Lietuvos kariai išlydėti į 200 kilometrų žygį

Iš Adolfo Ramanausko – Vanago aikštės Lazdijuose į 200 kilometrų žygį, skirtą Adolfui Ramanauskui-Vanagui atminti, iškilmingai išlydėti 20 žygeivių – profesinės karo tarnybos karių ir karių savanorių.

Žygį iniciavo Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Jis tęsis nuo Lazdijų iki Radviliškio rajono Minaičių kaimo, kuriame, visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimo metu, 1949 m. vasario 16 d. buvo priimta Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos deklaracija.

Į Adolfo Ramanausko – Vanago aikštę nuo ankstaus ryto rinkosi rajono savivaldybės administracijos vadovai ir darbuotojai, rajono įstaigų darbuotojai, miesto gyventojai, žygeivių kolegos ir šeimų nariai. Visi jie atėjo palinkėti sėkmės 20 – čiai pačių ryžtingiausių profesinės karo tarnybos karių ir karių savanorių. Per 8 dienas jie turės nužygiuoti 200 kilometrų – maždaug po 30 kilometrų kiekvieną dieną. Žygio metu bus lankomos partizanų kovų, žūties, žinomų bunkerių vietos.

Karių palydos buvo pradėtos Lietuvos himnu ir gėlių padėjimu prie Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo. Savo sveikinimo žodyje visiems susirinkusiems ir žygio dalyviams rajono savivaldybės meras Artūras Margelis sakė, jog mūsų rajonui yra didelė garbė, kad šiame krašte augo, mokėsi ir brendo Lietuvos partizanų vadas Adolfas Ramanauskas- Vanagas, savo kova amžiams įėjęs į Lietuvos laisvės istoriją. Žygeiviams jis linkėjo ištvermės, sėkmės. Kiekvienam jų meras įteikė krepšį su įvairiais maisto produktais, kurie pagelbės šios nelengvos kelionės metu. Žygeiviams įveikti visą sudėtingą maršrutą, pasisemti naujų įspūdžių, nepalūžti linkėjo KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Arnas Mikaila.

Vienas iš būrio žygeivių, iškeliavusių į 200 kilometrų žygį, yra Seimo narys Mantas Adomėnas. Jam ši misija – ypatinga, nes jo senelis yra kovojęs kartu su Adolfu Ramanausku – Vanagu, todėl jam labai svarbus ne tik šis žygis, bet ir visa, kas susiję su to meto įvykiais, jų įprasminimu ir išsaugojimu.

Vasario 15 d. kariai, įveikę daugiau kaip 200 km. pėsčiomis, Minaičiuose uždegs Šimtmečio laužą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *