Papuošalus gaminanti Violeta: „Geromis emocijomis įkrauti kūriniai netrunka rasti savo pirkėją“

Būna, kad viduje ilgai tūnojęs kūrybiškumo vulkanas ima ir išsiveržia, kai mažiausiai to tikiesi. Ir išsilieja jis pačiomis netikėčiausiomis kryptimis. Būtent taip nutiko akušerės darbą į rankdarbių kūrimą netikėtai iškeitusiai, dabar jau buvusiai alytiškei Violetai Gavėnienei. Meniškos prigimties moteris vos prieš kelis metus ėmėsi kurti originalius aksesuarus ir papuošalus – šalikus, sages, apyrankes, koljė.

Šį savo talentą ji atrado, kuomet su šeima persikėlė gyventi į Alytaus rajone esantį Obelninkų kaimą. Čia veikli moteris tiesiog pristigo užimtumo. „Žiemos tapo laisvos ir reikėjo kažkuo užsiimti. Gyvenant mieste užimtumas būna išbarstytas, nepasigendi veiklos, o kaime kitaip – net į parduotuvę negali nueiti vos sumanęs“, – sako V. Gavėnienė.

Iš pradžių ji ėmėsi kažkada labai mėgto mezgimo, tačiau ilgainiui atrado patrauklesnį užsiėmimą – dekoratyvinius rankdarbius. „Naršydama internete atradau sages, kurių Lietuvoje tikrai niekas negamino. Greitai perpratau šių papuošalų gamybos techniką, savaip ją patobulinau“,– kūrybos pradžią prisimena ponia Violeta.

Sakoma, kad apetitas auga bevalgant, tad pagauta rankdarbių gamybos įkarščio, moteris netruko išplėsti savo gaminių spektrą – pradėjo gaminti ypač daug kruopštumo reikalaujančius rankų ir kaklo papuošalus.

Kūrybinę jos veiklą labai palaiko namiškiai, ypač vyras. Pastarasis užregistravo ir į pirmąją mugę, dar tuomet, kai savo rankdarbių demonstruoti ponia Violeta nedrįso. „Esu dėkinga jam, kad mane nuolat skatina kurti“, – džiaugiasi V. Gavėnienė, siekianti tautodailininkės statuso. Panašu, jog meilę rankdarbiams paveldėjo ir dešimtmetė Gavėnų dukra, kuri noriai mokosi rankdarbių gamybos subtilybių.

Nemažai savo kurtų aksesuarų ir papuošalų V. Gavėnienė parduoda įvairiose šalies mugėse, nesiskundžia ir asmeninių užsakymų stoka, juos ypač mėgsta užsienyje gyvenančios lietuvės. Pasak jos, visi kūriniai gamybos procese „įkraunami“ geromis emocijomis, todėl netrunka rasti savo pirkėją.

Be kūrybinės savo veiklos, veikli moteris nenumoja ranka ir  į šeimos verslą – dekoratyvinių augalų medelyną bei graikinių riešutų plantaciją. Dekoratyviniai augalai ir jų formavimas yra ne ką mažiau kūrybiškumo reikalaujantis jos sutuoktinio pomėgis, kurį bendromis pastangomis puoselėja visa Gavėnų šeima.

Neringa Andriuškevičiūtė

Asmeninio V. Gavėnienės archyvo nuotr.

Vienas komentaras apie “Papuošalus gaminanti Violeta: „Geromis emocijomis įkrauti kūriniai netrunka rasti savo pirkėją“

  1. Manau, kad rinkdamiesi juvelyrinius dirbinius, lietuviai tapo drąsesni, ieško išskirtinumo, individualaus dizaino papuošalų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *