Neleiskite osteoporozei jūsų sustabdyti

Osteoporozė – tai liga, kuriai būdinga maža kaulinė masė ir kaulų mikroarchitektūros pakitimai, didinantys kaulų trapumą ir lūžių riziką.

Tai bene labiausiai paplitusi kaulų liga, kuria visame pasaulyje serga apie 200 mln. žmonių. Manoma, kad tai viena didžiausių globalių visuomenės sveikatos problemų.

Dėl osteoporozės sukeltų pakitimų kasmet įvyksta daugiau kaip 1,5 milijono kaulų lūžių, kas 30 sekundžių vienam Europos Sąjungos šalių gyventojui įvyksta kaulo lūžis. Prognozuojama, kad iki 2050 m. šlaunikaulių lūžių skaičius pasaulyje gali padidėti iki 6,26 mln.

Dažniausiai ši liga paliečia 65–74 m. amžiaus moteris – maždaug 19 proc., vyresnes nei 85 metų – net 50 proc. Tarptautinio osteoporozės fondo duomenimis, šia kaulų liga suserga 1 iš 3 vyresnių nei 50 m. amžiaus moterų ir 1 iš 5 tokio amžiaus vyrų. Apmaudu, bet beveik 99 proc. sergančiųjų nė neįtaria apie pokyčius, vykstančius jų kauluose. Ligos pradžią nustatyti sunku, nes iki kol įvyksta lūžis, ligoniams paprastai nieko neskauda.

Pagal Lietuvos gyventojų sergamumo statistiką, osteoporozės atvejų skaičius nuo 2006 (13 386 atvejai) iki 2014 metų (19 342 atvejai) reikšmingai padidėjo. Toks sergamumo padidėjimas sietinas su laipsnišku visuomenės senėjimu.

Higienos instituto duomenimis, 2016 m. Lietuvoje sergančiųjų osteoporoze buvo 21 tūkst., tačiau tai tik diagnozuoti atvejai. Tikroji statistika, osteoporozės centro duomenimis, gali būti liūdnesnė – manoma, jog osteoporoze serga apie 200 tūkst. lietuvių.

Projektas situacijai Alytuje ir Suvalkuose pagerinti

Anksti diagnozavus ir taikant tinkamą gydymą osteoporozę galima sustabdyti ir apsisaugoti nuo pagrindinės ligos komplikacijos – kaulų lūžių. Pastarųjų pasekmės sudaro didžiulius ekonominius nuostolius, jau nekalbant apie fizines kančias, psichologines bei socialines šios problemos pasekmes.

Kad osteoporozės problema yra labai aktuali įvertino du Lietuvos ir Lenkijos pasienio partneriai: Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė bei Dr. L. Rydygiero vaivadijos ligoninė Suvalkuose. Įstaigos kartu inicijavo bendrą projektą „Osteoporozė tai ne nuosprendis – pilotinė programa kovai su osteoporoze LT-PL regione“.

Projektu siekiama pagerinti pasienio regione gyvenančių žmonių gyvenimo standartus, vystant bendradarbiavimą, bendras regioninio lygmens iniciatyvas, garantuoti aukštą medicinos infrastruktūros kokybę ir apsaugoti vietos gyventojus nuo socialinės atskirties. Partneriai tiek Alytuje, tiek Suvalkuose organizuos bendras aktyvias švietimo ir sveikatingumo skatinimo veiklas vyresniems kaip 50 metų amžiaus žmonėms.

Projekto tikslas – Lietuvos ir Lenkijos pasienyje skatinti glaudų informacinį bendradarbiavimą tarp kaulų ligų didžiausioje rizikoje esančių visuomenės grupių narių, sergančių pacientų, jų artimųjų ir sveikatos priežiūros specialistų.

Projekto uždaviniai:

  • Informuoti didžiausioje rizikoje esančios visuomenės grupes (50+) narius apie osteoporozę, ligos simptomus, prevencinius veiksmus, reabilitaciją, osteoporozės nulemiamus kaulų lūžius, galimus gydymo būdus.
  • Didinti sveikatos priežiūros specialistų (gydytojų, ortopedijos chirurgų, traumatologų, reabilitologų) informuotumą.
  • Sėkmingai įgyvendinti švietimo ir sveikatinimo skatinimo kampaniją, atkreipiant kuo didesnį dėmesį į neigiamas ekonomines ir socialines pasekmes, kurias sukelia kaulų ligų nulemti lūžiai.

Numatytos aktyvios projekto veiklos:

  • medicinos darbuotojams: mokymai, studijų vizitai, konferencijos, reikalinga įranga;
  • pacientams: paskaitos, susitikimai su specialistais, sveikatinimo renginiai, nemokami kraujo bei kaulų tankio tyrimai.

Bendras projekto biudžetas – 49 335 Eur, VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninei tenkanti investicijų dalis sudaro 23 431, 25 Eur. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos INTERREG V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.

 

Publikuota: 2018 04 23

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *