Valdantieji švelnina toną dėl Vidzgirio mokyklos: kalbėsime ir diskutuosime

Prieš maždaug pusantros savaitės išplatinę žinią apie planuojamą Vidzgirio pagrindinės mokyklos uždarymą nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos Alytaus miesto savivaldybės vadovai, panašu, švelnina toną.

Vietoje griežtų planų nuo kitų metų likviduoti mokyklą penktadienio vakarą jos salėje iš vietos valdžios atstovų lūpų skambėjo raginimai kalbėtis ir diskutuoti. Susitikti ir aptarti susidariusią situaciją juos, savivaldybės tarybos bei Seimo narius pakvietė mokyklos bendruomenė.

Pasak Alytaus miesto mero pavaduotojos Valės Gibienės, mieste sparčiai mažėja mokinių skaičius – nuo 2010 metų jų sumažėjo kone perpus, o mokyklų išliko tiek pat, todėl uždaryti kažkurią – nepopuliarus, bet būtinas sprendimas.

Vidzgirio pagrindinė mokykla pasirinkta dėl to, jog mokinių skaičius joje stipriai mažėja jau kelerius metus, vienam vaikui tenkantis įstaigos plotas, lyginant su kitomis mokyklomis, žymiai per didelis, be to, mikrorajone yra nemažai mokyklų. „Jei turite kitų minčių, siūlykite“, – susirinkusiuosius kvietė vicemerė.

„Diskusijos tik prasideda. Susitiksime su mokinių tėvais, mokyklos pedagogais, kalbėsime ir ieškosime sprendimų“,– antrino Alytaus miesto mero pavaduotojas Tautvydas Tamulevičius.

Tačiau tokios kalbos neįtikino Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenės: mokytojų, darbuotojų, mokinių ir tėvų. Susitikimo nebūta lengvo: miesto vadovų ir politikų pusėn skriejo šūksniai „Gėda!“, kaltinimai negalvojant apie vaikų gerovę, demokratijos nesuvokimą ir sprendimų priėmimą „už akių“. Esą mokyklos bendruomenė jau maždaug dešimtmetį gyvenanti įtampoje, nes kalbos apie įstaigos uždarymą sklando nuolat.

„Jūs ir skatinate mokinių skaičiaus mažėjimą mūsų mokykloje, nes nuolat skleidžiate informaciją apie planus uždaryti ją. Kas norės vesti savo vaiką į mokyklą, kurią planuoja uždaryti? Prieš savaitę paskleidėte žinią, kad mokykla bus uždaryta nuo 2019-ųjų rugsėjį, tai, kaip manote, kiek vaikų mes galime tikėtis 2018-ųjų rugsėjį? Vien per pastarąsias kelias dienas mokyklą paliko trys mokiniai“, – piktinosi mokyklos pedagogai.

Jos direktoriaus Valdo Račkausko nuomone, siekiant pokyčių, nereikėtų pradėti nuo rašto apie uždarymą. Tuštėjančias įstaigos erdves galima užpildyti neišvarant mokinių, kaip mokykloje įsikūrė Miesto paslaugų centras, taip joje gali įsikurti ir bet kuri kita įstaiga.

Anot tėvų, žinia apie mokyklos uždarymą juos sukrėtė, visi ruošėsi pertvarkai ir tam, kad įstaiga taps progimnazija, o atžalos galės toliau joje mokytis. Jie tikino nesuprantantys, kodėl siekiama uždaryti renovuotą, puikias mokymosi ir užklasinės veiklos sąlygas turinčią mokyklą, klausė, kas laukia vaikų, kokia pedagogų ateitis, ne tik tų, kuriems iki pensinio amžiaus belikę vos keli metai, bet jaunų, gabių ir perspektyvių?

Mokyklos bendruomenė pasigedo valdininkų paskaičiavimų, įrodančių, kaip ir kiek lėšų savivaldybė sutaupys uždarius Vidzgirio pagrindinę mokyklą, kaip įstaigos rezultatai atrodo kitų miesto mokyklų kontekste. „Esate nepasiruošę. Nei vienas neatsinešėte užrašinės, neturite atsakymų į mūsų klausimus… Apie kokią diskusiją ir sprendimų paiešką galime kalbėti?“, – piktinosi tėvai.

Portalas dzukijosveidas.lt primena, praeitą savaitę Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyrius mokykloms išplatino dokumentą, kuriame prašoma iki vasario 23 dienos pateikti informaciją apie mokyklų bendruomenių nutarimus dėl galimo 2016–2020 m. mokyklų tinklo pertvarkos plano pakeitimo. Be kita ko, jame prašoma organizuoti Vidzgirio pagrindinės mokyklos likvidavimo nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos svarstymą.

Netrukus po to mokyklos bendruomenė ėmėsi rinkti žmonių parašus, kad mokykla nebūtų uždaryta, kviečia pasirašyti peticiją internete „Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos išlikimui ir ateičiai – TAIP“. Šiandien ją yra pasirašę per 600 žmonių, dar daugiau kaip tūkstantis parašų surinkta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *