Karpiniai auklėtojai Alinai – meditacija ir kelias geresnės sveikatos link

Prieš maždaug 35-erius metus, dar būdama studentė, karpiniais iš popieriaus susižavėjusi alytiškė Alina Gidevič džiaugiasi pirmąja savo darbų paroda. 30 jos karpinių, pavadintų „Amžių Lietuva“ papuošė Alytaus miesto savivaldybės antrą aukštą. Paroda skirta atkurtos Lietuvos šimtmečiui, o eksponatai, kaip sako pati autorė, iliustruoja unikalų mūsų šalies grožį.

Alinos darbai viešai eksponuojami pirmą kartą, jei ne lopšelį-darželį „Girinukas“, kuriame ji dirba auklėtoja, dažnai papuošiantys arba kabantys jos namų prieškambaryje ir kaskart džiuginantys čia užsukusių svečių akis. Tiesa, tie keli karpiniai namuose atsirado visai neseniai, kai po atlikto remonto norėjosi „pagyvinti“ šaltesnių atspalvių sienas. Pedagogė sako savo darbais labiau mėgstanti ne kažką puošti, o dovanoti juos artimiesiems ir draugams.

Po studijų kurį laiką primirštą karpymą ji prisiminusi prieš maždaug 23 metus, kuomet pradėjo dirbti „Girinuke“ – ne kas kitas, o jos karpyti darbai tapo atminimo dovanomis pirmajai išleistai ugdytinių laidai. „Šiandien įvairių spalvų ir storių popieriaus galima įsigyti kone kiekvienoje parduotuvėje, anuomet tinkamo tekdavo prašyti siuvimo fabrike „Dainava“ dirbusių moterų“, – sako A. Gidevič.

Anot jos, karpiniai reikalauja labai daug kruopštumo ir kantrybės: iškirpti iš popieriaus yra viena, tačiau priklijuoti tai, ką iškirpai, ant kito lapo – kas kita, klijuoti tenka ypač smulkias detales. Nemažai užtrunka ir idėjų paieškos, neretai Alina jų pasisemia ne tik internete, bet ir pasakų knygose, kurias skaito mažiesiems savo ugdytiniams.

Parodos „Amžių Lietuva“ eksponatams paruošti jai prireikė maždaug dviejų mėnesių, dauguma darbų buvo iškarpyti besigydant ligoninėje. „Tai buvo man pati geriausia meditacija ir atsipalaidavimas, kelias link geresnės savijautos ir sveikatos“, – sako A. Gidevič. Jos karpinių paroda Alytaus miesto savivaldybę puoš iki vasario 28 dienos, po to iškeliaus į Alytaus kolegiją.

Manoma, kad karpinių menas gimė Rytų Azijos šalyse prieš maždaug 2000 metų, tik apie XVI amžių pasiekė Europą. Lietuvoje karpiniai išpopuliarėjo maždaug XX amžiaus pirmaisiais dešimtmečiais, kaimo žmonės jais gražino namus, įvairius daiktus, be jų neapsieidavo to meto jaunavedžiai, mėgę papuošti jais savo šventę.

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *