Atnaujintoje Varėnos centrinėje pėsčiųjų gatvėje – krašto simbolikos akcentai

Varėnoje po renovacijos atidaryta centrinė miesto gatvė – pėsčiųjų alėja. Naujai sutvarkytoje erdvioje pėsčiųjų alėjoje kiekvienas apsilankęs pastebės nemažai perteiktų krašto simbolikos elementų. Kuriant šią erdvę, panaudoti Varėnos herbo motyvai. Įrengto fontano bei tvenkinėlio dekoratyvinėse detalėse ir suoliukų puošyboje – bitės ir viržių žiedai.

Varėnos krašto savitumas perteikiamas ir gėlynuose bei pasodintuose želdiniuose. Pasirinkta augalija ilgus metus puošia ne tik dzūkiškas sodybas, bet auga ir natūralioje gamtoje. Iš fontano ištryškęs vanduo upeliu teka per suformuotą pievą-gėlynus ir pasiekia tvenkinėlį, kurį puošia dekoratyvinis elementas „Bičių spiečius“. Įdomiai sukurta erdvė formuoja rajono įvaizdį ir reprezentuoja kraštą. Šioje centrinėje miesto dalyje, kurioje nuolat lankosi varėniškiai ir svečiai, savotiškai perteiktas Varėnos šūkis „Šiuolaikiškas gyvenimas gamtos ritmu“.

Paskutinę vasaros dieną varėniškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į dvigubą šventę – iškilmingą atnaujintos Vasario 16-osios pėsčiųjų alėjos atidarymą ir simbolines vasaros palydėtuves. Ją nuotaikingu dainavimu ir įspūdingais muzikos garsais papuošė Varėnos „Žilvičio“ lopšelio–darželio dainorėliai, vadovaujami Nerijaus Bakulos, ir garsusis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, kuriam vadovauja Deividas Staponkus.

Į moderniai atnaujintą centrinę miesto erdvę penktadienio pavakarę susirinko ir maži, ir dideli. Renginys prasidėjo smagiu „Trimito“ orkestro žygiavimu aplink pėsčiųjų alėją. Čia buvo oficialiai paskelbtas renovuotos Vasario 16–osios gatvės–pėsčiųjų alėjos atidarymas.

Renginyje dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės vadovai, administracijos darbuotojai, rajono įmonių vadovai, Vyriausybės atstovė Alytaus apskrityje Ona Balevičiūtė bei kaimyninių savivaldybių vadovai – Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius ir Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas bei Lazdijų rajono savivaldybės mero patarėjas Jonas Gudžiauskas. Taip pat rangovo atstovė – UAB „Parama“ techninės tarnybos vadovė Daiva Aliulienė, projektą vykdžiusios UAB „Cowi Lietuva“ vykdantysis direktorius Marius Zubrickas ir projekto vadovas Mindaugas Grigonis.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino su švente visus susirinkusius. „Pagaliau turime erdvę, kuri atitinka dvidešimt pirmojo amžiaus dvasią, perteikia Varėnos šūkį „Šiuolaikiškas gyvenimas gamtos ritmu“ ir reprezentuoja mūsų kraštą.

Už šį įgyvendintą projektą dėkoju ir jį kuravusiems savivaldybės specialistams, ir jį įgyvendinusioms įmonėms. Taip pat dėkoju už geranoriškumą varėniškiams, kurie alėjos renovavimo metu kantriai laukė ir tikėjo gražiu rezultatu. Tikiu, kad fontanėliu, upeliu, gražiu apšvietimu, gėlynais, suoliukais bei mūsų krašto simbolika pasipuošusi alėja taps vieta, kurioje smagu praleisti laisvalaikį įvairaus amžiaus varėniškiams.

Įgyvendiname ir kitus projektus, esame suplanavę daug gražių darbų. Tikiu, kad varėniškiai jais džiaugsis, o į gražėjančią Varėną noriai užsuks svečiai. Pabūkime kartu, pabendraukime ir pasidžiaukime gražėjančia mūsų Varėna“, – kvietė meras.

UAB „Parama“ techninės tarnybos vadovė Daiva Aliulienė pažymėjo, kad per dvejus metus, kai buvo pradėtas vykdyti projektas, atliktas tikrai didelis ir gražus darbas „Džiaugiamės, kad galėjome dalyvauti šiame projekte ir bendradarbiaudami su Varėnos rajono savivaldybe, pagražinti jūsų miestą“.

Varėnos rajono savivaldybės merui Algiui Kašėtai, savivaldybės administracijos direktoriui Alvydui Verbickui ir UAB „Parama“ techninės tarnybos vadovei Daivai Aliulienei perkirpus simbolinę juostelę ir paskelbus oficialų gatvės atidarymą, miesto centre suskambo nuotaikingi muzikos garsai.

Nerūpestingas šurmulys Vasario 16–osios gatvėje – prie fontanėlio, upeliuko, prie gėlynų, ant suoliukų – tarsi liudija, jog ši atnaujinta erdvė taps traukos centru ir jaukia pasivaikščiojimų bei poilsio vieta miesto gyventojams ir atvykusiems čia pasisvečiuoti.

Vasario 16–osios gatvė ir gretutinės teritorijos buvo atnaujintos įgyvendinant projektą „Varėnos miesto centrinės dalies modernizavimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams (I etapas)“. Jo tikslas – formuoti miesto architektūrinį ir urbanistinį savitumą ir originalumą, sukurti reprezentatyvią, įsimenamą ir patrauklią vietos gyventojams miesto erdvę, tinkamas sąlygas Varėnos miesto gyventojų ir svečių poilsiui bei smulkaus verslo plėtrai.

Bendra projekto vertė – 1 782,7 tūkst. Eur. Iš jų: Europos Sąjungos lėšos – 1 370 tūkst. Eur, Valstybės biudžeto lėšos – 151,7 tūkst. Eur, Varėnos rajono savivaldybės biudžeto lėšos – 181 tūkst. Eur, UAB „Varėnos vandenys“ ir UAB „Varėnos šiluma“ lėšos – 80 tūkst. Eur.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *