Dzūkiškų šaknų turinti Ruta Lee – lietuviškas vardas Holivudo šlovės alėjoje

Lietuvių kilmės aktorei Rutai Lee Kilmonis pavyko ne tik pasiekti amerikietiška svajone laikomą Holivudą, bet ir užkopti į jo aukštumas. Savo svaiginančios karjeros metais ji sukūrė per šimtą vaidmenų kine, televizijoje bei teatro scenoje, dirbo su tokiomis garsenybėmis kaip Audrey Hepburnas, Frankas Sinatra ir kitomis.

1929 metais iš Daugų kilę aktorės tėvai – Juozapas ir Marija išvyko į Kanadą, Monrealį, kur 1935-ųjų gegužės 30 dieną gimė vienturtė dukra. Tėvai jai suteikė lietuvišką vardą – Rūta, o ši jo ir nepakeitė, tik anglakalbių patogumui šiek tiek pakoregavo – dabar visas pasaulis garsiąją lietuvę vadina Ruta Lee.

Rutos mamą visada žavėjo kinas, ji svajojo savo dukrą išvysti vaidinančią kartu su kino legendomis. Apsukri lietuvė, kokia savo mamą prisimena aktorė, netruko imtis veiksmų – mergaitė ėmė lankyti šokio bei dainavimo pamokas. Savo išvaizda ir talentu ji priminė garsiąją Shirley Temple.

Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje būsimosios aktorės tėvai persikėlė gyventi į kino industrijos žvaigždžių miestą – Los Andželą. Vietos koledže, o vėliau Kalifornijos universitete, Ruta Lee studijavo aktorinį meistriškumą.

 „Čia kada nors bus mano žvaigždė!“

Dar studijų metais ji sulaukė pasiūlymo dalyvauti vėliau „Oskarui“ nominuoto filmo „Seven Brides for Seven Brothers“ (liet. Septynios nuotakos septyniems broliams) atrankoje, o savo konkurentes nurungė sušokusi lietuvišką polką.

Rutos Lee karjeros kine pradžia glaudžiai susijusi ir su garsiuoju Franku Sinatra, mat vieno jo koncerto metu ją pastebėjo dainininko prodiuseris Arthuras Hornblowas. Jis pakvietė merginą dalyvauti filmo „Witness For the Prosecution“ (liet. Kaltinimo liudininkas) perklausoje, o galiausiai vaidinimas jame kartu su Marlene Dietrich ir kitomis žvaigždėmis atvėrė jai kelius į plačiuosius kino industrijos vandenis.

Dar besimokydama mokykloje Ruta Lee įsidarbino garsiajame kino teatre „Grauman’s Chinese Theatre“ – lydėdavo žiūrovus į jų vietas, pardavinėjo saldainius ir užkandžius. Kartą, susirgus kino teatro kasininkei, Rutai teko ją pakeisti. Tąkart kasoje pritrūko keturiasdešimties dolerių, o Ruta buvo neteisingai apkaltinta vagyste bei atleista. Ir viskas tik todėl, kad matematika nebuvo stiprioji jos pusė.

Dabar aktorė šią istoriją pasakoja su šypsena ir prisimena, kaip išeidama iš kino teatro prisiekė: „Čia kada nors bus mano žvaigždė!“. Pranašiški žodžiai išsipildė 2006-ųjų lapkritį – Holivudo šlovės alėjoje, šalia įėjimo į „Grauman’s Chinese Theatre“, atsirado Rutos Lee žvaigždė.

Meilė atėjo „avėdama prabangius batus“

Ne paslaptis, kad garsios moterys santuoką neretai iškeičia į karjerą. Panašiai nutiko ir Rutai Lee. Meilė į jos  gyvenimą atėjo perkopus tik trečiąją dešimtį ir ne bet kaip, o, kaip sako pati aktorė, „avėdama prabangius „Gucci“ batus“.

Kartą oro uosto laukimo salėje Ruta pamatė link jos „einančius“ įspūdingus batus, o pakėlusi akis pamatė dailiai apsirengusį vyrą, kurio veido bruožai žavesiu nenusileido garsiems Holivudo aktoriams. Moteriai įsėdus į lėktuvą, didelį įspūdį padaręs vyriškis pasiprašė prisėsti šalia. Tas vyras buvo Websteris B. Lowe jaunesnysis, o pažintis nuvedė juodu į keturis dešimtmečius besitęsiančią santuoką.

Nenutrūkstantis ryšys su Lietuva

Holivudo aktorė niekada neužmiršo savo šaknų. Kartas nuo karto ji sugrįžta į tėvų gimtinę, čia kalba lietuviškai, įterpdama vieną kitą dzūkiškos tarmės žodį. 2008 metais, viešint Lietuvoje, prezidentas Valdas Adamkus jai įteikė Riterio kryžių už nuopelnus Lietuvai.

2016 metų liepą Ruta Lee penktąjį kartą grįžo aplankyti Lietuvos. Šios viešnagės metu legendinė aktorė Prienų rajone Visuomenės harmonizavimo parke susitiko su jaunimu bei nusifilmavo seriale „Giminės“.

Neringa Andriuškevičiūtė

Asmeninio archyvo (Facebook) nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *