Ramūnas ir Violeta Gavėnai: „Bendras darbas suvienija šeimą“

Ramūnas ir Violeta Gavėnai

Sakoma, darbas žmogų puošia. Tačiau buvę alytiškiai, šiuo metu Alytaus rajone, Obelninkų kaime, gyvenantys Violeta ir Ramūnas Gavėnai įsitikinę, kad žmones darbas ne tik puošia, bet ir suartina. Savo dekoratyvinių augalų medelyne jie pluša kartu negailėdami nei laiko, nei jėgų.

Pradžioje medelynas buvo Ramūno širdžiai miela veikla, tačiau į ją netruko įsitraukti ir Violeta. Vyro pamokyta pagrindinių taisyklių, ji drąsiai ėmėsi daug pastangų reikalaujančio augalų formavimo. Meniškos prigimties moteris, kurianti įspūdingus papuošalus, ir statybų sektoriuje dirbantis Ramūnas sako, kad darbo su augalais niekur specialiai nesimokė, tačiau svarsto, kad sugebėjimus ar bent jau meilę jiems paveldėjo iš savo tėvų.

„Ramūno mama dirbo miškų ūkyje, sesuo – žinoma floristė. Tiek jo, tiek mano tėvų sodybose augo daugybė dekoratyvinių augalų, todėl visada buvome arti jų, pagelbėdavome juos prižiūrėti“, – pasakoja V. Gavėnienė.

Daug laiko šalia Alytaus esančiuose Miklusėnuose įkurdintame savo augalų ūkyje praleidžiantys Gavėnai džiaugiasi, kad pavyko ne tik pelnyti klientų pasitikėjimą, bet ir tapti vieningesniais. Porai darbuotis pagelbėja ir atžalos. „Bendras darbas suvienija šeimą“, – įsitikinę Violeta ir Ramūnas.

O jo medelyne išties nestinga. Čia auga ne tik įvairūs dekoratyviniai augalai, bet ir vaismedžiai bei vaiskrūmiai, kuriuos Gavėnai daugina, augina ir formuoja patys. Būtent į augalų formavimą ir yra orientuotas šeimos medelynas. „Aplinkoje labai trūksta spalvų, formų įvairovės, tad nuolat ieškome augalų dauginimui, kuriuos vėliau galėtume formuoti pasitelkdami fantaziją, tokių, kurie po mūsų prisilietimo įgytų kitokią, neįprastą ar netikėtą formą“, – pasakoja V. Gavėnienė.

Ji augalų formavimą tapatina su kūryba, esą čia reikia improvizuoti lyg tapant paveikslą ar gaminant papuošalą, svarbios detalės. Kita vertus, augalų formavime paskutinį žodį taria gamta, kurios, pasak Violetos, negalima nepaisyti. Augalas labai greitai parodo, jei jam nepatinka tai, ką su juo daro žmogus – nebeauga arba neišgyvena.

Violetos sutuoktinis šį užsiėmimą lygina su galvosūkių sprendimu ir įdomiausia jam dirbti su iššūkį metančiais augalais. Jam mieliausi – sudėtingi augalų formavimo projektai, pavyzdžiui, naujam gyvenimui prikelti jau suaugusį, ypač kreivą augalą.

Tačiau pora vieningai sutaria, jog jų veikla daugiau širdžiai mielas užsiėmimas negu verslas. Užuot konkuravę, jie nevengia bendradarbiauti su kitais medelynais, jų prioritetas – ne parduoti kuo daugiau augalų, o labiau įsiklausyti į pirkėjo norus, į namus jį išleisti su pilnu žinių bagažu apie įsigyto augalo priežiūrą. „Mums ne tas pats, kas bus su parduotu augalu. Jei į tai žiūrėtume pro pirštus ar meluotume savo klientams, neturėtume jų“, – sako V. Gavėnienė.

Neringa Andriuškevičiūtė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *