Alytaus politikai „Facebook“ tinkle: nuo kovų iki „politinių lavonų“ kalbų

„Laikas suprasti, kad socialiniai tinklai tapo galingu politiniu įrankiu. Be to, pasiekti užsibrėžtus tikslus politikams gali padėti tik specialistai“, – įsitikinęs Lietuvoje gerai žinomas lyderystės ir viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas. Komunikacijos vingrybes puikiai išmanantis specialistas sutiko pasidalinti savo įžvalgomis apie Alytaus politikus: ne tik miesto tarybos, bet ir čia išrinktus Seimo narius.

Anot I. Vasiliausko, dauguma Dzūkijos sostinės politikų naudoja vadinamąjį „vienpusį komunikacijos modelį“, tai yra jiems svarbu suteikti informaciją apie save ir savo darbus, bet visiškai nerūpi, kokia yra visuomenės nuomonė apie juos, kokios reakcijos sulaukia jų žinutės socialiniuose tinkluose.

„Labai dažnai, net ir turėdami didelį „Facebook“ gerbėjų ratą, tarybos nariai nesiteikia reaguoti į komentaruose reiškiamas jų mintis. Aš nekalbu apie reakciją į kritiką. Tarybos nariai absoliučiai ignoruoja ir nereaguoja net tada, kai žmonės dėkoja už kažką, sveikina su tam tikra švente ar įvykiu“, – pastebi pašnekovas.

Jis, peržiūrėjęs visų Alytaus miesto savivaldybės tarybos narių „Facebook“ socialinio tinklo paskyras, priėjo išvadą, kad dauguma jų tik viešinasi, bet nebendrauja. Idealiausias to pavyzdys – „Alytaus piliečių“ frakcijos taryboje atstovas Kęstutis Ptakauskas.

„Jis itin domisi bonsai menu, net yra šios asociacijos vadovas. Pakankamai daug informacijos apie bonsus talpina savo paskyroje ir susilaukia didelio dėmesio – iki dviejų šimtų reakcijų. Komentarų nedaug, bet jie gana pozityvūs ir teigiami. Iš paties pono Ptakausko jokios reakcijos į sveikinimus ir padėkas. Šis tarybos narys naudoja paprastą informacinį komunikacijos modelį, kurio tikslas, tiesiog informuoti visuomenę apie save ir savo veiklą, bet nebendrauti“, – dėsto I. Vasiliauskas.

Visgi jis įžvelgė ir teigiamų tendencijų. Vertindamas tarybos narius per užimamų pozicijų komitetuose prizmę, jis beveik visus pirmininkus mato kaip aktyvius „Facebook“ bendruomenės narius, išskyrus Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkę, „Alytaus piliečių“ atstovę Jurgitą Eidukevičienę.

I. Vasiliauskas pastebi vieną pagrindinių Alytaus politikų komunikacijos problemų – politkorektiškumo stoką: „Alytaus miesto tarybos nariai „Facebook“ tinklą naudoja kaip aikštelę tarpusavio santykiams išsiaiškinti. Tai aktualu ir kai kurių kitų miestų politikų tarpe, ypač Šiaulių. Tokiais atvejais paskyros „siena“ tampa santykių „purvasiene“.

Mes vis dar neturime diskusijų bei racionalios ir produktyvios kritikos patirties. Diskusijoje dažniausiai naudojame vadinamąjį „ad hominem“ – argumento prieš žmogų principą, nesiremiame logika, faktais, priežasties-pasekmės ryšiais“.

Tokių pavyzdžių, kai viešojoje erdvėje Alytaus politikai leidžiasi į ties politkorektiškumo riba balansuojančią polemiką, galima rasti labai daug. Paskutinė tokia kova vyko tarp tarybos narių „Liberalų sąjūdžio“ frakcijos nario Sauliaus Janulevičiaus ir „Alytaus piliečių“ atstovo Aurelijaus Jaruševičiaus – vyrai tiek įsismarkavo, jog jų kolega konservatorius Andrius Jučas pasiūlė santykius išsiaiškinti bokso ringe.

Pasinaudojome proga ir eksperto pasiteiravome apie Alytaus mieste bei rajone į Seimą kandidatavusių ir patekusių narių komunikaciją socialiniame tinkle „Facebook“. Tik prieš klausdami atlikome mažą socialinį eksperimentą –  prašėme jiems laiškus į oficialų elektroninį paštą bei kreipėmės asmenine žinute jų „Facebook“ paskyrose. Tikslas – išsiaiškinti, kiek Seimo nariui svarbus jo rinkėjas, ar savo įtemptoje darbotvarkėje jis ras laiko jam atrašyti.

Per abi platformas atsakymo sulaukėme tik iš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų nario Lauryno Kasčiūno, socialdemokratas Julius Sabatauskas mums dėmesio skyrė tik per „Facebook“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Robertas Šarknickas, atvirkščiai, atsakė tik per oficialų Seimo nario paštą. O štai su Dzūkijos apygardoje išrinktu jo partijos kolega Petru Valiūnu apskritai susisiekti nepavyko.

Pasak I. Vasiliausko, tokie mūsų eksperimento rezultatai parodo, kad ne visi Alytaus miesto ir rajono politikai supranta dvipusės komunikacijos svarbą politikoje. „Tu ne tik save rodai, bet ir gauni atgalinį ryšį iš žmonių. Visuomenė naudodama „Facebook“ gali paviešinti įvairias problemas, inicijuoti jų sprendimus“, – įsitikinęs komunikacijos ekspertas.

Kalbėdamas apie pagrindines klaidas Alytaus mieste ir rajone išrinktų Seimo narių „Facebook“ paskyrose, jis pažymi, jog, pavyzdžiui, R. Šarknickas parašė net tris žinutes ta pačia tema – apie savo knygos pristatymą; komentaruose nebuvo nė vieno padėkos žodžio ar sakinio į teigiamas žmonių reakcijas.

„Tokias žinutes aš vadinu „gyvų lavonų kalbomis“. Tiesiog palyginkite nuotraukas, – rodydamas į L. Kasčiūno ir R. Šarknicko „Facebook“ paskyras sako ekspertas. – Ką mato skaitytojai, kai atsiverčia pono Šarknicko paskyrą? Nuotraukose yra tik jis pats ir tai yra didelė klaida. Jeigu tu nori sulaukti teigiamų reakcijų, tai rodyk save kontekste, ne portretinėse nuotraukose, o dinamikoje, judesyje. Neslėpk aplinkos, kurioje judi, gyveni, dirbi. Parodyk savo rinkėjus“, – sako I. Vasiliauskas.

Nors, nagrinėdamas Alytaus tarybos narių ir miesto bei rajono atstovų Seime komunikaciją, pašnekovas nespėjo vardinti klaidų, tačiau kaip sakoma: kas nedirba, tas neklysta, ir vien jau tas faktas, kad jie naudoja „Facebook“ socialinį tinklą kaip interaktyvią bendravimo formą yra labai gerai. „Tereikia tobulinti žinutes, išgryninti jas, žinoti, ką, kam ir kodėl siunti bei kokio grįžtamojo ryšio tikiesi“, – pokalbio pabaigoje šypteli I. Vasiliauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *