Teismai rengiasi vaikų apklausos naujovėms: psichologų poreikis akivaizdus

Nuo šių metų liepos 1 d. teisėsaugos institucijų atstovai vaikų apklausos vairą baudžiamajame procese privalomai turės patikėti psichologams. Artėjančios proceso naujovės – rimtas iššūkis visoms teisėsaugos institucijoms, taip pat ir teismams. Ne vienus metus savo pačių pastangomis siekdami užtikrinti jaunųjų proceso dalyvių psichologinį saugumą teismai susidurs su keliskart didesniu psichologų poreikiu.

„Organizuojant ir vykdant nepilnamečių apklausas Lietuvos teismuose, vienas pagrindinių uždavinių yra kiekvieno parodymus duodančio vaiko psichologinio saugumo užtikrinimas, kad vaikas būtų apklausiamas įvertinant jo amžiaus ypatumus, patirtus išgyvenimus, nebūtų traumuojamas ir galėtų suteikti bylai svarbios patikimos informacijos“, – sako Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus. Pasak jo, šiuo metu teismuose tuo rūpinasi 5 apygardos teismuose dirbantys psichologai, kurie taip pat padeda ir atitinkamo apygardos teismo veiklos teritorijoje veikiantiems apylinkių teismams.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos direktorės R. Molienės, nuo š. m. liepos 1-osios įsigaliojus įstatymų pakeitimams tokių vaikų apklausų skaičius gali išaugti net kelis kartus: „Atsižvelgiant į jau šiuo metu didelį vaikų apklausų, kuriuose dalyvauja psichologai, skaičių – vien tik Vilniuje pernai jis siekė daugiau nei 300 – galima nesunkiai įsivaizduoti, kokie milžiniški bus tokių apklausų kiekiai nuo š. m. liepos 1 d. Kiekvieną dieną teismo psichologas dalyvauja vidutiniškai 3–4 nepilnamečių apklausose ir jau šiuo metu neturi galimybės dalyvauti visose apklausose, kuriose yra išreikštas toks poreikis – apklausų, kuriose dalyvautų psichologas kartais tenka laukti mėnesį ir daugiau“.

Baudžiamojo proceso kodekso pataisomis numatoma, kad nuo š. m. liepos 1 d. visose ikiteisminiuose tyrimuose ir baudžiamosiose bylose liudijant mažamečiui arba nepilnamečiui asmeniui iki 14 metų, o tam tikrais atvejais ir virš 14 metų, privalomai turės būti kviečiamas psichologas, kuris padės apklausti vaiką pas ikiteisminio tyrimo pareigūną, prokurorą, ikiteisminio tyrimo teisėją ar teisme.

Pasak R. Molienės, teismai, kaip ir kitos institucijos, susiduria su psichologų trūkumu bei lėšų stygiumi, tačiau telkia visas pastangas šiai situacijai keisti: „Šiemet, skyrus dalį reikalingo papildomo finansavimo, antroje metų pusėje numatyta įdarbinti 14 psichologų – kiekviename apylinkės teisme dirbs po vieną psichologą, o didžiuosiuose apylinkių teismuose Vilniuje ir Kaune, kur didžiausias bylų skaičius ir darbo intensyvumas – po du. Teismo psichologų mokymus ketinama organizuoti iš teismų sistemos biudžeto atitinkamai perdėliojus prioritetus“.

Šiuo metu vaikų apklausos vykdomos 43 teismuose įrengtuose vaiko apklausos kambariuose: „Šių vaiko apklausos kambarių įrengimas vyko iš vidinių resursų – neretai net patys teismų darbuotojai, suprasdami vaikų apklausų svarbą ir poreikį užtikrinti vaikams tinkamą aplinką, šiuos kambarius įrenginėjo  patys ir iš namų nešė reikiamas priemones, žaislus, kad apklausiami vaikai teisme jaustųsi kiek įmanoma komfortiškiau“, – pasakoja R. Molienė.

Direktorė akcentuoja, kad norint užtikrinti tinkamas vaikų apklausas reikalinga ir speciali garso bei vaizdo įrašymo įranga – šiuo metu iš 43 vaiko apklausos kambarių 15-oje tokios įrangos arba nėra, arba ji yra pasenusi, nepakankama: „Bendrai su apklausos kambarių įrengimu savo vidiniais resursais susitvarkome – galbūt kažkur teisme stogo nesuremontuosime, tačiau būtiniausius darbus padarysime. Didžiausias investicijų poreikis yra garso ir vaizdo įrašymo įrangai – minimaliai skaičiuojant 15 komplektų įrangos, kuri užtikrintų tinkamą apklausų vykdymą, reikėtų apie 135 tūkst. eurų“, – akcentuoja R. Molienė.

Kalbėdama apie artėjantį įstatymo pataisų įsigaliojimą R. Molienė pabrėžia, kad teismai supranta, jog įstatymus reikės įgyvendinti ir patys kiek išgalėdami ruošiasi pakeitimams net neturėdami viso reikiamo finansavimo: „Artėjantiems pokyčiams atliekant vaikų apklausas turėtų ruoštis kiekviena institucija, kuri dalyvaus įgyvendinant pakeitimus, kartais gal ir aukodama savo vidinius resursus ar perdėliodama prioritetus. Mes nuolat akcentuojame, kad siekiant užtikrinti sklandų procesą bei tinkamą įstatymų pakeitimų įgyvendinimą itin svarbus  ir tarpinstitucinis bendradarbiavimas“.

Teismuose dirbantys psichologai vaikui, patekusiam į sudėtingą, emociškai sunkų baudžiamąjį procesą, padeda jaustis saugiau, patirti kaip įmanoma mažiau neigiamo poveikio ir streso. Šie profesionalai reikalingi teisininkams, kurie ne visada gali įvertinti vaiko amžiaus tarpsnio specifiką, jo psichologinius ir emocinius poreikius, asmenybės ir raidos problemas. Šiandien plačiai pripažįstama, kad tinkamai neidentifikavus ir neįvertinus nepilnamečių psichologijos aspektų, gali kilti rimtų kliūčių teisingumui įgyvendinti. Šiuo metu teisme dirbančių psichologo darbą sudaro ne tik dalyvavimas apklausose, bet ir susipažinimas su ikiteisminio tyrimo, baudžiamųjų, civilinių bylų duomenimis, tiesioginis bendravimas su ikiteisminio tyrimo pareigūnais, teisėjais, kitais asmenimis, taip pat išvadų, rekomendacijų teikimas, nepilnamečių vertinimas.

Lietuvos teismuose šiuo metu:

  • apygardų teismuose dirba 5 psichologai;
  • įrengti 43 vaiko apklausos kambariai;
  • 2018 metais numatyta įsteigti 14 papildomų teismo psichologų etatų;
  • trūksta 135 tūkst. eurų reikiamai garso ir vaizdo įrangai vaikų apklausos kambariuose įsigyti ir įrengti;
  • kiekvieną dieną vienas teismo psichologas vidutiniškai dalyvauja 3-4 nepilnamečių apklausose;
  • 2017 m. vienas teismo psichologas Vilniaus apskrityje dalyvavo daugiau nei 300-tuose nepilnamečių apklausų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *