Alytaus mokyklose – tuštėjimo metas, darželiams – aukso amžius

Nors kasmet mokinių skaičius Alytaus miesto bendrojo ugdymo mokyklose mažėja, tačiau šviesių spalvų vis dėlto yra – jau kelis metus iš eilės daugėja vaikų lopšeliuose-darželiuose. Tiesa, prieš maždaug penkmetį buvo skambinama pavojaus varpais, mat Alytaus darželiai išgyveno ne pačius geriausius laikus – dėl milžiniškos emigracijos ir sumažėjusio gimstamumo laisvų vietų juose buvo gana daug, ko nepasakysi apie dabartinę situaciją.

Bendrojo ugdymo mokyklos stovi nejudinamos, o štai iš 25 kažkada veikusių ikimokyklinio ugdymo įstaigų Alytuje beliko 13 lopšelių-darželių ir 2 darželiai-mokyklos. Dalis uždarytų darželių tapo „vaiduokliais“, kuriuose šiandien laiką leidžia benamiai, nusikalsti linkę jaunuoliai.

Anot Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Rimvydos Ališauskienės, šiemet miesto lopšelius-darželius lanko beveik 2200 mažųjų alytiškių ir tai yra maždaug 40 vaikų daugiau lyginant su praeitais metais. Lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ buvo įsteigta 1 papildoma lopšelio grupė, „Girinuke“ tokia atsirado dar pernai.

Pirmokų skaičius šiais metais yra panašus kaip pernai: šiemet – 569, praeitais metais – 572, o vyresnių klasių moksleivių statistika gąsdina jau keletą metų – šią Rugsėjo 1-ąją miesto mokyklų duris pravėrė dar beveik dviem šimtais mažiau mokinių negu praeitais metais. Trumpiau tariant, Dzūkijos sostinė šiemet „neteko“ dar vienos mokyklos. Jau keletą metų iš eilės mažiausiai mokinių pasirinko Piliakalnio progimnaziją, daugiausiai – šv. Benedikto gimnaziją.

Sparčiai pilnėjančias, tačiau apgailėtinos būklės buvusias, priešmokyklinio ugdymo įstaigas Alytaus miesto valdžia šiemet susizgribo tvarkyti – atnaujinami sovietinius laikus menantys sanitariniai mazgai, virtuvėlės, atliekami pastatų fasadų galinių sienų šiltinimo darbai, planuose – poros įstaigų pastatų fasadų siūlių remontas.

Net aukštos tvoros ir išskirtiniai vartai su išpjaustytais įvairiais fragmentais, planuojama, dar šiemet papuoš aštuonių Alytaus lopšelių-darželių teritorijas. Tam savivaldybė yra numačiusi skirti daugiau kaip 180 tūkst. eurų. Kita vertus, jei ne prabangusis laikrodis už beveik 100 tūkst. eurų miesto Rotušės bokšte, tai saugesni galėtų būti visų 15 veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *