Žaibiška Alytaus rajono ugniagesių reakcija išgelbėjo alytiškio turtą

Alytaus rajono ugniagesys gelbėtojas Valdas Laukaitis. E. Pocino nuotr.

Alytaus rajono Butrimonių seniūnijos Griškonių kaime deganti žolė galėjo sukelti dar didesnį gaisrą ir pasekmės galėjo būti daug skaudesnės. Tam kelią užkirto žaibiškai sureagavę rajono ugniagesiai ir iškvietę kitų rajonų ugniagesių pastiprinimą.

Apie įsiplieskusį gaisrą ir išgelbėtą nuo ugnies sodybą socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė alytiškis Evaldas Pocinas. Vyras dėkoja  už profesionalų darbą ugniagesiams. „Išskirtinis dėkingumas Butrimonių priešgaisrinės tarnybos vyrams, ir, būtent, šiam žmogui bei jo kolegai. Jų abiejų dėka dabar vis dar turime sodybą“, – rašo socialiniame tinkle sodybos Butrimonių seniūnijos Griškonių kaime savininkas E. Pocinas Alytaus rajono priešgaisrinės apsaugos tarnybos Butrimonių ugniagesių komandos ugniagesiams gelbėtojams.

Pasak vyro, sodyba nesudegė, nes gaisrininkai laiku iškvietė pastiprinimą iš Stakliškių ir Alytaus miesto. Socialinio tinklo pranešime E. Pocinas tai pat dėkoja Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentui už operatyvumą.

Kaip sakė Alytaus rajono priešgaisrinės apsaugos tarnybos direktorius Romas Kisleravičius, gesinti žolės ir gelbėti degančios sodybos Griškonių kaime pirmiausia išvyko Butrimonių ugniagesių komandos ugniagesiai gelbėtojai Valdas Laukaitis ir Česlovas Sudvajus. Jie operatyviai iškvietė ugniagesius iš Stakliškių ir Alytaus miesto. Gaisrą gesino trimis autosisternomis, 8 ugniagesiai gelbėtojai.  Ugnis buvo įsiplieskusi 8 ha plote. Pasak ugniagesių, ugnis iki sodybos buvo apie 50 metrų.

Alytaus rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos direktorius sakė, kad šiemet ypač daug žolės deginimo atvejų. Šiemet ugniagesiai gelbėtojai jau 31 kartą skubėjo į rajone degančius laukus gesinti uždegtos sausos žolės.

Jis pažymi, kad draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautas ir nesugrėbtas (nesurinktas): žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras, ir primena kaip galima tokias atliekas deginti. „Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik sugrėbtas (surinktas) į krūvas, kai nėra galimybių kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų. Jų deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu“, – primena R. Kisleravičius.

Alytaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba įspėja apie šių gaisrų nuostolius, pataria, kaip gesinti degančią žolę, ir atsakomybę padegėjams.

Milžiniškus nuostolius patiria gamta, kylant gaisrams atvirose teritorijose: degančiose pievose sudega vabzdžiai, gyvūnai, čia perintys paukščiai. Nuo liepsnojančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus, labai padidėja oro tarša.

Pastebėję degančią žolę, pasistenkite ją užgesinti, kad ugnis neišplistų. Nedideliame plote liepsnojančią žolę lengvai galima užgesinti užplakant šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus galima gesinti vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad ugnis neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Kartais žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvai ir pedagogai jiems kaskart turėtų priminti apie šių gaisrų daromą žalą ir administracinę atsakomybęJeigu matote, kad ugnies nepavyks užgesinti, nedelsdami kvieskite ugniagesius telefonu 112.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse už nustatytus gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus numatyta  administracinė atsakomybė: už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą piliečiai gali būti baudžiami nuo 50 iki 300 eurų, o juridiniai asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys – nuo 120 iki 350 eurų baudomis.

Numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, jos naudotojams ir valdytojams, kurie nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėję savo žemėje žolės gaisrą. Jie gali būti baudžiami nuo 30 iki 170 eurų baudomis bei gali būti sumažintos tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, kuriuose bus nudeginta žolė ar ražienos.

Sinoptikams pažadėjus geresnį orą ir siekiant užkirsti kelią žolės „padegėjams“, Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, kaip ir kasmet, vykdys  prevencinius reidus dėl pernykštės žolės deginimo. Reidų metu bus atkreipiamas dėmesys, kaip gyventojai laikosi gaisrinės saugos reikalavimų kūrenant laužus, ar nėra pažeidžiami gaisrinės saugos  reikalavimai deginant sausą žolę, ražienas, laukininkystės ir daržininkystės atliekas, ar nėra deginami durpynai ir durpingos pievos. Tokio pobūdžio operatyviniai reidai bus vykdomi visą pernykštės žolės deginimo sezoną.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *