlikti išsamūs medicininiai tyrimai. Belgijos profesorius nustatė, koks lietuvei galėtų būti taikomas gydymas, kuris truktų nuo pusės metų iki metų, net nurodė reikalingas vaistų dozes, bet apgailestaudamas pasakė: „Deja, aš jūsų negaliu guldyti ir gydyti, nes jūs nesate Belgijos pilietė“.

R. Naujalienė prisimena, kad išgirdus šią frazę keliai iš nevilties sulinko. Jai net baisu pagalvoti, kaip tuo metu pasijuto sesuo.

Tad teko grįžus į Lietuvą ieškoti galimybių gauti reikiamą imunoterapinį gydymą čia.

Kreipėsi ir į A. Verygą, ir į Prezidentūrą

Tiek gydytoja L. Kochanskienė, tiek ir jos šeimos nariai bandė daryti viską, ką gali, kad Lietuvoje gimdos kūno vėžio gydymas minėtais vaistais būtų kompensuojamas.

Dėl to pati medikė buvo susitikusi su Alytuje vasarį viešėjusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, kuris buvo supažindintas su esama situacija.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai užklausą dėl galimybės kompensuoti gydymą minėtais vaistais perdavė Valstybinei ligonių kasai. Bet buvo atsakyta, kad minėtieji vaistai tokiai ligai gydyti negali būti kompensuojami.

Nelemtos ligos kamuojamą medikę bandė gelbėti ir pati su onkologine liga susidūrusi Seimo narė Dovilė Šakalienė. Ji ne tik moraliai palaikė ir tebepalaiko pačią L. Kochanskienę ir jos šeimą, bet ir nunešė prašymą padėti išspręsti susiklosčiusią situaciją į Prezidentūrą.

Bet, tarytum tai būtų koks užburtas ratas, iš ten atėjo raštas, kad prašymas perduotas svarstyti į SAM.

Vaistai yra, bet indikacijos ne tos

L. Kochanskienė išdrįso kreiptis ir į eurokomisarą, atsakingą už sveikatą ir maisto saugą, Vytenį Andriukaitį.

V. Andriukaitis susirašė su A. Veryga. Eurokomisaro laiške ministrui rašoma, kad Europos Komisija (EK) tiesiogiai padėti įsigyti vaistų negali, nes tai yra kiekvienos šalies narės kompetencija. Tačiau EK 2015 m. birželio 19 d. suteikė visoje ES galiojantį Opdivo registracijos pažymėjimą, atverdama galimybes šalims narėms pačioms spręsti, dėl šio vaisto registravimo.

Eurokomisaras domėjosi, kiek yra tokių ligonių Lietuvoje, kuriems gydymas šiais vaistais galėtų būti taikomas ir ar buvo svarstoma galimybė registruoti šiuos medikamentus ir kompensuoti gydymą jais Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Į tai A. Veryga atsakė, kad vaistiniai preparatai Nivolumabum ir Pemborlizumabum neturi registruotos indikacijos gimdos kūno piktybiniam navikui gydyti.

Tą patį į lrytas.lt žurnalistės užklausą, ar yra galimybė įtraukti minėtuosius vaistinius preparatus į kompensuojamų vaistų sąrašą, atsakė ir SAM Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

„Vaistai Pembrolizumabum, Nivolumabum yra registruoti Europos sąjungoje (ES). Vaisto registracijos metu yra nustatoma, kokioms ligoms gydyti jie yra skirti ir jais negalima gydyti pacientų sergančių kitomis ligomis. Tad šiuo atveju minimi vaistai gimdos kūno vėžiu sergantiems pacientams negali būti skiriami.

Neseniai vieno iš šių vaistų gamintojas kreipėsi į Europos vaistų agentūrą norėdamas jį užregistruoti ir kaip vaistą, tinkantį bet kokios lokalizacijos solidiniam navikui su MSI-H mutacija gydyti, tačiau Europos vaistų agentūros argumentuotu sprendimu, paraiška buvo atmesta. Tad būtent šiai indikacijai minimi vaistai negali būti skiriami nei Lietuvoje, nei kitose ES šalyse.

Lietuvoje Pembrolizumabum, Nivolumabum yra kompensuojami melanomai gydyti“, – paaiškino A. Žilinaitė.

Žmonių gerumas sujaudino iki ašarų

L. Kochanskienei ir jos šeimai neliko nieko kito, kaip tik patiems ieškoti lėšų gydymui ir reikalingiems vaistams. O pinigų reikės ne taip ir mažai.

Viena 50 ml ampulė, šeimos duomenimis, kainuoja apie 2 tūkst. eurų. Vieną reikiamą dozę sudarytų 4 ampulės. O per mėnesį reikėtų dviejų dozių. Taigi, vien vaistai kainuotų 15-16 tūkst. eurų, neskaičiuojant gydymo išlaidų ir pragyvenimo svečioje šalyje, kurioje būtų taikomas gydymas.

Kadangi gydytoja L. Kochanskienė sunkiai serga, su ja svetur turėtų važiuoti ir lydintis žmogus.

Šeimos žiniomis, imunoterapinis gydymas gali būti taikomas Kanadoje, JAV, Izraelyje ir Šveicarijoje. Į tokias šalis, kaip Kanada, JAV ar Izraelis vykti silpnos sveikatos L. Kochanskienei būtų per sudėtinga, tad ieškoma galimybių gydytis kur nors arčiau.

Visgi akivaizdu, kad net ir artimesnėje šalyje gydytis bus nepigu. Todėl šeima kreipėsi į įvairius paramos ir labdaros fondus.

Deja, kai kurie fondai net neatsiliepė į pagalbos prašymą. Vienas fondas nurodė, kad pacientai, norintys gauti paramą, turi pateikti gydytojo onkologo-chemoterapeuto išrašytą receptą konkrečiam vaistui įsigyti. Bet tai nėra įmanoma, nes nė vienas gydytojas neišrašys recepto neregistruotam vaistui.

Pagalbos ranką sutiko ištiesti tik Juliaus Davidonio labdaros ir paramos fondas „Vienas už visus, visi už vieną“. Šis fondas sutiko organizuoti ir administruoti reikalingų gydymui ir vaistams pinigų rinkimą.

Tuo pačiu buvo sukurta „Facebook“ paskyra „Ir Daktarui reikia Daktaro“, kuriame nurodyti fondo rekvizitai ir pasakojama L. Kochanskienės ligos istorija.

Šeima maloniai nustebo, kad informacijai apie gydytojos ligą pasklidus į viešumą, nemažai žmonių ėmė siūlytis padėti.

„Ypatingai daug kreipėsi jos buvusių pacientų. Visi klausinėjo :„Kur jūsų sąskaita? Kur pervesti pinigėlių? Mes jus paremsime. Važiuokite gydytis“.

Kreipėsi ne tik buvę sesers pacientai, jų vaikai, kaimynai ar šiaip pažįstami, bet ir visiškai mums nepažįstami žmonės. Jie aukojo – kas po 10, kas po 100 eurų. O kai pamatėme, kad vienas žmogus pervedė 7 eurus, visa šeima labai verkėme. Gal tam žmogui tie 7 eurai iš tikrųjų brangesni, negu mums 700 ar 7 tūkstančiai?“, – graudinosi prisiminusi pašnekovė.

Vis tik iki reikiamos sumos pinigų dar trūksta. Todėl viliamasi, kad atsiras ir daugiau žmonių, galinčių padėti ne vieną išgelbėjusiai gydytojai pasveikti.

Jeigu pinigų būtų surinkta daugiau, negu reikės, L. Kochanskienė, kuri labai myli vaikus, nusprendė likusią dalį paaukoti onkologinėmis ligomis sergantiems mažiesiems ligoniukams gydyti.

Norintys paremti L. Kochanskienės gydymą galite pinigų pervesti į labdaros ir paramos fondo „Vienas už visus, visi už vieną“ sąskaitą:

Sąskaitos nr.: LT 4473 0001 0151 0394 19

Mokėjimo paskirtis: Linos Kochanskienės gydymui

PayPal: paypal.me/LinaKochanskiene

 

Giedrė Balčiūtė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *