Dovana Meškasalio kaimui – įspūdingas kryžius

M. Jakubavičienės padovanotas kryžius teikia ramybę Meškasalio kaimo kapinėse baigusiems gyvenimo kelią. D. Jakubavičiaus nuotr.

„Norėjau, kad kryžius mano sodybos kieme liktų vaikams, tačiau jis kapinėse visiems mirusiems yra daug prasmingiau“, – sakė Marytė Jakubavičienė, savo lėšomis Alytaus rajono Meškasalio kaimo kapinėse pastačiusi kryžių.

Anot moters, nuo jaunystės ji svajojusi savo sodybos kieme atstatyti vaikystėje ten stovėjusį ir daug brangių akimirkų menantį kryžių. M. Jakubavičienės sūnūs – Gintas ir Danielius, motinos norui pritarė, bet pasiūlė kryžių statyti ne kieme, o Meškasalio kaimo kapinėse, ir taip pagerbti visus, amžinojo poilsio atgulusius. „Tikiuosi, kad kryžius kvies žmones ateiti į kapines ir aplankyti mirusius artimuosius“, – kalbėjo M. Jakubavičienė.

„Džiaugiuosi, kad mūsų seniūnijoje gyvena tokie žmonės, kaip Jakubavičiai. Tai žmonės, kurie negaili nei savo laiko, nei lėšų, jie yra savo šalies patriotai, tradicijų tęsėjai ir puoselėtojai“, – apie Jakubavičių šeimos dvigubą dovaną kaimui kalbėjo Raitininkų seniūnas Arūnas Laukaitis.

Įspūdingą 5, 5  metro aukščio šv. Motiejaus kryžių sukūrė žinomas medžio skulptorius Artūras Zienka. „Paprašytas M. Jakubavičienės prakalbinau ąžuolą ir, maždaug po tris savaites trukusio darbo, kryžius jau stovėjo Meškasalio kaimo kapinėse“, – pasakojo skulptorius.

Kuriant kryžių menininkui liko nedidelė ąžuolo kulbelė, iš kurios jis sukūrė angelo skulptūrą ir padovanojo M. Jakubavičienei, kad ši namuose turėtų didžiojo kryžiaus dalelę, primenančią jos įgyvendintą svajonę.

Kryžių pašventino ir ta proga šv. Mišias Alovės Švč. Trejybės bažnyčioje aukojo Alovės ir Ryliškių parapijų klebonas Stanislovas Stankevičius.

Pašventinus kryžių, visi ceremonijos dalyviai – buvę ir esami Meškalsalio kaimo gyventojai, Seimo nariai, Alytaus rajono savivaldybės atstovai, viso apie šimtas žmonių, susirinko į M. Jakubavičienės sodybą, kur laukė skanios vaišės ir linksmybės, Varėnos rajono kaimo muzikantų griežiamos smagios melodijos ir skambios dainos.

„Tai nuostabi šventė, parodanti bendruomenės stiprybę. Tokių žmonių, kaip Jakubavičiai, labai reikia, kad patikėtume, jog Lietuva turi ateitį, sodybų tuštėjimo metas kažkada pasibaigs ir žmonės pradės grįžti į gimtąsias vietas. Kryžius – tai ženklas, raginantis prisiminti savo šaknis ir puoselėti savo kaimo bei jo žmonių atminimą“, – sakė Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, dėkodamas Jakubavičiams už šventę, meilę Lietuvai ir jos žmonėms.

Eva Morozaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *