Alytaus rajono savivaldybės planuose – pramonės parkas investuotojams

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pakvietė rajono verslininkus į susitikimą, į kurį atvyko ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius. Susitikime diskutuota įvairiais verslininkams aktualiais klausimais, savivaldybės vadovas su ministru kalbėjosi ir apie galimybes rajone įkurti pramonės parką.

Alytaus rajono savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas susitikime su rajono verslininkais sakė, kad rajono gyventojai dabar kaip niekada anksčiau turi labai daug verslo  idėjų, savivaldybė pagal galimybes stengiasi jiems padėti, tačiau neretai pasigendama aiškumo iš šalies valdžios dėl regionuose ketinamo plėtoti verslo, paramos naujiems verslo projektams. „Jei nebus verslo, nebus nei kultūros, nei švietimo, verslas – kaip kraujo apytaka“, – sakė rajono vadovas.

Susitikti su rajono verslininkais atvyko ūkio ministras V. Sinkevičius, Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius, Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo, Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė. Taip pat dalyvavo rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė, Ekonomikos skyriaus vedėja Jolita Gruzinskienė, Finansų ir investicijų skyriaus vedėja Gintarė Jociunskaitė.

Rajono meras kalbėtis verslo klausimais verslininkus ir ministrą pakvietė į kaimo turizmo sodybą „Dvarčėnų dvaras“, kur tą dieną vyko Lietuvos kaimo turizmo sezono atidarymas. Verslininkai ir ministras pabendravo su jame dalyvavusiais rajono amatininkais ir bendruomenėmis.

Pasak rajono mero  A. Vrubliausko,  rajone pastebima gerėjanti dinamika: per pastaruosius kelerius metus ūkio subjektų padaugėjo maždaug nuo 800 iki daugiau nei 1 tūkst., taip pat padaugėjo žmonių, dirbančių pagal individualios veiklos pažymas, iš jų apie 30 proc. verslininkų yra jauni žmonės iki 29-erių metų, taip pat apie 900 gyventojų dirba pagal verslo liudijimus. Rajono vadovą džiugina, kad mažėja nedarbas – dabar yra 11 procentų, kai balandžio pradžioje buvo 11,9 proc. „Nedarbas rajone mažėja sparčiausiai ne tik visoje apskrityje, bet ir šalies mastu. Tačiau gerų darbuotojų verslininkams rasti sunku“, – pažymėjo meras.

A. Vrubliauskas pasidžiaugė, kad rajone žmonės turi verslo idėjų ir jas siekia įgyvendinti. Pagrindiniai verslai – prekyba, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas, apdirbamoji gamyba, transportas ir saugojimas, statyba, žemės ūkis, miškininkystė ir žuvininkystė, kita aptarnavimo veikla. Rajono savivaldybė jau beveik du dešimtmečius skiria paramą smulkiam ir vidutiniam verslui. Iš Smulkaus ir vidutinio paramos fondo per šį laikotarpį skirta 430 tūkst. eurų, parama pasinaudojo 289 įmonės, paremtas 836 darbo vietų kūrimas. Šiais metais verslui remti skirta didžiausia suma – 180 tūkst. eurų.

A. Vrubliauskas teigiamai vertino Žemės ūkio ministerijos sprendimą dėl nepalankių ūkininkauti teritorijų šalies savivaldybėje perskirstymo. Iki  šių metų tokioms teritorijoms, kuriose gaunamos papildomos išmokos už dirbamą žemę, Alytaus rajone iš vienuolikos seniūnijų  buvo priskirtos tik Daugų ir Raitininkų, o didelių savivaldybės pastangų dėka dabar tokiomis teritorijomis tapo visos  seniūnijos, išskyrus Alytaus, Krokialaukio ir Simno. Savivaldybės vadovas pastebėjo, kad verslininkų susitikime dalyvavo ne daug ūkininkų, nes laukuose pats darbymetis.

Ūkio ministras V. Sinkevičius padėkojo už kvietimą susitikti su Alytaus rajono verslininkais, nes jis turi žinoti, kuo iš tiesų užsiima ūkis ir kaip veikia priimami įstatymai realiai.

Ministras kalbėdamas apie Europos Sąjungos paramą regionams pažymėjo, kad regioninė atskirtis yra ir kad parama verslininkams pasikeis, ji pasieks visų regionų verslininkus, o ne kurio nors vieno, įmonės konkuruos savo kategorijoje. Pasak jo, savivaldybės dabar turi būti labiau suinteresuotos skatinti darbo vietų atsiradimą, nes dirbančiųjų mokamo gyventojų pajamų mokesčio į vietinius biudžetus surinktas perviršis nuo šiol liks savivaldybėms. Tačiau rajono meras A. Vrubliauskas teigė, kad įvykdyti Finansų ministerijos iki 20 procentų padidintą nei buvo anksčiau gyventojų pajamų mokesčio surinkimo planą ar viršyti jį bus sunku.

Pasak ministro turėtų įvykti pokyčių Lietuvos verslo paramos agentūroje ir „Verslioje Lietuvoje“, kurie būtų naudingi verslininkams, labiau orientuoti į regionus, taip pat būtina stiprinti turizmą Lietuvoje.

Verslininkai su ministru diskutavo socialinio verslo, valstybės paramos steigiantiems įmones ir kitais jiems rūpimais klausimais. V. Sinkevičius pripažino, kad yra klausimų, kuriems reikia papildomos analizės ir diskusijos.

Rajono meras A. Vrubliauskas su ūkio ministru V. Sinkevičiumi kalbėjosi ir apie laisvosios ekonominės zonos ar pramonės parko įkūrimo galimybes Alytaus rajone. Savivaldybės bendrajame plane yra numatyta pramonės teritorija, besiribojanti su Alytaus miesto pramonės parku, kuri tinka investicijoms. Pasak mero, šiose teritorijose reikėtų įrengti infrastuktūrą, o tam reikalinga valstybės parama. Ūkio ministras V. Sinkevičius sakė, kad klausimas dėl pramonės parko Alytaus rajone gali būti svarstomas, o galimybių gauti lėšų infrastruktūrai įrengti yra.

„Suprantame, kad  padėdami verslui, padedame ir rajono žmonėms, ieškantiems darbo ir norintiems dirbti. Tačiau  ne viskas mūsų galioje, – kartais trūksta aiškumo iš šalies valdžios, kaip bus remiamas verslas regionuose ir  savivaldybėse. Mūsų rajonui aktualus neužstatytų žemės sklypų infrastruktūros įrengimas ir pritaikymas verslui, tam reikalinga valstybės parama. Žemės sklypų dydžiai yra iki 30 ha ploto. Su privačių žemės sklypų savininkais bus kalbamasi dėl dalies jų išpirkimo“, – sakė Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.

Alytaus rajono verslininkams Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius ir Alytaus filialo vadovė Lina Sosunovičienė pristatė rūmų teikiamą pagalbą verslininkams.

Rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos skyriaus vedėja Jolita Gruzinskienė paaiškino naujas paramos smulkiajam ir vidutiniam  verslui priemones. Jose be paramos įmonių steigimo išlaidoms, interneto svetainėms, kuriantiesiems  naujas darbo vietas, dalyvaujantiesiems parodose bei mugėse, numatytas konsultacijų dėl verslo planų, investicinių projektų, paraiškų ir kitų reikiamų dokumentų finansinei paramai gauti bei konsultacijų buhalteriniais klausimais pirmaisiais verslo metais išlaidų kompensavimas. Už neterminuotam laikotarpiui įdarbintus asmenis, nepaisant amžiaus, per metus  už vieną  vienkartinė parama –  iki 1 tūkst. eurų,  o jei iš karto sukuriama ne mažiau nei 10 pastovių  darbo vietų, dėl išlaidų kompensavimo gali būti kreipiamasi visus metus, nelaukiant bendro paraiškų priėmimo termino.

Dar viena savivaldybės paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui priemonė –  iki 30 proc. gali būti kompensuojamas infrastruktūros verslui sukūrimas, negyvenamųjų verslo patalpų pirkimo arba nuomos, pastatų statybos ar pritaikymo veiklai, aplinkos ir gretimai esančios infrastruktūros sutvarkymo išlaidos, skiriant iki 15 tūkst. eurų, kai veikla vykdoma Alytaus rajone.

Savivaldybė finansine parama skatins Alytaus rajono jaunimą iki 25 metų pradėti savarankišką fizinio asmens vykdomą veiklą arba verslininkus, įdarbinusius tokio amžiaus jaunimą net ir pagal terminuotas darbo sutartis, skiriant iki 300 Eur paramą. Taip siekiama, kad jaunimas atostogų ar kitu laisvu laiku galėtų užsidirbti ir įgyti darbo patirties.

 

Dar viena naujovė –  iš Užimtumo didinimo 2018 m. programos skiriama subsidija darbdaviams, įdarbinusiems pagal terminuotą

Rajono meras A. Vrubliauskas padėkojo ūkio ministrui, kad atvyko susitikti su verslininkais, verslininkams už bendradarbiavimą, o Alytaus verslo konsultacijos centro direktorei Algimantai Ščiglinskienei įstaigos 25-erių metų veiklos proga įteikė padėką už svarų indėlį gerinant krašto verslo aplinką, pagalbą verslininkams, glaudų bendradarbiavimą su savivaldybe. darbo sutartį Alytaus teritorinės darbo biržos Alytaus skyriaus siųstus asmenis, už kiekvieną įdarbintą asmenį mokant 50 proc. darbo užmokesčio kompensaciją už faktiškai dirbtą laiką pagal minimalų valandinį atlygį. Taip pat gali būti kompensuojamos iki 70 Eur per mėnesį kelionės į darbą ir atgal išlaidos įsidarbinusiems bedarbiams.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *