Judėjimas už žmonių su negalia teises kviečia aktyvistus judėti kartu

„Mums jau užtenka! Norime aktyvesnių, greitesnių, darnesnių politinių sprendimų visuose žmonių gyvenimo klausimuose“, – sako šio judėjimo pradininkai – žmonių su negalia teisių aktyvistai Rokas Jarašius ir Kristina Dūdonytė.

Praėjusių metų pabaigoje šie du aktyvistai sumanė burti ir vienyti aktyvius žmones už žmonių su negalia teises. Kodėl? Todėl, kad tik aktyviai veikiant galima parodyti, ko žmonės nori ir ko jiems reikia. Ginant žmonių su negalia teises aktyvumo tikrai reikia, kadangi šiosteisės dažnai yra pamirštamos, o daugelis net nežino, kad tokios yra ir taip nedalyvauja sprendimų, kurie susiję su jų gyvenimu, priėmimo procesuose. Nors kartais žmonės su negalia net nepriimami į sprendimų priėmimo procesą, o tai jau yra žmogaus teisių pažeidimas.

Pagrindinis šio judėjimo tikslas yra siekti savarankiško gyvenimo teisės užtikrinimo visose gyvenimo srityse: švietimas, darbas, visuomeninis gyvenimas, aplinka. Savarankiškas gyvenimas apima visus kasdieninius poreikius, kurie reikalingi kiekvienam mūsų piliečiui. Kas be ko žmogui su negalia yra reikalinga šiek tiek didesnė pagalba, bet suteikdami tą pagalbą taip pat išvystume ir savitą žmonių su negalia indėlį į visuomenės kūrimą.

Judėjimą jau vienija žmonių su negalia teisių aktyvistai iš įvairių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Alytaus, Panevėžio, Šiaulių, Šeduvos, Šakių, Kaišiadorių, Širvintų ir kt. Į judėjimą kviečiami prisijungti visi aktyvūs Lietuvos piliečiai, kurie supranta, kas yra bendruomeniškumas, lygybė ir yra pasiryžę aktyviai kovoti už žmonių su negalia teises.

Kol kas numatyti šie pagrindiniai klausimai, su kuriais bus dirbama ir siekiama juos išjudinti: universalus dizainas, prieinama aplinka, asmeninis asistentas, problemų viešinimas, eitynės, bendravimas su valdžios atstovais. Planuojama ir akcija su lipdukais ant automobilių, kurie netinkamai pastatomi žmonių su negalia vietose.

Svarbiausias judėjimo klausimas yra asmeninio asistento paslaugos reglamentavimas, kuris delsiamas vyriausybei nusprendus vykdyti pilotinius projektus. Ta pati situacija matoma su deinstitucionalizacijos procesu, kuris kitose šalyse buvo pagrįstas ir pradėtas asmeninio asistento paslaugų reglamentavimu. Deja, Lietuvoje viskas vyksta atvirkščiai. Numatomi statyti, rengti šiek tiek mažesni gyvenimo namai/ „getai“, ką aktyvistai vadina institucijas, vietoj to kad būtų greičiau reglamentuota asmeninio asistento paslauga ir žmogui su negalia būtų suteikta teisė į savarankišką ir orų gyvenimą.

Norintys prisijungti kviečiami susisiekti šiais kontaktais:

Rokas Jarašius – rokasjarasius@gmail.com, tel. +370 646 53599;

Kristina Dūdonytė – kristina_dudonyte@yahoo.com, tel. +370 693 85044.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *