Didėja privalomojo sveikatos draudimo įmokos

Ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad nuo šių metų sausio 1 d. iki 400 eurų pakilus minimaliai mėnesinei algai, padidėjo ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos. Tad fiksuotas PSD įmokas mokantys gyventojai, iki šiol kas mėnesį mokėję 34,20 euro PSD įmoką, dabar turi mokėti 36 eurus. Tam, kad sveikatos draudimas nenutrūktų, minėto dydžio įmoka mokesčio administratoriui – „Sodrai“ – turi būti pervesta iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Žinoti apie PSD įmokos mokėjimo pasikeitimus itin svarbu tiems, kurie PSD įmokas moka savarankiškai. Kaip rodo ankstesnių metų patirtis, pasikeitus PSD įmokų dydžiui, vis pasitaiko gyventojų, kurie ne taip greitai prisitaiko prie naujovės ir perveda per mažą įmoką. Tam, kad draudimas įsigaliotų sumokėjusiems per mažą įmoką, reikėtų iki sausio mėnesio paskutinės dienos pervesti mokesčio administratoriui įmokos skirtumą.

36 eurų fiksuotą PSD įmoką nuo šių metų sausio 1 d. moka:

  • asmenys, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą;
  • ūkinės ar mažosios bendrijos nariai, individualių įmonių savininkai;
  • asmenys vykdantys individualią veiklą pagal verslo liudijimą;
  • žemės ūkio valdytojai virš 2 EDV;
  • savarankiškai PSD besidraudžiantys asmenys, kurie nedrausti valstybės lėšomis.

Iškilus klausimams dėl įmokų geriausia iš karto kreiptis į šių įmokų administratorių – „Sodrą“, kurios darbuotojai atsakys į klausimus apie tai, kokio dydžio PSD įmoką reikia mokėti, kokį mokėtojo kodą reikia nurodyti ir pan.

Laiku sumokėtos nustatyto dydžio PSD įmokos garantuoja, jog prireikus medicinos pagalbos gyventojas neturės problemų gydymo įstaigose, jam nereikės susirgus rūpintis draudimu ar mokėti už gydymą iš savo kišenės. Neapdraustas PSD žmogus rizikuoja patirti dideles išlaidas, jei jam prireiktų medikų pagalbos tuomet, kai PSD yra nutrūkęs ar susidariusi skola. Neapsidraudęs gyventojas turės mokėti už gydymą iš savo kišenės, o draudimas PSD įsigalios tik sumokėjus visą skolos ir einamojo laikotarpio sumą.

Valstybinės ligonių kasos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *