Sausros padariniai Alytaus rajone – neauga javai, paruošiama mažiau pašaro gyvuliams

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, stichinės sausros rodikliai penktadienį pasiekti Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Trakų rajono ir Kalvarijos savivaldybių teritorijose. Kaip sakė Alytaus rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius, nuo sausros kenčia visos Alytaus rajono seniūnijos, bet labiausiai sausi orai neigiamai paveiks Pivašiūnų, Raitininkų, Nemunaičio, Daugų, Punios ir Butrimonių seniūnijas. Šiose teritorijose vyrauja smėlingesnė dirva, kuriai negaunant lietaus, augalai praranda augimo savybes.

Pasak S. Supranavičiaus, Alytaus rajone vasarinių javų augimas šiuo metu sustojęs. Augalai neįsisavina trąšų, mikroelementų ir kitų jų augimui reikalingų medžiagų. „Tai reiškia, kad javų derlius gali būti prastas arba jo iš viso gali nebūti“, – sakė S. Supranavičius.

Kasmet Alytaus rajone sėjama apie 30 tūkst. hektarų įvairių javų.

„Šiais metais dėl sausros gyvuliams pašarų gamybos kiekiai žiemai, palyginus su praėjusiais metais, sumažėjo tris kartus. Ūkininkai sunerimę, ar nereikės gyvulių rudenį parduoti. Nušienauta žolė dėl lietaus trūkumo neatauga, mažėja gyvulių ganymo plotai“, – apie žemės ūkio situaciją Alytaus rajone kalbėjo savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas.

LRT radijui interviu davęs Alytaus rajono ūkininkas Dainius Makštutis, turintis gyvulininkystės ūkį, pažymėjo, kad situacija  dėl lietaus trūkumo sudėtinga, žolė išdegusi. Tačiau ūkininkas nepraranda optimizmo ir viliasi, kad greitu laiku bus lietaus. Paklaustas apie nuostolius, sako, jog kalbėti apie tai dar anksti. „Dar tik vasaros pradžia. Žiūrėsime, kokia bus visa vasara“, – teigė D. Makštutis.

Meteorologai kol kas gerų žinių dėl lietaus ūkininkams neturi. Jie prognozuoja, kad sausi orai laikysis mažiausiai iki kitos savaitės vidurio, bet neatmetama galimybė, jog jie gali būti iki liepos. Pastarąjį kartą sausra Lietuvoje skelbta 2005-aisiais.

Ateinantį pirmadienį, birželio 11 d., planuojamas šaukti Alytaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame bus svarstoma, ar dėl stichinės sausros pasiektų rodiklių skelbti ekstremalią situaciją Alytaus rajone.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *