Ar dėl neatliktų namų darbų ir vėl žiema užklups Alytų „netikėtai“?

Kas laukia alytiškių artėjančią žiemą, turėtų paaiškėti rytoj – Alytaus savivaldybės vadovai susitiks su bendrovės „Raguvilė“ atstovais. Bus deramasi, kad Kretingos rajone registruota įmonė vėl, kaip ir praeitą žiemą, valytų ir barstytų miesto gatves Dzūkijos sostinėje.

Gana sudėtinga situacija susidarė, kai miesto gatvių valymo ir barstymo paslaugų konkursą laimėjusi Alytaus bendrovė „Ordo“ atsisakė pasirašyti sutartį su savivaldybe. Administracijos direktorius Vytautas Jastremskas tikina nežinantis tikrųjų to priežasčių ir ketina siūlyti sutartį pasirašyti minėtai „Raguvilei“ – antrosios vietos laimėtojai.

„Konkursas įvyko liepą, o sutartį savivaldybė sugebėjo paruošti lapkričio mėnesį, kai žiema vos už dviejų savaičių. Toks delsimas ir privedė prie dabartinės situacijos – nepasirašę sutarties neįsigijome atitinkamo kiekio druskos ir smėlio. Tik dabar pradėti tuo rūpintis tikriausiai nėra pats tinkamiausias laikas“,- portalui dzukijosveidas.lt sakė „Ordo“ komercijos direktorius Petras Turkus.

Koks rytoj bus priimtas sprendimas, spėlioti nedrįsta ir įmonės „Raguvilė“ darbų vadovas Alytuje Mindaugas Skestenis. „Situacija gana kebli. Kai liepos mėnesį sužinojome, jog konkursą laimėjo „Ordo“, mes atleidome žmonių, nepirkome daugiau druskos ir žvyro, nes buvome tikri, kad mums artėjančią žiemą to neprireiks.

„Ordo“ akcentuoja, kad su savivaldybe nepasirašys sutarties, nes per daug uždelsta ir jie nespės įsigyti priemonių gatvių priežiūrai, bet mūsų situacija dabar lygiai tokia pati – jei ir pavyktų su savivaldybe susitarti, tai tektų kuo skubiau pirkti druską, ieškoti darbuotojų. Pastariesiems apmokyti irgi reikia kelių savaičių“, – sakė M. Skestenis. „Raguvilė“ šiuo metu turi galiojančią sutartį su miesto savivaldybe ir prižiūri gatves bei šaligatvius Putinų mikrorajone.

Panašu, kad Dzūkijos sostinėje sunkiai mokomasi iš klaidų, o ar suspės miesto valdžia atlikti nepadarytus „namų darbus“ – parodys artėjanti žiema. Anot Miesto ūkio skyriaus vedėjos Palmiros Raškauskienės, šiemet gatvių ir šaligatvių priežiūrai iš biudžeto skirta tiek, kiek praeitais metais – maždaug 250 tūkst. eurų.

Vis dėlto, vairuotojams nesinorėtų, kaip praeito sausio pradžioje, vėl tapti populiaraus realybės šou „Ledo kelias“, kuriame vilkikų vairuotojai sudėtingomis ir pavojingomis oro sąlygomis ledu padengtu keliu privalo nugabenti krovinį į tam tikrą vietą, dalyviais. Juk vis dėlto Dzūkijos sostinė – ne Aliaskos šiaurė, o mūsų vairuotojai – ne nuotykių ištroškę realybės šou dalyviai.

Kol už susidariusią keblią padėtį atsakingi asmenys teisinasi, ieško kaltų ir rodo pirštais vieni į kitus, kiti, tikina, nepergyvenantys dėl artėjančios žiemos, nes esą ją pasitikti jau yra pasiruošę.

Pirmame Alytuje, Senamiestyje ir Vidzgirio mikrorajone šaligatvius ir aikštes šią žiemą valys Vilniuje registruota bendrovė „2MP“. Jos direktorius Mindaugas Platūkis sako, kad pasirengimo darbai artėjančiam sezonui vyksta sklandžiai. Numatytose teritorijose dirbs 5 sniego valymo mašinos, daugiau kaip 10 žmonių.

„Prie perėjų ir laiptų netrukus bus pastatyta 50 konteinerių su druskos ir smėlio mišiniu, kurio jau dabar yra paruošta apie 90 tonų. Naudosim mišinį, kuris veikia žemesnėje temperatūroje bei mažiau kenkia aplinkai, mažiau ardo betono, trinkelių konstrukcijas“, – kalbėjo M. Platūkis.

Dainavos mikrorajone šaligatvių ir aikščių valymu rūpinsis Kėdainiuose registruota bendrovė „Skongalis“. Jos vadovas Laurynas Kazlauskas patikino, kad artėjančiai žiemai pradėjo ruoštis dar spalį – yra įsigijusi maždaug 100 tonų smėlio ir druskos mišinio, esant reikalui šis kiekis bus dar papildytas. Numatyta, kad valymo darbus atliks 4 žmonės, kurių darbo grafikas taip pat priklausys nuo oro sąlygų.

„Į Alytų jau atgabentas nedidelis traktorius, skirtas sniegui valyti ir mišiniui šaligatviuose barstyti. Turim papildomą didesnį sniego valytuvą, jei snigtų itin stipriai. Taip pat atvežtos dėžės smėlio ir druskos mišiniui, kurias ketiname pastatyti šalia takų ir laiptų, kitų vietų, kur reikės jį barstyti rankomis“, – sakė L. Kazlauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *