Psichologo konsultacijos ir seniūnijose, ir internetu

Alytaus rajono gyventojai psichologo pagalbos gali kreiptis į Alytaus rajono visuomenės sveikatos biurą. Konsultacijos teikiamos ir internetu, specialistai konsultuos ir tiesiogiai programa „Skype“.

Nors situacija gerėja ir profesija psichiatras ar psichologas vis daugiau žmonių asocijuojasi su pagalba ir būtinybe, bet ne su gėda ir nuo senų laikų stigmatizuotu požiūriu, jog šios srities specialistų pagalba reikalinga tik žmonėms, turintiems rimtų psichikos problemų, tačiau vis dar pasitaiko situacijų, kai patariama psichologo pagalba sutinkama priešiškai bei kategoriškai atmetama.

Žmonių baimė dažniausiai kyla iš nežinojimo, todėl padrąsinus žmogų, paaiškinus, kaip vyksta  konsultacija, pasipriešinimas sumažėja. Kintantį gyventojų požiūrį gali paliudyti ir Alytaus rajono  visuomenės sveikatos biure praėjusiais metais vykusių psichologo konsultacijų kreivė.

Jeigu praėjusių metų pradžioje, tik pradėjus biure teikti psichologo konsultacijas, daugiausiai gyventojų joms būdavo nukreipiami mokyklų bei seniūnijų socialinių darbuotojų, tai besibaigiant metams ypač padaugėjo asmenų, kurie pagalbos ir atsakymų ieško patys.

Per ne pilnus metus konsultacijos buvo suteiktos daugiau nei 150 žmonių, absoliuti dauguma konsultacijų – tęstinės. Dauguma žmonių, susiduriančių su problemomis, supranta, jog pokyčių kelias ilgas, kad atsakymų, išeičių paieškos užtrunka. Vieno kliento susitikimų skaičius vidutiniškai siekia 10–15 kartų.

Dažniausios besikreipusiųjų pagalbos priežastys – bendravimo ir tarpasmeninių santykių sunkumai, kai komplikuotuose  sutuoktinių, vaikų ir tėvų santykiuose glūdi stiprios įtampos, keliančios nerimo, nevilties, kaltės jausmus, išprovokuojančios pykčius, patyčias, agresiją ir konfliktus.

Nemažai konsultuotų asmenų turėjo emocinių ir asmenybinių sunkumų, išreikštų suicidinių minčių, nekontroliuojamo pykčio, irzlumo, depresinių epizodų ar problemų priklausomybių srityje.

Pagalba rajono žmonėms tapo lengviau prieinama, kadangi didžioji dalis konsultacijų vyksta seniūnijose, mokyklose, bendruomenių namuose.

Nuo šių metų pradžios psichologo konsultacijoms registruotis arba tiesiog specialistui užduoti rūpimą klausimą galima ne tik rašant tradicinį elektroninį laišką, bet  ir tiesiogiai Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro interneto svetainėje www.alytausrajonovsb.lt. Netrukus bus pradėtos ir gyvos konsultacijos internetu.

Visi Alytaus rajono gyventojai, susidūrę su problemomis, nemokamos emocinės ir psichologinės pagalbos gali kreiptis į Alytaus rajono visuomenės sveikatos biurą telefonu 8 610 39 017, elektroniniu paštu algimantas.kitrys@alytausrajonovsb.lt, tiesiogiai interneto svetainėje www.alytausrajonovsb.lt užpildę registracijos formą arba programa „Skype“ (kitrys.algimantas).

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *