Gyventojams ramiau, kai šalia gyvena savanoriai ugniagesiai

Šį kartą nutarėme pasidalinti žinia, kad Suvalkijoje gyvena ir dirba pasiaukojantį darbą savanoriai ugniagesiai, iš savo pinigų susiremontavę gaisrinį automobilį ir penkerius metus gesinantys gaisrus be atlyginimo.

„Kai šalia gyvena savanoriai ugniagesiai, miestelio žmonės jaučiasi saugesni, – sakė Šakių rajono Barzdų seniūnijos seniūnas Remigijus Naujokaitis. – Jeigu ne savanoriai Edmundas Grajauskas ir Egidijus Jocius, tai nebūtų ir gaisrinės. Kai buvo panaikinta Barzdų ugniagesių komanda, gaisrinės pastatas buvo perduotas seniūnijai. Ugniagesiai išsiskirstė kas sau, tik šie du vyrai liko dirbti savanoriais ugniagesiais. Penkerius metus jie dirbo be atlyginimo, savo noru, taigi jie yra tikri savanoriai.“

Taip Barzdų seniūnas kalbėjo apie savanorius ugniagesius E. Grajauską ir E. Jocių, kurie ir vakar padėjo gesinti Kazlų Rūdos savivaldybėje, Jankų kaime, gyvenamajame name, kilusį gaisrą. Savanoris E. Grajauskas sakė, jog jie tris valandas darbavosi ardydami stogą, perkasinėdami pjuvenas ir atlikdami kitus gaisro židinio likvidavimo darbus.

„Šie vyrai nepaiso seniūnijos ribų, jeigu gaisras kyla ir gretimos savivaldybės ar seniūnijos teritorijoje, jie skuba padėti kaimynams. Štai ir šį pavasarį jie pirmieji atvažiavo gesinti degančio namo į gretimoje seniūnijoje esantį kaimą. Tai atsidavę darbui, bendruomeniški, aktyvūs žmonės, kurių darbu galime tik pasidžiaugti,“ – sakė Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys.

Praėjusių metų gegužę šie ugniagesiai buvo priskirti Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Griškabūdžio ugniagesių komandai, su jais buvo sudarytos savanoriškosios veiklos sutartys, jiems išduoti savanorio ugniagesio pažymėjimai ir ženklai.

„Panaikinus Barzdų ugniagesių komandą, E. Grajauską ir E. Jocių įdarbinau seniūnijoje vairuotojais po pusę etato. Kadangi gaisrinėje buvo likęs gaisrinis automobilis „GAZ 66“, kurio likutinė vertė buvo nulinė, šie vyrai iš savo algų supirko jam detales, perrinko jį visą, suremontavo ir dabar šiuo, 1971 metais pagamintu, automobiliu važiuoja į gaisrus,“ – sakė seniūnas R. Naujokaitis.

Ugniagesius rėmė ir gyventojai. Ūkininkai, kaimo bendruomenė, norėdama išlaikyti ugniagesius, aukojo pinigų gaisrinio automobilio benzinui ir detalėms pirkti. „Didelis indėlis yra ir seniūno Remigijaus Naujokaičio, kuris išsaugojo gaisrinę, prižiūri ją ir palaiko tą savanorių dvasią ir idėją. Dabar žmonės, įvykus nelaimei ar kilus kokiai problemai, tiesiogiai skambina ugniagesiams ir juos kviečiasi,“ – sakė G. Vedegys.

Savanoris ugniagesys E. Grajauskas pasakojo, jog jiems su kolega per metus tenka gesinti apie 15 gaisrų: „Dažniausiai užsidega kaminai, dega ūkiniai pastatai ir gyvenamieji namai. Paprastai mes atvažiuojame pirmieji. Kad kilo gaisras mums paskambina arba iš Bendrojo pagalbos centro, arba praneša Griškabūdžio ugniagesiai, o kartais į mobiliuosius telefonus skambina patys gyventojai. Dažniausios gaisrų priežastys – netvarkinga elektros instaliacija ar kaminas. Gyventojai mus kviečia ne tik gaisrų gesinti, bet kartais nori ir pasitarti, kaip susitvarkyti namus, kad jie būtų saugesni. Pernai su seniūnu ir Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininku lankėme asocialias šeimas. Jų namuose įrengėme dūmų detektorius. Tad kol kas šiuose namuose ramu, gaisrų nekilo. Dabar užsukame patikrinti tų dūmų detektorių, ar jie veikia, kartais ir žmonės mus pasikviečia jų pažiūrėti. Gaisrų dabar mažėja, žmonės rūpinasi savo aplinka, tačiau jie kyla įvairiuose namuose – nelaimės negali nuspėti.“

Dabar savanoriams ugniagesiams už darbą yra mokama: už darbo valandą jie gauna 6 eurus, už nuvažiuotą vieną kilometrą į gaisro vietą savo automobiliu – 0,4 euro. Iš tokių pinigų nepragyvensi, tačiau savanoriai teigia, kad jie dirba ne dėl pinigų, o iš pašaukimo. „Norisi padėti žmonėms. Mums jau į kraują įaugęs tas darbas. Be jo negalėtume,“ – sako E. Grajauskas, vaikystėje patyręs tris gaisrus ir todėl pasirinkęs ugniagesio kelią. Dvylika metų ugniagesiu dirbantis 44 metų vyras prieš keletą metų už išgelbėtą gyvybę yra apdovanotas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento padėkos raštu. „Barzdų seniūnijoje gyvenamajame name kilo gaisras. Atbėgau, pirmiausia išjungiau elektrą, paskui žiūriu – verandoje stovi žmogus, o jo drabužiai jau dega. Išnešiau tą žmogų, jis liko gyvas, tik kojos neteko. Kilus gaisrui jis bandė išeiti, tačiau nebeįstengė…“ – pasakojo savanoris ugniagesys.

Už išgelbėtą gyvybę savanoriams ugniagesiams dėkingas ne tik šis žmogus. Barzdų apylinkės gyventojams irgi ramiau, kai šalia gyvena šie vyrai, pasiryžę dieną naktį atskubėti jiems į pagalbą.

Nuotraukoje iš kairės: Barzdų seniūnijos seniūnas Remigijus Naujokaitis ir savanoriai ugniagesiai Egidijus Jocius ir Edmundas Grajauskas

 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyrius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *