Paaiškėjo akcijos „Ar ne per sunki mokinio kuprinė?“ rezultatai

Alytaus  miesto  savivaldybės  visuomenės  sveikatos biuro specialistai miesto bendrojo lavinimo mokyklose jau ne pirmus metus organizuoja kuprinių svėrimo akciją „Ar ne per sunki mokinio kuprinė“. Kasmetiniai mokinių sveikatos profilaktinių patikrinimų rodikliai rodo, kad skeleto raumenų sutrikimai (netaisyklinga  laikysena,  skoliozė) yra vieni iš dažniausiai diagnozuojamų mokinių sveikatos  sutrikimų. Pastebėta,  kad šių mokinių sveikatos  sutrikimų su amžiumi vis daugėja.

Pagrindiniai tiesaus stuburo „priešai“ – netaisyklinga kūno padėtis, ilgas stovėjimas ar sėdėjimas persikreipus, neatitinkantys vaikų ūgio baldai gali neigiamai veikti skeleto vystymąsi, sukelti stuburo iškrypimus, suformuoti netaisyklingą laikyseną. Dažniausia netaisyklingos laikysenos priežastis yra silpnas raumenynas, netaisyklinga asimetrinė poza, nepakankamas judėjimas, pervargimas.

2017 m. kuprinių svėrimo akcijos metu „Ar ne per sunki mokinio kuprinė“ Alytaus miesto bendrojo lavinimo mokyklose buvo pasvertos visos 2 klasės – 578 kuprinės, iš jų 218 (38 proc.) kuprinių svoris buvo mažesnis nei 10 proc. mokinio kūno svorio, sunkias, nuo 10 proc. iki 15 proc. mokinio kūno svorio, kuprines turėjo 248 (43 proc.) mokiniai, o 112 (19 proc.) mokinių kuprinės viršijo mokinio kūno svorį daugiau kaip 15 proc.

Taip pat kuprinių svėrimo akcijos metu buvo tikrinama kokio tipo kuprines nešioja mokiniai: ar turi atšvaitą. Nustatyta, kad 86 proc. 2 klasės mokinių turi atšvaitus prisegtus ant kuprinių, kurie yra ne papuošalas prie kuprinės, bet maža smulkmenėlė, galinti išgelbėti gyvybę.

Pagal specialistų rekomendacijas, mokinio kuprinė turėtų būti ne sunkesnė kaip 10 proc. mokinio kūno svorio, ji turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kasdieninis nešiojimas sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmams ar kitiems stuburo pakenkimams atsirasti.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *