„Lėto maisto“ judėjimas Alytuje įgauna pagreitį

„Ateitis priklauso nuo požiūrio į maistą“, – sako „Slow Food“ judėjimo nariai ir siūlo nedelsti – pradėti kitaip valgyti, galvoti apie maistą ir kitaip jį gaminti. „Yra tik du ateities scenarijai: arba pradėti valgyti gerą maistą arba laukti, kol blogas maistas praris mus pačius“, – įsitikinęs „Slow Food“ maisto puoselėtojų judėjimo įkūrėjas Carlo Petrini.

Italijoje prasidėjęs ir po pasaulį žaibiškai išplitęs „lėto maisto“ judėjimas pasekėjų rado ir Lietuvoje. Susivieniję sveiko maisto ir sveikos gyvensenos entuziastai, ekobendruomenių asociacijos atstovai, gamtinės žemdirbystės ir vietinių produktų gamintojai Dzūkijoje įkūrė „Slow food“ bendruomenę.

Jo tikslas – populiarinti vietinių, teisingai užaugintų ir pagamintų produktų vartojimą, skleisti žinią apie gero maisto naudą bei visiems  priminti, kad turėtumėme jausti malonumą valgant. Garsas apie „lėto maisto“ kultūrą propaguojančius dzūkus pasiekė ir kitus šalies miestus.

Vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ kvietimu „Slow Food“ judėjimą alytiškiai pristatė kompanijos organizuotoje sveikatingumo savaitėje. Džiugu, kad ir mūsų šalyje yra užsienio kapitalo įmonių, daug dėmesio skiriančių savo darbuotojų sveikatinimui ir  gerbūviui.

Apsilankę „Nasdaq“ būstinėje Vilniuje dzūkai surengė sveiko maisto degustaciją. Kompanijos darbuotojai liko sužavėti „Slow food“ bendruomenės nario Vlado Kavaliausko sūriais, gamtinės žemdirbystės entuziastės, smulkiosios ūkininkės Nijolės Venskūnaitės užaugintais vaisiais ir uogomis, iš jų pagamintais skanumynais, žolelių arbatomis, bei ekobendruomenių asociacijos atstovo Eimanto Stoškaus keptais moliūgų keksiukais.

„Lėtas maistas – prieš greitą maistą. Dažnai mes nebemokame valgydami išgyventi malonumo, – sakė „Slow food“ bendruomenės Alytuje prezidentė Džiuginta Rasiukevičienė. – Sustokime, kol dar galime sustoti, pajuskime valgio skonį ir aromatą, įsigilinkime į tai, iš ko ir kaip jis pagamintas, kur šio produkto tėvynė, pasvarstykime, kokius jausmus ir prisiminimus mums kelia vienas ar kitas valgis“.

„Vienas svarbiausių sveikos gyvensenos šaltinių – tinkama mityba. Kuo maitini savo fizinį bei dvasinį kūną, toks ir esi, taip ir jautiesi“, – susirinkusiesiems kalbėjo Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė. Sveikos gyvensenos entuziastė priminė ir kitus gyvybiškai svarbius faktorius, nuo kurių priklauso mūsų sveikata ir gyvybingumas bei čia pat pravedė garso ir judesio meditacijos mankštą, kuri visus užliejo pozityvia nuotaika.

Lėtumo simbolį – sraigę – lėto maisto šalininkai visame pasaulyje pasirinko ne atsitiktinai. Visų pirma, išmintingoji sraigė yra lėta, o tai rodo, kad skubėti – kvaila. Antra, jei sraigė savo namelį visur nešiojasi kartu, vadinsi, „namai yra ten, kur yra sraigė“. Tuo ir remiasi „lėto maisto judėjimo“ filosofija: neskubėk, būk ramus, svetingas, negailėk laiko šeimai, draugams. Svarbu pripažinti maisto teikiamą malonumą, išmokti džiaugtis receptų ir skonių gausa, susigaudyti nacionalinėje maistą auginančių bei gaminančių bendruomenių įvairovėje.

Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“, drauge su Lietuvos sveikuolių sąjunga, puoselėja tautos išminčių suformuluotą holistinės sveikatos sampratą, jungia žmones, besirūpinančius savo sveikata ir skleidžia sveikos gyvensenos žinias, atviri kiekvienam, kas nori prisidėti puoselėjant sveikos gyvensenos idėją ne tik Dzūkijos sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje, būti kartu bendraminčių būryje.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija

D. Minsevičiaus nuotr.

Vienas komentaras apie “„Lėto maisto“ judėjimas Alytuje įgauna pagreitį

  1. Lėtas maistas yra lėtas tikra to žodžio prasme. Jam užauginti prireikia keleto ar keliolikos metų. Pvz. senovinė antaninė obelis, kurios vaisiai pripažinti patys maistingiausi ir geriausia tinkantys mažyliams, auga, brandinasi 8-12 metų kol pradeda derėti. Panašiai yra ir su kitais senoviniais sodo augalais. Tikras maistas nemėgsta transportavimo. Jis yra jautrus ir trapus. Geriausia jo skonį ir vertę galima pajausti ten kur augo, tuo metu kai jis prinoko ir nė dienos anksčiau ar vėliau. Laukiu visų atvykstant į mano ūkį

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *