Po šimto metų pertraukos į Alytų sugrįš dzūkiškas jomarkas

Prieš maždaug šimtmetį nespalvotoje nuotraukoje užfiksuotą Alytaus miesto centre vykusio turgaus vaizdą bandys atkurti Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkai. Rugsėjo 7-ąją jie muziejaus prieigose organizuoja „Dzūkišką jomarką“ ir žada tokį renginį, kokio Dzūkijos sostinė senai neregėjo. Jame vyks tai, kas vykdavo jomarkuose prieš 100 metų, kai ne tik prekybiniai mainai į juos traukė vietos gyventojus, bet ir pramogos.

Būtent šiais metais minimam Valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui ir bus skirtas „Dzūkiškas jomarkas“. „Cia bus kų incigyc ir in kų pažiūrėc“, – intrigavo organizatoriai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Joje jie atskleidė šiek tiek būsimo renginio detalių. Apsilankiusių jame laukia prekyba, amatų demonstravimas, paskaitos, koncertai, žaidimai ir kitos linksmybės visą dieną, nuo 11 iki 20 valandos, o veiklos, esą, sau ras visi nuo 3 iki 103 metų amžiaus. Ir jokių kinietiškų niekučių ar komercinių pramogų, užgožiančių panašių renginių unikalumą ir žavesį.

Aloviškių kepta duona, mėsininkų iš Miroslavo rūkyti lašiniai, Metelių kaimo žvejų pagauta ir išrūkyta žuvis, Zizėnų kaimo ūkininko daržovės – tai tik keletas gėrybių, ant prekystalių lauksiančių jomarko lankytojų.

„Jei norėsis kažko saldžiau, čia pat bus galima įsigyti ir paragauti močiutės pyrago arba dzūkiškos babkos. Jei artėjant žiemai dar nepasirūpinote medumi, galėsite jo nusipirkti, o alkaniausių ir visko išragavusių lauks dzūkiškos bandos ir razavi blynai“, – pasakojo muziejininkas Giedrius Bernatavičius.

„Šioje mugėje mes turėsime labai daug ir įvairių amatininkų. Nuo kitų panašių renginių skirsimės tuo, jog pas mus dalyvaus labai rimti amatų meistrai ir kiekvienas norintis jomarko lankytojas turės galimybę išbandyti ar pasimokyti amatų.

Mugėje dalyvaus įvairių rūšių keramikos meistrai, šiaudinių sodų ir šieno skulptūrėlių rišėjos, kalvis, šluotų rišėjas, vantininkas, žolininkė, skrynių dekoratoriai ir daug kitų. Dalyvaus ne tik ne tik vietiniai, bet ir kitų miestų amatininkai“, – sakė muziejininkė Gintarė Markevičienė.

„Dzūkiško jomarko“ lankytojų lauks ir pasivažinėjimas karieta, žiedų mėtymo ant kuolo ir sviesto mušimo varžytuvės, rugių kūlimas spragilais, slidžių tepimas žiemai ir kitos senovėje populiarios pramogos, šokiai, dainos, vienintelės rylos Lietuvoje skambėjimas. O kur dar asmenybės ugdymo lektorės Akvilės Sadauskienės pasakos vaikams ir suaugusiems, pedagogės Mildos Urbanavičienės užsiėmimas „Lino kelias“ ir Gražvydo Jegelevičiaus paskaita apie senąsias vaismedžių veisles.

„Bus visiems ką pamatyti ir ko įsigyti, tikimės, kad žmonės iš renginio išsineš tik pačias gražiausias akimirkas ir prisiminimus“, – kalbėjo muziejininkė Irma Žvinakienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *