Alytaus rajone komunalines atliekas vežančiai įmonei skirta tūkstantinė bauda

Komunalinės atliekos – liaudyje vadinamos šiukšlės – kelia daug aistrų Alytaus rajone. Gyventojai piktinasi, kad mišrių komunalinių atliekų vežėjas UAB „VSA Vilnius“ nesuteikia kokybiškos paslaugos, o jos kontrolę turėjęs užtikrinti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC) tik skėsčioja rankomis. Gyventojai skundžiasi, jų skundus ir pretenzijas tenka išklausyti Alytaus rajono savivaldybei.

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas stoja gyventojų pusėn. „Yra problemų su nauju vežėju. Įmonėje jaučiamas nestabilumas, darbuotojų kaita: keičiasi ir vairuotojai, ir vadybininkai. Rajono kaimų ir kelių nežino. Ne visus konteinerius identifikavę. Laiku neišveža komunalinių atliekų. Tokios situacijos tikrai netoleruosime,“ – sako meras A. Vrubliauskas.

Taikys baudą

Alytaus rajono savivaldybės iniciatyva jau įvyko 4 susitikimai su UAB „VSA Vilnius“, ARATC atstovais ir vadovais, kuriuose meras A. Vrubliauskas reikalavo „VSA Vilnius“ ir ARATC atsakomybės, aiškių atsakymų, kodėl komunalinių atliekų išvežimo paslauga stringa ir kodėl ARATC, turėjęs užtikrinti paslaugos kokybės kontrolę, to laiku nepadarė, o atsakomybę permeta ant savivaldybės pečių.

„Tokį faktą, kad mišrių komunalinių atliekų vežimo paslauga rajone suteikta nekokybiškai konstatavome, siūlome taikyti vežėjui sankcijas. Ar sutartį su vežėju nutraukti sprendžia Alytaus rajono savivaldybė“, – sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Alytaus atliekų tvarkymo centrui nesiimant aiškių veiksmų dėl paslaugos kokybės gerinimo, savivaldybės vadovai įpareigojo „VSA Vilnius“ iki šių metų kovo pabaigos parengti konkretų priemonių planą, patikslinti mišrių komunalinių atliekų surinkimo grafiką, pateikti ataskaitas apie suteiktas paslaugas.

„Jeigu yra problemų – informuokite savivaldybę, rajono gyventojus. Komunikuokime, kalbėkime. Pačios problemos neišsisprendžia, tik gilėja“, – susitikime su „VSA Vilnius“ generaline direktore Jurgita Petrauskiene kalbėjo A. Vrubliauskas.

Alytaus rajono savivaldybė už nekokybišką paslaugų suteikimą įmonei „VSA Vilnius“ taikys 11 tūkst. eurų baudą.

300 skundų

Pasak Alytaus rajono savivaldybės specialisto Gedimino Dundzio, mišrių komunalinių atliekų išvežimo paslaugą pradėjus teikti „VSA Vilnius“, rajono savivaldybė ir seniūnijos vasario ir kovo mėnesiais sulaukė daugiau kaip 300 gyventojų skundų.

„Žmonės skundžiasi dėl mišrių komunalinių atliekų išvežimo grafiko, susidariusių beveik 2 mėnesių tarpų tarp vežimų, netvarkingų konteinerių aikštelių, prastos konteinerių būklės. Be to, įmonė keisdama konteinerius nesilaikydavo jų keitimo taisyklių“, – apie prastą „VSA Vilnius“ darbą kalbėjo G. Dundzys.

Pasak Alytaus rajono seniūnų, daugiausiai problemų dėl mišrių komunalinių atliekų surinkimo kyla prie daugiabučių namų, nes laiku neištuštinami didieji kubiniai konteineriai, šiukšlių maišeliais apstatomi konteineriai. Seniūnai pastebi, kad „VSA Vilnius“ neracionaliai sudarė mišrių komunalinių atliekų išvežimo grafikus, taip pat jų nesilaiko.

„Dviejuose kaimuose, esančiuose už poros kilometrų, komunalinės atliekos išvežamos skirtingomis dienomis. Nors kelias pro abu kaimus eina tas pats“, – sakė seniūnai.

Tačiau po beveik dviejų paslaugos teikimo mėnesių rajono seniūnai pastebi, kad situacija po truputį taisosi.

Laimėjo konkursą

Penkeriems metams mišrių komunalinių atliekų surinkimo Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje ir jų vežimo į apdorojimo įrenginius paslaugą laimėjo UAB „VSA Vilnius“, pasiūliusi arti 20 procentų mažesnę kainą ir pakeitusi iki tol dirbusią UAB „Ekonovus“. UAB „Ekonovus“, su kuriuo sutartį sudarė ARATC, Alytaus rajone surenka tik pakuočių ir stiklo atliekas.

Su UAB „VSA Vilnius“ sutartis sudaryta praėjusių metų rugsėjo mėnesį. Pagal sutartį numatyta, kad naujasis vežėjas turėjo 3 mėnesius laiko pasiruošti paslaugos teikimui, dar 2 mėnesiams pasiruošimo terminas galėjo ir buvo pratęstas. Taigi, UAB „VSA Vilnius“ mišrių komunalinių atliekų surinkimo paslaugą rajono gyventojams pradėjo teikti nuo šių metų vasario 1 dienos. Per 5 mėnesius nespėjo pasiruošti! Kodėl?

UAB „VSA Vilnius” direktorė Jurgita Petrauskienė apgailestauja, kad vasario mėnesį pradėjus teikti paslaugą Alytaus rajono gyventojams kilo nenumatytų nesklandumų, aptarnavimo grafiko neatitikimų.

„Vykdome paslaugų plėtrą visos Lietuvos mastu ir pradėjus aptarnauti gyventojus naujame Lietuvos regione pradžioje pasitaiko nenumatytų klaidų ir technologiniuose procesuose, ir planuojant aptarnavimo laiką geografiškai plačiai išsidėsčiusiose gyvenamosiose valdose, ir apmokant šiuo atveju Alytaus apskrityje naujai įdarbintus darbuotojus: vairuotojus, krovėjus, klientų aptarnavimo specialistus“, – sakė J. Petrauskienė, pažymėdama, kad įmonė sieks ištaisyti padarytas klaidas.

UAB „VSA Vilnius“ atsiprašo Alytaus rajono gyventojų už nekokybiškos paslaugos teikimą ir kviečia pranešti apie aptarnavimo klaidas, neatitikimus aptarnavimo grafikuose, neatvykus įmonės darbuotojams ar kilus kitų papildomų klausimų. Gyventojai pranešti gali mobiliuoju telefonu 8 618 37226 arba nemokamos linijos telefonu 8 800 00 888, el. paštu info@vsa.lt.

Pasak savivaldybės mero A. Vrubliausko, savivaldybės tikslas nėra nutraukti sutartį su „VSA Vilnius“. „Tačiau principingai reikalausime, kad gyventojams būtų suteikta kokybiška paslauga“, – pažymėjo A. Vrubliauskas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

A. Aliulio nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *