Seimo narys domėjosi Alytaus maltiečių džiaugsmais ir rūpesčiais

Savaitei prasidėjus socialinę pagalbą senjorams, neįgaliems bei vienišiems žmonėms teikiančios Maltos ordino pagalbos tarnybos Alytaus miesto skyrius sulaukė netikėtų svečių – Seimo nario Juliaus Sabatausko su padėjėja Jurgita Šukevičiene.

Skyriaus vadovė Onutė Žilionienė ir projektų koordinatorė Virginija Lisauskienė aprodė jiems patalpas Dzūkijos pagrindinėje mokykloje, kuriomis naudojasi – čia vietos pakanka savanorių organizuojamiems renginiams, karšto vandens namuose neturinčių senolių skalbiniams, suaukotiems įvairiems daiktams, drabužiams ir maistui. Labdarą maltiečiai dalija įvairioms institucijoms, nepriteklių patiriančioms šeimoms.

„Turime ne tik gausiai aukojančių, bet ir daug savanorių, net galvojame, kaip juos įdarbinti“, – džiaugėsi Alytaus maltiečių atstovės. Savanorių, įskaitant iniciatyvius jaunuosius maltiečius, yra apie trisdešimt.

35 Alytaus senoliams maltiečiai nuolat veža karštą sriubą, 13 senjorų gauna vadinamąją „pagalbą į namus“ – savanoriai padeda susitvarkyti namus, sumokėti mokesčius, nuveža į gydymo įstaigas, 4 šeimos gauna paramą maisto produktais. Anot Seimo nario J. Sabatausko, šios organizacijos savanoriai tarsi socialiniai darbuotojai, pilnai atlieka jų darbo funkcijas.

O. Žilionienė ir V. Lisauskienė užsiminė apie dar vieną iniciatyvą – Alytaus miesto savivaldybei jau yra pateiktas senjorų užimtumo projektas. „Vieniši senoliai laukia ne tiek sriubos, kiek bendravimo“, – sako maltietės. Jos žinančios atvejų, kai apie savanorių lankomus senolius sužino ir globoti juos imasi tolimi giminaičiai. „Tokiais atvejais sakau: ačiū tau, Viešpatie, kad mūsų sriuba sušildė širdis“, – pasakoja V. Lisauskienė.

Seimo nario viešnagės metu Maltos ordino pagalbos tarnybos Alytaus miesto skyriaus atstovės pasidalijo ne tik džiaugsmais, bet ir sunkumais, su kuriais tenka kasdien susidurti.

Vienas tokių – patalpų išlaikymas. Nors už patalpas mokėti nereikia, tačiau kiekvieną mėnesį nemažai tenka atseikėti už apsaugą, šilumą, elektrą, kitas paslaugas. Pasak maltiečių, rėmėjai iš Vokietijos kaskart stebisi: „Dirbate miesto žmonėms, bet už komunalines paslaugas mokate?”.

Finansavimo stoka – kita, ne mažiau opi, organizacijos problema. „Paskutinio paramos koncerto „Maltiečių sriuba“ metu suaukota 100 tūkst. eurų mažiau nei praeitais metais. Be finansavimo mūsų organizacijos veikla sustoja“,– tvirtina moterys.

J. Sabatauskas žadėjo pasidomėti situacija, padėti sprendžiant organizacijos problemas, paliko dovanų senolius lankantiems savanoriams. „Aš už tai, kad žmogus būtų saugus”,– dovanodamas atšvaitus sakė politikas.

Neringa Andriuškevičiūtė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *