Druskininkų miesto želdynų laukia atnaujinimo darbai

Druskininkų mieste stengiamasi kruopščiai prižiūrėti medžių būklę, o senus, išpuvusius ir keliančius pavojų medžius pakeisti naujais. Senuosius medžius kirsti būtina, nes jie, neatlaikę stipresnio vėjo, gali lūžti, taip sukeldami grėsmę gyventojų ir svečių saugumui.

Didelis dėmesys skiriamas pagrindinėms miesto gatvėms, kur yra didelis automobilių bei pėsčiųjų srautas. Druskininkų savivaldybės administracija ketina šiais metais apželdinti naujais, jaunais ir sveikais želdiniais Druskininkų miesto bendrojo naudojimo teritorijas – Šv. Jokūbo ir V. Kudirkos gatvių atkarpas ir M. K. Čiurlionio gatvės atkarpą prie rekonstruojamo „Menų kalvės“ pastato M. K. Čiurlionio g. 27.

Šv. Jokūbo gatvės želdinių atnaujinimo darbai buvo pradėti 2005 metais kartu su gatvės rekonstravimo darbais. Vietoje iškirstų drevėtų klevų pasodinti jauni, suformuota laja ir šaknų sistema. Klevai, kurie visi sėkmingai prigijo ne vien tik želdinių priežiūros tarnybų, bet ir greta esančio viešbučio darbuotojų pastangomis, nes jie buvo laistomi ir tinkamai prižiūrimi. 2013 metais gretimoje teritorijoje buvo rekonstruotas ir apželdintas skveras su skulptūra „Svetingumo vartai“ (aut. T. Gutauskas). Numatytasis šiemet senųjų Šv. Jokūbo gatvės uosių ir klevų pakeitimas užbaigs Šv. Jokūbo gatvės želdinių atnaujinimo darbus.

Pradėti V. Kudirkos gatvės želdinių atnaujinimo darbai šiemet bus tęsiami gatvės atkarpoje nuo Švč. Mergelės Marijos škaplierinės bažnyčios iki paminklo M. K. Čiurlioniui.

Vietoje Druskininkų miesto pastatą adresu M. K. Čiurlionio g. 27, Druskininkai, dengusių uosių numatoma pasodinti puošnesnius lapuočius suformuotomis lajomis bei papildyti apželdinimą dekoratyvių formų, žydinčiais krūmais.

Taip pat Druskininkų savivaldybės administracija ir šiemet tęs tradiciją skverus, parkus ir kitas kurorto viešąsias erdves papuošti pušelėmis, jas kruopščiai parenkant iš atokesnių teritorijų ar net privačių sklypų, naudojant modernią persodinimo įrangą ir nepakenkiant medžiui. Tokiu būdu persodinant medžius, sutaupoma nemažai biudžeto lėšų. Naudojant medžių persodinimo įrangą, medeliai prigyja efektyviai, tik apie 10 proc. pasodintų ir neprigijusių pušaičių tenka persodinti.

Pasak Druskininkų mero Ričardo Malinausko mieste privalu sodinti specialius, kiekvienai konkrečiai erdvei pritaikytus augalus, t. y. jų lajos neturi trukdyti praeiti pėstiesiems, pravažiuoti automobiliams ar užgožti šviestuvų bei pastatų bei privalo apsaugoti nuo taršos, triukšmo ir saulės spindulių. Medžių kirtimo, sodinimo ir priežiūros procesas reikalauja daug kruopštaus darbo ir laiko. Bendradarbiaujant administracijos darbuotojams ir medžių prižiūrėtojams, želdynai bus atnaujinti ir papildyti medžiais, kurių tinkamai parinkta rūšis ir forma leis išvengti ateityje drastiško genėjimo ir puoš gatves savo natūralia lajos forma.

Druskininkų savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *