Nuo 2018 metų – išmokos kiekvienam vaikui. Ar viską žinote?

Jau nuo sausio 1 dienos vadinamieji „vaiko pinigai“ tėvams bus mokami už kiekvieną nepilnametį vaiką, nesvarbu, kokios mėnesinės šeimos pajamos bebūtų. Išmokos dydis sieks nuo 30 iki 58,5 euro, priklausomai nuo šeimos finansinės padėties, vaikų amžiaus ir skaičiaus.

Daugiavaikės šeimos gaus priedus ir joms mėnesinė išmoka už kiekvieną vaiką iki dviejų metų sudarys 58,5 euro, už vyresnius – 45,2 euro. Papildomos išmokos bus mokamos ir mažesnes pajamas gaunančioms šeimoms, pavyzdžiui, jeigu jos vienam nariui bus mažesnės kaip 183 eurai, bendra išmoka už vaiką iki dvejų metų bus 58,5 euro ir 45,2 euro – už vyresnius. Besimokantiems jaunuoliams iki 21-erių metų kiekvieną mėnesį taip pat bus mokama po 30 eurų.

Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad nuo 2018 metų yra naikinamas PNPD (papildomas neapmokestinamų pajamų dydis) už vaikus, todėl tėvų, kurie turėjo galimybę pasinaudoti šia mokesčių lengvata, pajamos atitinkamai sumažės.

Pateikti prašymą dėl išmokų vaikams tėvai jau nuo sausio 1 dienos galės per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt (jungiantis per banką arba su elektroninėmis atpažinties priemonėmis) arba raštu savo savivaldybėje. Išskyrus prašymą, jokių kitų papildomų dokumentų pateikti nereikės.

Pasigirdus kalboms, kad socialiniai darbuotojai tikrins kiekvieną šią išmoką gaunančią šeimą, Socialinės ir darbo ministerijos atstovai tikina, kad gyvenimo sąlygos bus tikrinamos tik tose šeimose, kurios susiduria su socialine rizika, esą tokių patikrinimą tikslas – užtikrinti su šeima dirbančio socialinio darbuotojo pagalbą, pavyzdžiui, parenkant išmokų mokėjimą nepinigine forma.

Išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, bus mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad nėra būtina dėl išmokos kreiptis jau sausio 1 dieną, net jeigu ir kreiptumėtės kitų metų birželį, tai gautumėte išmokas už visus ankstesnius mėnesius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *