Gamykloje parodą surengęs alytiškis fotografas S. Šmigelskas: „Sužavėjo erdvės ir ilgos sienos“

„Skirtingoje šviesoje miestas kitaip fotografiškas ir įdomus, tačiau norint jį atrasti ir prisijaukinti, pirmiausia reikia pamilti“, – sako Alytaus fotografų klubo pirmininkas Stasys Šmigelskas, prieš keletą dienų atidaręs savo fotografijų parodą „Monochrominis miestas“ mašinų gamyklos „Astra“ gamybinėse patalpose.

30-tyje nespalvotų parodos eksponatų – Alytaus gatvės bei pastatai, persipinantys su žmonėmis, skubančiais ar besimėgaujančiais laisvalaikiu, pavieniais ar su šeimomis. „Šios fotografijos – tai kelių metų pastebėjimai, vaikštant miesto gatvėmis, beieškant šviesos, linijų bei naujų požiūrių, kurie dažnai priklauso nuo metų laiko, apšvietimo, nuotaikos ir minčių“, – sakė parodos autorius.

Tai pirmoji S. Šmigelsko fotografijų paroda, kurioje miesto vaizdai perteikti „monochromiškai“, tai yra be spalvų. Daugumoje jų tobulai perteiktas šviesos ir šešėlių žaismas – vaizdai persmelkti rūku, smogu, aštriais saulės spinduliais, rytas ir vakaras nušviestas skersgatviuose, bromuose bei pastatų štrichuose…

AB „Astra“ vykdančioji direktorė Ona Tutlienė parodos atidaryme džiaugėsi prasiplėtusia ir pagražėjusia parodine gamyklos erdve, kurią jau keletą metų puošia žymaus Alytaus fotomenininko Petro Kaupinio darbai.

Pasak fotografo S. Šmigelsko, Alytuje jau keletą metų sėkmingai įgyvendinama idėja fotografijų parodas rengti netradicinėse erdvėse – kavinėse, parduotuvių koridoriuose, mokyklose, įvairių organizacijų patalpose, ant pastatų sienų, tvorų ir panašiai.

Surengti savo darbų parodą mašinų gamykloje „Astra“ jis nusprendė vedinas tos pačios idėjos: „Sužavėjo erdvės ir ilgos sienos gamybinėje patalpoje. Čia atradau urbanistikos ir industrijos vienovę, apšviestą natūralios šviesos. Be to, ekspoziciją papildo garsai, kvapai, dūmai ir dulkės, kas yra labai realistiška“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *