Valkininkų bendruomenės namuose vyko priešadventinė vakaronė

Gruodžio 1 d. Valkininkų bendruomenės namuose vyko priešadventinė vakaronė „Pasbuvimas dzūkų kiemi“, kurią organizavo Valkininkų bibliotekos bibliotekininkė Aurelija Blažulionienė ir Valkininkų kultūros centro direktorė Jolanta Molienė. Renginį vedė bendruomenės pirmininkė Danutė Blažulionienė. Vakaronės pradžioje sveikinimo žodį tarė Valkininkų seniūnas Antanas Juknevičius. Adventines dainas dainavo Valkininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka”, vadovė Aldona Japertienė. Susirinkusiiesiems liūdėti neleido muzikantai: Banadas Urbelionis, Antanas Balionis, Antanas Juknevičius. Liaudiškomis dainomis džiugino Aldona Rizgelienė, Stasė Černienė, Jadvyga Mazaliauskienė ir Elena Kazlauskaitė.

Pagrindinis vakaronės akcentas buvo adventinių vainikų pynimas. Tai yra vienas iš senųjų simbolių, iki šiol labai populiarus daugelyje šalių. Senasis vainikas būdavo pinamas iš eglės šakelių. Žaliuojančios šakelės vidury žiemos – artėjančios gyvenimo ir vilties šventės nuojauta. Apskritimas – žiedas – simbolizuoja susijungimą, vienybę, tobulumą. Vakaronės metu vainikams pinti buvo naudojamos natūralios medžiagos: eglišakiai, kankorėžiai, šlamučiai, dumplūnės, džiovinti vaisiai, putinai, cinamono lazdelės.

Pasigaminus šventiškus vainikus bibliotekininkė pakvietė renginio dalyvius save išmėginti aktorių amplua. Žiūrovams buvo pristatytas nuotaikingas vaidinimas „Kalėdų pasaka“. Kad gera nuotaika išliktų, ansamblio “Santaka” moterys dainavo romansus, vyko linksmieji žaidimai, juk smagiai praleisti vakarą buvo būtina, nes nuo sekmadienio prasidėsiantis Adventas- ramybės ir susikaupimo metas.

Už paramą, renginio organizatoriai dėkoja Varėnos rajono savivaldybei ir Varėnos kultūros centrui.inas renginio pradžioje dainavo Valkininkų moterų ansamblis “Santaka”, vadovė Aldona Japertienė. Liaudiškas dainas atliko Aldona Rizgelienė, Stasė Černienė , Jadvyga Mazaliauskienė ir Elena Kazlauskaitė ( iš Dargužių)
Pagrindinis vakaronės aspektas buvo adventinių vainikų pynimas. Vainikams buvo naudojamos natūralios medžiagos: eglišakiai, sausukai, džiovinti vaisiai.
Nupynus vainikus , bibliotekininkė pakvietė renginio dalyvius pabūti artistais. Buvo suvaidinta “Kalėdų pasaka”. Vyko linksmosios užduotys. Kad gera nuotaika išliktų , ansamblio “Santaka” moterys dainavo romansus, juk smagiai praleisti vakarą buvo būtina, nes nuo sekmadienio prasidėsiantis Adventas- ramybės ir susikaupimo metas.

 

Skaitytojas Arūnas D.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *