„Sniego gniūžtės“ stovykla Alytaus Putinų gimnazijoje

„Sniego gniūžtė“ – tai jaunimo programa, kuri daugiausia dėmesio skiria prevencijai, padeda ugdyti bendravimo, lyderiavimo įgūdžius bei skatina linksmintis be svaigalų. Tai ypač aktualu šių dienų jaunimui.

Alytaus Putinų gimnazijoje pirmą kartą mieste tris dienas (gegužės 18-20 dienomis) vyko stovykla, ji yra projekto „Rinkis gyvenimą be svaigalų” dalis, kurį remia Alytaus miesto savivaldybė.

Įsitraukimo į prevencinę jaunimo veiklą istoriją pasakoja Julija Gorbas: „Sniego gniūžte“ susidomėjau, kai man pasiūlė dalyvauti Marijampolėje organizuojamoje „Sniego gniūžtės“ stovykloje. Iš mūsų gimnazijos  tuomet važiavo 6 žmonės. Po stovyklos važiuodami atgal į Alytų pradėjome kalbėti, jog tokios organizacijos reikėtų ir Alytuje, nes mieste gana daug jaunimo mėgsta praleisti laisvą laiką vartodami tabaką, alkoholį ar kitokias medžiagas vien dėl to, jog nežino, kokių būdų yra kitaip atsipalaiduoti, gerai prakeisti laiką.

Po maždaug pusės metų mokyklos psichologė Jurgita Čečėtienė pasakė, jog yra galimybė įkurti skyrių Alytuje ir paklausė, ar norėčiau prie tos veiklos prisidėti. Aišku, atsakiau, jog norėčiau. Po kelių mėnesių jau turėjome mokymus su LKJBS „Žingsnis“ atstovu. Per mokymus išmokome visko, ko reikia norit pradėti organizuoti stovyklą, o dar po mėnesio surengėme pirmąją stovyklą Alytaus  mieste, Putinų gimnazijoje.

Stovyklai vadovavome dviese: aš, Julija Gorbas, ir Austėja Brazaitytė iš Marijampolės  bei daugybė kitų talkininkų – jaunųjų savanorių. Mokiniams į pagalbą atėjo Putinų gimnazijos švietimo pagalbos specialistės psichologė Jurgita Čečėtienė ir socialinė pedagogė Rimtautė Marčiulionienė, labai palaikė ir padėjo gimnazijos direktorė Daiva Sabaliauskienė, teatro mokytoja Žiedūnė Maldonienė ir kiti gimnazijos darbuotojai.

Putinų gimnazijoje susirinko visi stovyklauti panorę mokiniai iš Alytaus miesto, likus laisvų vietų, pakvietėme savo draugus iš Marijampolės ir kitų miestų. Apie įspūdžius, patirtus stovykloje, pasakoja dvi Putinų gimnazijos pirmokės.

„Pirmą kartą dalyvavome „Sniego gniūžtėje“, bet jau po pirmos dienos žinojome, kad ne paskutinį. Mus nustebino žmonių draugiškumas, noras bendradarbiauti, nuoširdumas bei atvirumas. Visos stovyklos metu turėjome labai daug veiklos, sulaukėme nemažai staigmenų. Netgi praėjus kelioms dienos po „Sniego gniūžtės“ projekto, puikiai atsimename visas kartu praleistas akimirkas, šypsenas ir ašaras, kurių netrūko atsisveikinimo metu. Per tris dienas taip suartėjome, kad mintis apie išsiskyrimą labai liūdino, tačiau visi tvirtai pasižadėjome, kad tai ne paskutinis mūsų susitikimas „Sniego gniūžtėje“. Į trijų dienų stovyklą susirinko paaugliai iš įvairių Lietuvos miestų, tad dalyvavimas programoje labai puiki proga susirasti draugų ne tik savo, tačiau ir kituose miestuose. Paskutinio vakaro metu išgirdome mintį, kad apie „Sniego gniūžtę“ neužtenka tik išgirsti, ją reikia ir patirti“, – įspūdžiais dalinosi stovyklautojos – Putinų gimnazijos pirmokės Junita Dabušinskaitė ir Greta Belozaraitė.

Programa „Sniego gniūžtė” unikali tuo, kad ją įgyvendina patys paaugliai, nes jiems daug lengviau sukurti savo bendraamžiams malonią aplinką, kuri nėra nuobodi ir kartu skatina nevartoti svaigalų. Visi susidomėję bei norintys prisidėti prie tokių stovyklų organizavimo, kviečiami prisijungti prie Putinų gimnazijos savanorių.

 

 

Informuoja jaunieji Putinų gimnazijos žurnalistai

Fotografija E. Kuniutytės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *