Iš tolimos kelionės sugrįžusi E. Teresevičienė: „Likau sužavėta japonų tauta“

„Mane sužavėjo japonų smalsumas, dėkingumas, paslaugumas ir noras viską atlikti labai preciziškai“, – japonų išskirtines charakterio ypatybes vardijo prieš keletą savaičių Japonijoje viešėjusi Alytaus dailiųjų amatų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Eglė Teresevičienė.

Ji spalio  5–12 d. dalyvavo  Japonijos Hiracukos (Hiratsuka) mieste vykusiose Lietuvos dienose. Keturias dienas trukusio renginio metu E. Teresevičienė kvietė japonus dalyvauti įvairioje edukacijoje, jos metu mokė juos pinti juostas ir iš vaško gaminti žaisliukus.

„Visas keturias dienas lankytojų netrūko. Renginyje apsilankė daugybė japonų su vaikučiais, netrūko ir vyresnės kartos lankytojų“, – pasakoja Eglė.

E. Teresevičienės teigimu, japonai labai smalsūs žmonės. Ši, mums dar mažai pažįstamos tautos savybė, anot Eglės, atsiskleidė edukacijos metu. „Buvau paruošusi keletą juostų pynimo būdų, tad ne vienas edukacijos dalyvis prašė visus juos pademonstruoti. Vieną dieną išbandę vieną pynimo būdą, kitą dieną japonai sugrįždavo išbandyti jau kitų“, – prisiminimais apie viešnagė Japonijoje dalijasi Eglė. Ji teigė juostų pynimo edukacijai paruošusi įvairiausių, ryšių ir švelnių spalvų siūlų, tačiau pastebėjo, kad japonai mieliau rinkosi švelnias spalvas. Juostas jie dažniausiai komponuodavo iš pilkos, žalsvos ir gelsvos spalvos siūlų.

Vieną edukaciją E. Teresevičienė surengė Hiracukos savivaldybėje – ji vaikus mokė pasigaminti  kalėdinius žaisliukus iš vaško.

„Prie edukacijos mielai prisijungė į savivaldybę su reikalais užsukusi viena moteris su trejų metų mergaite. Mama iš pat pradžių truputį bijojo leisti mergaitei gaminti žaisliukus, kadangi vaškas yra karštas, tačiau kiek vėliau vis tik išdrįso. Tuomet mažoji edukacijos dalyvė mielai įsitaisė man ant kelių, pasiėmė samtelį ir kartu ėmėsi darbo. Tokia mergaitės drąsa ir entuziazmu  liko nustebinta ir mergaitės mama“, –  pasakoja E. Teresevičienė ir priduria, kad japonai mielai priima ir bendrauja su kitų tautų žmonėmis.

E. Teresevičienė liko sužavėta ir japonų dėkingumu. Pasak jos, padarę darbelius, japonai sugrįžta į edukaciją nešini dovanomis ir dar kartą nuoširdžiai padėkoja. Atsidėkodami japonai dažniausiai dovanoja preciziškai supakuotus saldumynus. „Jeigu japonai kažką gauna, mainais už tai jie nori kažką atiduoti“, – pastebi Eglė.

Paskutinei edukacijai pasibaigus E. Teresevičienė susitiko su Hiracukos miesto meru Katsuhiro Ochiai. Šio susitikimo metu meras pasidžiaugė Eglės surengta edukacija ir pasiūlė Alytaus daliųjų amatų mokyklai apsvarstyti galimybę mokinių  gaminius ateityje parduoti Japonijoje.

Paskutinė  E. Teresevičienės viešnagės Japonijoje buvo skirta ekskursijoms po lankytinas Japonijos vietas, tad šią dieną Eglė viešėjo Kamakuros miestelyje, aplankė Budos skulptūrą, šventyklą, muziejus, japoniškus sodus ir be galo didelį įspūdį palikusią bambukų giraitę.

E. Teresevičienės kelionės į Japoniją išlaidas apmokėjo Hiracukos miesto savivaldybė.

Hiracukos miestas visai neseniai tapo Alytaus miestu partneriu. 2017 m. rugsėjo 22 d. buvo pasirašytas abiejų miestų bendradarbiavimo ketinimų protokolas.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *