Alytaus miesto teatre bus rodomas E. Nekrošiaus spektaklis „Cinkas (Zn)“

Vasario 24 dieną, Alytaus miesto teatre bus parodytas maestro Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Cinkas (Zn)“ pagal baltarusių rašytojos Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygas. Po 26-erių metų į savo jaunystės teatrą – „Jaunimo teatrą“ režisierius sugrįžo pastatyti spektaklį, pasakojantį apie tai, kas įvyko prieš tuos tris dešimtmečius. Apie epochą, kuri nugrimzdo į nebūtį, bet jos padarinius jaučiame ir šiandien. Išvaikščiojęs pasaulinės literatūros viršukalnes, šį kartą Nekrošius susitelkė į eilinių žmonių likimus. Ir žvelgia į praeitį iš dabarties perspektyvos.

Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Cinkas“ Jaunimo teatras pristato kartu su teatru „Meno fortas“. Vaidmenis kuria Lietuvos žiūrovams gerai žinomi aktoriai Aldona Bendoriūtė, Sergejus Ivanovas, Aušra Pukelytė, Vaidas Vilius ir kt.

1986-aisiais įvyko Černobylio atominės elektrinės avarija, tapusi didžiausia XX antros pusės žmonijos katastrofa. 1989-ųjų pradžioje Sovietų pralaimėjimu baigėsi dešimtmetį trukęs karas Afganistane, nusinešęs dešimtis tūkstančių karių ir šimtus tūkstančių civilių gyvybių. Žlunganti valstybė iš paskutiniųjų slėpė ne tik abiejų tragedijų statistiką, bet ir savo agoniją.

Epochos pabaigą pranašavo cinko karstai, kuriuose iš Afganistano į tėvynę buvo gabenami žuvę kareiviai. Cheminis elementas cinkas, būtinas žmogaus gyvybei palaikyti, per karą tapo gyvybės pabaigos simboliu. Pradžia ir pabaiga tilpo trumpoje cheminėje formulėje – Zn.

Kelerius metus keliavusi po neaprėpiamą buvusios Sovietų Sąjungos teritoriją, rašytoja Svetlana Aleksijevič rinko paprastų žmonių pasakojimus ir liudijimus apie skaudžiausius įvykius, nutikusius Sovietų Sąjungos gyvavimo laikotarpiu. Iš žmonių pasakojimų gimė ir garsusis autorės ciklas „Utopijos balsai“, kurį sudaro penkios knygos: „Paskutinieji liudytojai“ (1985), „Karo veidas nemoteriškas“ (1991), „Cinko berniukai“ (1993), „Černobylio malda“ (1999) ir „Laikas iš antrų rankų“ (2014).

Nekrošiaus spektaklio centre – pati Svetlana Aleksijevič. Jos asmenybė ir kelionė per savo laiką. Išgalvota ir tikra tuo pat metu. Nuo vaikystės svajonės iki profesinių aukštumų. Tai – vienišo kūrėjo kelionė, turint vienintelį tikslą – išminuoti žmogų kaip minų lauką. Ir paliudyti ne istorinių faktų, bet jausmų tiesas. Paradoksali kelionė – rašytojos svajonė išsipildė dėl jos aprašytų suluošintų gyvenimų…

Teatro kritikų ir ryškiausių šalies asmenybių teigiamai įvertintas spektaklis sulaukė gausios  atsiliepimų bangos:

Nekrošiaus teatrinės kalbos nebesupainiosi su jokia kita. Ir „Cinke“ jo teatras gimsta čia pat, prasivėrus uždangai, renkant ir veriant ant vieno siūlo gausybę detalių, etiudų, jungiamųjų epizodų, kurių visuma išsidėlioja į keistą miražą. (Rasa Vasinauskaitė, „Menų faktūra“).

Nekrošiaus spektaklį iš tiesų galima perskaityti kaip pionierišką pasaką, lydimą nesuvokto vaikiško heroizmo, sekamą po penkiakampe žvaigžde, romantiškai šviečiant žibintams, susuktiems iš gaisrininkų šlangų.  (Lina Klusaitė, „Kultūros barai“).

Šis spektaklis, kaip ir cheminis elementas cinkas, svarbus skonio vystymui ir gebėjimui matyti tamsoje. (Daiva Šabasevičienė, „7 meno dienos“).

Spektaklyje vaidina: Aldona Bendoriūtė, Simonas Dovidauskas, Sergejus Ivanovas, Adomas Juška, Ieva Kaniušaitė, Dalia Morozovaitė, Milda Noreikaitė, Aušra Pukelytė, Vygantas Vadeiša, Vaidas Vilius. Kompozitorius – Algirdas Martinaitis, scenografijos dailininkas – Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė – Nadežda Gultiajeva.

Spektaklis bus rodomas Vasario 24 dieną, 18:00 val. Alytaus miesto teatre.

Bilietus į spektaklį „Cinkas“ galite įsigyti Alytaus miesto teatro kasoje ir internetu http://www.tiketa.lt/LT/Purchase/17053/89016.

Valstybinio jaunimo teatro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *